Похитителите на сина на Тони Златков отвлекли и дъщерята на Брендо

Едни и същи хора вероятно стоят зад отвличането на дъщерята на Евелин Банев-Бредно - Лара, и похищението над сина на Тони Златков - Адриан, коментираха пред "24 часа" полицейски източници. Според криминалисти, работили по двете престъпления, сходствата между случаите са доста.

Лара Банева беше похитена на 5 март 2013 г. И тогава отвличането стана рано сутринта близо до дома на детето. То, също като Адриан, беше отвлечено от кола. Тримата маскирани, изпратени да я похитят, простреляха с два куршума 36-годишния шофьор и охранител на малката - Борислав Цанов. Той я чакал с кола пред къщата на Банев на столичния бул. "Пушкин" в района на резиденцията в Бояна, за да я закара на училище.

При отвличането на сина на шефа на автокъщата за луксозни коли "Софавто"

оръжие не е

използвано,

но и младежът е бил сам в колата. Две са версиите как е бил накаран да спре на метри от дома си в софийското с. Герман. Според едната е била инсценирана полицейска проверка, като за целта е използван автомобил "Опел Астра". Другата хипотеза е свързана с фалшива катастрофа. Тъй като в района няма камери, полицаите не са сигурни коя от двете версии е истинската.

Прилики има и между самия избор на жертва - деца на заможни родители. Точно както и с Лара Банева, и за Адриан все още не е поискан откуп. Похитителите дори не са се свързали с родителите на 25-годишния младеж.

Затова се смята, че Адриан е отвлечен не с цел откуп, а за отмъщение. Според основната версия

причината е

свързана с

бизнеса

на баща му Тони

Едва ден след отвличането на Златков-младши МВР наложи информационно затъмнение по случая. "След като разговаряхме с прокуратурата, решихме, че е най-добре да спрем да изнасяме информация", обясни вътрешният министър Валентин Радев.

Главният секретар на МВР Младен Маринов добави, че мярката е взета с цел предпазване на младежа. "Ако коментираме,

може да кажем

нещо, което да

му навреди",

аргументира се Маринов. Той все пак обясни, че искане за откуп не е получавано, нито някой се е свързал със семейството. "Нямаме и данни след разбиването на Наглите в страната да е сформирана нова банда за отвличания", посочи Маринов.

Засега не смятаме, че отвличането е провокация към МВР и правителството, каза министър Радев.

Бизнесът на семейство Златкови е търговия с луксозни автомобили и камиони. Според МВР списъкът на длъжниците, които не са си плащали дължимите лизингови вноски, е внушителен.

"Предоставил ни

е списъкът на

всички

длъжници,

значителна бройка са. Това са хора, които не са заплатили цялата сума", обясни Маринов. По думите му обаче в този списък няма изключително голяма сума, която да предизвика отвличане.

Срещу автокъщата на Златков имаше 2 огнени атентата. Първият беше през 2012 г. Тогава длъжник запалил аукциона.

През април т.г. пък други двама длъжници също пробваха с огнена вендета. Единият дължал 270 хил. лв. за наем на строителна техника, а другият - 25 хил. лв. от лизингов автомобил. Двамата бяха задържани, а още в четвъртък са били разпитани и за отвличането. Оказало се, че нямат нищо общо със случая.

МВР чака и един от хората, с който Златков е работил, за да го разпита. Мъжът в момента е в чужбина. Полицията няма улики срещу него, решила да го привика, защото разполага с мотив за престъплението.

Два чувала долари разпилени до мястото, където изчезна Адриан, били фалшиви - за филм

2 чувала с фалшиви долари бяха разпилени в четвъртък вечерта в софийското с. Герман, на метри от мястото, където беше отвлечен Адриан Златков в сряда сутринта.

Редица телевизии съобщиха, че парите са от платения откуп за свободата на младежа, други лансираха версията, че това е знак на похитителите. С фалшивите пари те искали да покажат точната сума, която искали да получат, за да пуснат младежа.

Оказа се обаче, че парите нямат нищо общо с отвличането. Те били филмов реквизит, изпаднал от камион. Той претърпял лека катастрофа на вход на Герман и два от чувалите с фалшиви пари изпаднали. Разпилели се по улиците, а хора от селото хукнали да ги събират, мислейки, че са истински.

От пресцентъра на МВР обаче обясниха, че става дума за инцидент. Сигналът за катастрофата бил подаден на тел. 112 в 18,40 часа. При инцидента няма пострадали.

Доларите е трябвало да бъдат използвани за снимките на чуждестранен проект, който се снима в България.

Без коментар, каза Александра Цветкова, пиар на киностудия "Бояна".

Цацаров: Взети са мерки да не изтекат данни от разследването

"Работи се по всички версии по случая с изчезналия Адриан". Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти в Народното събрание във връзка с изчезналия Адриан Златков.

"Прокуратурата работи в пълен синхрон с ръководството на МВР. В постоянна връзка съм с главния секретар на МВР. Сформиран е екип, в който участват наблюдаващият прокурор и представители на всички главни дирекции на МВР. Взети са мерки за това информацията по разследването да бъде ограничена максимално", каза още Цацаров и обяви, че по случая се работи денонощно.

"Няма общество, което е застраховано от такива престъпления. Нека да дадем възможност на хората, които в момента работят по престъплението, да си свършат работата", призова главният прокурор и помоли да не се правят политически обобщения или спекулативни твърдения, които няма да допринесат за работата на екипите.

Дъщеря на баща си до доказване на противното

Предишна новина

Австралийските власти погнаха обезглавител на кенгуро

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.