Полагаме усилия да задоволим изискванията

Полагаме усилия да задоволим изискванията
Главният прокурор Борис Велчев

Преходът в България свърши по отношение на много неща, вероятно икономически, политически, и социално, но в една област преходът ще свърши тогава, когато си отидат мутрите на прехода. Не са си отишли, но бавничко си тръгват. Това каза главният прокурор Борис Велчев в предаването "Годината" на Дарик радио.
"Съгласен съм, че няма онези резултати, които да убедят и европейските ни партньори, и самите нас, че България наистина успешно се бори с престъпността и с корупцията. Не съм съгласен, че не полагаме усилия в тази посока и не съм съгласен, че отсъстващ въобще резултати. Това би било несправедливо", заяви Велчев. Той уточни, че през годината са разбити около 60 престъпни групи, като само през последните месеци те са 30.
"В момента се разследват около 80 случая със злоупотреби с европари", уточни главният прокурор.
На въпрос ще има ли предпазна клауза за българското правосъдие от Европа, Велчев отговори, че според него усилията на България се забелязват.
"У нас е обичайно бързичко да се иронизират нещата и да се изказваме по въпроси, по които не винаги разбираме. Шумната акция срещу братя Галеви даде резултат, който ще се види след време", каза още Борис Велчев.
По темата за корупцията главният прокурор попита какво правим, за да не се случва корупцията. По думите му, борбата с корупцията е преди всичко превенция. Нека разделим проблема на две – превенция и наказание, призова Велчев. "Няма разкрит случай на корупция, при който прокуратурата да не си е свършила работата. Международната връзка в тези случаи почти винаги съществува и не може да се говори опростено", каза още той.
 


 

 


Младежите, пребили студента, на съд за умишлено убийство

Предишна новина

Съдът е бавен заради законите

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.