Полфрийман не се яви във ВКС, за да не го съдел Народен съд

Полфрийман не се яви във ВКС, за да не го съдел Народен съд

Тричленен състав на Върховния касационен съд (ВКС) с докладчик Жанина Начева и членове Бисер Троянов и Надежда Трифонова проведе заседание по искането на главния прокурор Сотир Цацаров да бъде възобновено делото за предсрочното освобождаване на осъдения на 20 години затвор за убийство Джок Полфрийман.

По време на заседанието, което очаквано бе обект на засилен медиен и обществен интерес, върховните съдии изслушаха пледоариите на прокуратурата и защитата на Полфрийман. Австралиецът не се яви в съдебната зала, като е депозирал изрична молба, че не желае да присъства. Адвокатът му Калин Ангелов обясни, че причината подзащитният му да не се яви е, че "макар и да бил убеден левичар, не искал да го съди Народния съд". На заседанието обаче присъстваха поддръжници на Полфрийман, представители на австралийските медии и дори посланикът на Австралия в Гърция, който обяви, че ще следи изкъсо делото.

В пледоариите си адвокат Ангелов остро разкритикува тезата на прокуратурата и призова съдиите от ВКС да "помислят за последиците" от решението си по искането на главния прокурор. "Помислете за последиците, изправени сте пред едно тежко решение и то е дали да спазите закона. То е тежко заради медийната истерия, амбициите на главния прокурор и политиците. Уважаеми съдии това дело е изключително просто - искането на главния прокурор е недопустимо, а ако вие го уважите, ще създадете хаос", заяви адвокат Ангелов.

Той определи още твърдението в искането на Цацаров, че апелативните съдии Калин Калпакчиев, Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева са нарушили процесуалните правила и са се произнесли с "определение", вместо с "решение", както изисква законът, като "тирания". "Ако днес възобновите това дело, с ръка на сърцето кажете, мислите ли, че който и да е състав ще бъде безпристрастен? Така този човек (бел.ред Джок Полфрийман) няма да има шанс да бъде освободен никога", заяви още Ангелов пред ВКС.

От своя страна представителят на обвинението посочи, че поддържа искането на главния прокурор. Той припомни основанията, посочени от Цацаров, за нуждата от възобновяване на процеса - тежко процесуално нарушение по делото, както и наличие на зависимости на част от съдиите от САС от неправителстваната организация БХК, станала основен повод съставът да мотивира освобождаването на Полфрийман. "За да е законен един състав не е достатъчно да е сформиран законно, а и да не са налице основания за отвод на членовете му. По отношение на нито един от членовете на съдебния състав не трябва да има факти, които поставят под съмнение тяхната безпристрастност. В съдебния акт на състава на САС са хиперболизирани част от характеристиките на осъдения, за сметка на становището на затворническата администрация. Личната зависимост на този състав компрометира акта му", посочи прокурорът.

След като върховните съдии Жанина Начева, Бисер Троянов и Надежда Трифонова изслушаха пледоариите на двете страни, те се оттеглиха на съвещание, а решението им по случая ще дойде в срок до 2 месеца.

Междувременно, по време на заседанието, пред Съдебната палата в столицата около 200 граждани се бяха събрали на протест с искане за "справедливо решение" по казуса с Полфрийман. Исканията им са за възобновяване на процеса за свободата на астралиеца, а част от протестиращите носеха и трансперанти с надписи: "Някои съдии забравиха морала" и "Съдът не е на БХК", на фона на революционни песни.

На протеста присъстваха и евродепутатът Ангел Джамбазки и депутатът Юлиан Ангелов. "Мястото на Джок Полфрийман е в затвора", каза Джамбазки.

Протестиращи пред Съдебната палата поискаха справедливост по случая "Полфрийман", снимка" в-к "Труд"

Още по темата

Взривиха колата на адвокат в Монтана

Предишна новина

Комисията по помилване към президента обяви прием на нови стажанти

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 12
  ??? | нерегистриран
  4
  0

  Леле, ако и съдът така чете, както четат обсъждащите тук - тежко му и горко не само на този човек, но и на всички в държавата!

  Защо се губи процесуално време и не се направи проверката по допустимост? Такава трябва да се направи още при постъпване на съответното искане. Защо се губи време? Кому е изгодно това?

 2. 11
  6, | нерегистриран
  2
  0

  Ехо-о-о-о № 6, че къде пише, че става въпрос за "заседание по допустимост"?

  Става въпрос за фаза, а проверката по допустимостта на едно съдебно производство е винаги фаза, която предхожда проверката по съществото му.

  Ехо-о-о-о-о, четете бе!

 3. 10
  адвокат–сак | нерегистриран
  1
  0

  Доп 8- Ник “Иван“ , който драскоти и във форума на дневник и не знае смисъла и съдържанието на думите “правно основание“, както и съдържанието на думите “основни начала и основни правни принципи на наказателния процес в Р.България“, от кога драскотиш и тук? Ти не си правоспособен юрист и в друг форум започна да ме "увеждаваш", че ЕСПЧ може да разгледа едно наказателно дело и да постанови по него осъдителна/ оправдателна присъда, влязла в законна сила, извън сферата на твърдени нарушения на човешките права:) И тук ли трябва да ти чета идиотиите, трол смотан?! ЕСПЧ не е панацея и няма правомощията да разглежда граждански, административни и наказателни дела, ИЗВЪН сферата на твърдени/ спорни нарушени човешки права по повод на вече проведен български съдебен процес- набий си го в умната глбти глава и спри да спамиш, лаико- неюрист! В друг форум снощи твърдеше, че СЪЩЕСТВУВАЛ общ НПК за всички държави- членове на ЕС:) Не знам кой може да ти плаща за такива фантасмагории, но който и да е- си е изхабил напразно паричките:)a

 4. 8
  бау бау | нерегистриран
  9
  -11

  Ченгетата и прокуратурата продължават да задържат Полфрийман незаконно. Не се изпълнява влязъл в сила съдебен акт, което е развнозначно на държавен преврат, прокурорски произвол и терор. Обаче новата КРБ наближава неумолимо. Славчо вече даде заявката. Прокуратурата ще излезе от съдебната власт, а главният прокурор ще се избира и освобождава от НС. Гешев ще бъде употребен и изплют от системата. Иначе по искането на главната цаца за възобновяване на делото за УПО предполагам, че ВКС ще се произнесе съвсем скоро, най-късно в петък следобед. Все пак решението за оставянето му без разглеждане е елементарно и написването му няма да отнеме повече от половин час.

 5. 7
  | нерегистриран
  10
  -5

  Не е решен въпросът с допустимостта на искането.Няма пречка да се приеме за недопустима с решението.Ей, добре че на законодателния гений не му е дошло наум да въведе факултативна касация по наказателни дела за бързина и процесуална икономия:)/при процедиране в производството по възобновяване се прилагат правилата на касацията/.Ако ВКС намери, че искането на Главния прокурор за възобновяване е процесуално недопустимо, това препятства произнасянето по същество на извънр.инстанция,искането може да бъде оставено без разглеждане и да се прекрати производството.

  Участието на осъдения не е задължително,иначе забележката с Народния съд, ако е адресирана към съда, а не към обществеността под прозореца на съда, не е проява на добър вкус.

 6. 6
  До номер 3 | нерегистриран
  21
  -2

  Ехооо, това не е по ГПК, а по НПК. Няма такова животно заседание по допустимост и по същество отделно.

 7. 5
  watchdog | нерегистриран
  9
  -6

  Очевидно искането на главния прокурор е било допуснато от съда, след като днес е даден ход на делото ...Или не е така ?. Може ли юрист да коментира тук малко по-конкретно за всички останали, неюристи.

 8. 4
  Адво | нерегистриран
  21
  -8

  Като гледам, Кр. Кънев от БХК му е адвокатствал пред ЕСПЧОС - а после му написал положителна характеристика в производството по УПО. И съдът я кредитирал, па игнорирал тая на затвора. Няма лошо.

  Да знам и друг път, че положителна х-ка от адвоката важи пред съда. /"Г-н Полфрийман се представлява от г-н К. Кънев, председател на Български Хелзинкски комитет,

  неправителствена организация, базирана в София." /Решение от 21.07.2016 г. на ЕСПЧ по делото на Шахънов и

  Полфрийман срещу България, по жалби № 35365/2012 г. и

  69125/2012/



 9. 3
  | нерегистриран
  25
  -18

  Че това не е ли фаза по допустимост на искането? Какво да прави там човекът?

  То още до по съществото не се е стигнало. Понеже допустимостта е много спорна.

  Циркове. Дирижирани от властта.

 10. 2
  Tribus Verbis | нерегистриран
  24
  -10

  Пак лъжете. Този път излязох и броих- 25 човека, включително случайните минувачи, които за няколко секунди спираха, за да нахранят любопитството си.

 11. 1
  прс | нерегистриран
  17
  -7

  Вече се обърквам, кой предизборен миниг къде е. Единият бил пред телевизията, другият пред съдебната палата.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.