Полфрийман работи в артклуба на затвора в Казичене, приятел е на Джон Терориста


Джок Полфрийман вече излежава присъдата си за убийството в затворническото общежитие "Казичене". Преместен е там от Софийския затвор на 23 юни м.г., съобщиха от Министерството на правосъдието пред "24 часа".

До 26 март т.г. е излежал 11 г. и 6 месеца от 20 г. решетки. Работи доброволно в артклуба в Казичене на длъжност отговорник. Не получава трудово възнаграждение.

Зад решетките на Софийския затвор среща друг свой сънародник 22-годишният Иван Захариев-Джон Терориста, българин с австралийски паспорт. Той е осъден на 2 г. и половина затвор по обвинение, че дошъл у нас да се учи да стреля с автомат, за да стане терорист.

Полфрийман дори обяснявал на Джон, че затворът в България е много по-добър от този в Австралия.

През годините зад решетките Полфрийман се превърна в един от най-активните затворници у нас. Учеше висше образование по хуманитарни науки в университета "Макуори" в Сидни. Водил немалко дела срещу България и затворническите власти, но не всички се увенчаваха с успехи.

Едно от спечелените от него дела е от миналата година. Директорът на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" му отказва достъп до информация за капацитета на всяко отделно заведение за изтърпяване на наказание в страната, включително и съответните общежития от открит тип, от закрит тип, следствените арести и броя на настанените в тях лишени от свобода и задържани лица във всяко едно от тях поотделно. Полфрийман обжалва и административният съд в София отменя отказа. Информацията на австралиеца е нужна, тъй като той е председател на "Българско затворническо сдружение за рехабилитация". Регистрира го през 2012 г.

Последната позиция на неправителствената организация е за бягството от Софийския затвор на убийците Владимир Пелов и Радослав Колев в началото на април. "Образът на строгата дисциплина е само фасада за абсолютния хаос на нарушенията на човешките права, злоупотребата с власт и присвояванията", пише в позицията на организацията на Полфрийман.

Масов бунт срещу убиеца имаше, след като през 2015 г. той бе номиниран за наградата "Човек на годината" на Българския хелзинкски комитет (БХК). Мотивите - като председател на Българско затворническо сдружение за реабилитация, което защитава правата на лишените от свобода и докладва на БХК за установени нарушения.

След реакциите номинацията на Полфрийман бе оттеглена.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България да плати на Джок Полфрийман 3500 евро заради нарушено право на свободно изразяване. Решението е от 2016 г.

Австралиецът заведе дело в ЕСПЧ, след като затворническите власти го наказали, тъй като се оплакал от тях. През пролетта на 2012 г. Полфрийман подава жалба до началника на Софийския затвор, в която твърди, че надзиратели били груби с двама журналисти, които го посетили в затвора, и откраднали техни вещи, оставени в шкафчета по време на свиждането. След като проверка не открива нередности, Полфрийман е наказан с тримесечна забрана да получава колети с храна.

Европейските съдии заключават, че управата на затвора трябва да наказва със солидни аргументи лишените от свобода.

Главният прокурор Сотир Цацаров отхвърли през 2013 г. искането на австралийския си колега убиецът Джон Полфрийман да се върне в Австралия, за да излежи там остатъка от 20-годишната си присъда.

Мотивът е, че той много пъти е наказван от затворническите власти за груби нарушения - сбивания и агресивно поведение срещу други затворници.

Освен това Полфрийман е осъден да плати и 400 000 лв. кръвнина на родителите на убития Андрей, както и 50 000 лв. на пострадалия Антоан. За да бъде пуснат някога да доизлежи наказанието си в Австралия, той трябва да изчисти задълженията си. Както през 2013 г., така и сега, той все още не е платил обезщетенията.

И за този отказ той пусна в жалба в Страсбург, но магистратите я отхвърлиха.

4771 неправителствени организации са подали заявления за пререгистрация

Предишна новина

Правосъдният министър: Работим по система, чрез която гражданите ще знаят кои лица се издирват

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.