Полицаите като "влизат бързо", правосъдието излиза, нали

Полицаите като "влизат бързо", правосъдието излиза, нали

За две години прокуратурата не успя да събере доказателства за явен случай на полицейско насилие. На 5 юли Районната прокуратура в Кърджали е прекратила разследването срещу служителите на МВР, които нахлуха в дома на семейство Мустафови и нанесоха телесна повреда на дъщерята Ширин, научи "Правен свят" от държавното обвинение.

Всичко започна на 23 юли 2010 г. Тогава служители на МВР проведоха полицейска акция както си му е редът - нахлуване в частен дом посреднощ, просване на земята, насочени пистолети и спукана глава на девойка. Акцията започва с оперативна информация - Кадир Мустафов поръчвал проститутки в Кърджали от разследвания за сводничество Джем Мустафа, но по-късно се оказа, че не е точно така, той май си викал такси и така полицейско разследване приключва безславно, без повдигане на обвинения. Дори и да се бе доказало, че Кадир поръчва момичета, това не го прави сводник, за да бъде обвинен, още повече да бъде атакувано семейството му от служителите на реда.

Полицаите обаче действат толкова бързо, че не остава време да мислят и на 23 юли 2010 г., малко преди полунощ, четирима цивилни нахлуват в дома на Сабахатин Мустафов, съпругата Айсел, синът Кадир и дъщерята Ширин. По онова време на гости им е братовчед от Турция. Полицаите просват бащата на земята, слагат белезници, блъскат майката, насочват оръжия. След това виждат силует на жена. Качват се и влизат с вратата в стаята на 20-годишната Ширин, при което вратата я удря в лицето, тя пада и се удря в шкаф. В болница е констатирана разкъсноконтузната рана на челото на момичето. Един от полицаите вдига от леглото спящия 19-годишен братовчед на Ширин, хваща го за тениската и го хвърля на земята с командата "Лягай долу!", която живеещият в Турция младеж не разбира, защото не знае български. През цялото време полицаят държи пистолет в ръката си, а двамата младежи пищят.

След 3 дни вътрешният министър Цветан Цветанов звъни по телефона на семейството, за да се извинява за получилия се инцидент, не за акцията. Тезата на МВР-шефа е, че вината на служителите е в това, че не са изготвили рапортите и докладите си според закона, а полицейско насилие няма.

По думите му полицаите са се представили още в началото, според семейството са се представили само двама и то накрая. "При огледа на жилището обаче полицаите забелязали сянка на жена в една от стаите. Те решили, че това са проститутките и нахлули с по-бързи действия", обясни Цветанов защо е спукана главата на невинно момиче.

След тези "по-бързи действия" на полицията дойде времето за онези "по-бавни действия" на прокуратурата. Близо година прокуратурата в Кърджали отказва да образува разследване за действията на полицаите. Първо на 24 септември 2010 г. прокурор Гергана Колева от Районна прокуратура-Кърджали отказва да образува наказателно производство срещу полицаите Красимир Спиров, Емил Семерджиев, Георги Неделчев и Михаил Димитров, както и срещу техния ръководител Петко Добрински. В постановлението за травмата на Ширин се казва, че "нанасянето на описаната телесна повреда в никакъв случай не е умишлено – полицаят не е предвиждал настъпването на тези последици, нито е искал или допускал, че с отварянето на вратата ще удари някого". Още две инстанции отказват да образуват наказателно производство, но след 4 месеца, в края на март м.г., Върховната касационна прокуратура отменя отказа и разпорежда нова проверка.

Въпросите без отговор са много - МВР твърди, че се е действало в условията на неотложност.

Според чл.71 ал.1 от ЗМВР полицейските органи могат да извършват проверки в помещения без съгласие на собственика при следните случаи: "за да се предотврати непосредствено предстоящо или започнало тежко престъпление; ако има данни, че в помещението се укрива лице, извършило тежко престъпление; да се окаже неотложна помощ на лица, чийто живот, здраве или лична свобода се намират в опасност или при други случаи на крайна необходимост". Нарушени са чл. 72, чл. 73 и чл. 74 от ЗМВР, в които изчерпателно е посочено при какви условия полицията може да използва физическа сила и помощни средства или оръжие - като крайна мярка.
Полицаите не са с униформи, не са разпознаваеми за пострадалите, но според прокуратурата няма пречка те да носят опознавателни знаци и върху цивилните си дрехи. Нищо, че е било тъмно и никой не е видял знаците им, а виковете "Полиция" са потвърдени само от самите полицаи.

Разрешение за акцията от съда пък не било необходимо. Аргументите за това заключение са парадоксални – акцията, от една страна, е в рамките на досъдебно производство, от което следва, че действията на полицията трябва да са по реда на НПК, а от друга, прокуратурата заключи, че полицаите са действали при условията на неотложност по Закона за МВР...
Следва една тягостна година и за прокуратурата, и за пострадалите – едните трябва, но с неохота разследват и удължават с по два месеца срока за разследване, а другите би трябвало, но не се надяват на справедливост.

Очакваният изход от това разследване идва на 5 юли – почти две години след среднощното нахлуване.

"Разследването приключи с постановление за прекратяване от 5 юли на наблюдаващ прокурор от Районна прокуратура-Кърджали. Не са повдигнати обвинения, защото събраните доказателства не дават основания да бъдат привлечени служители на МВР към наказателна отговорност", заяви пред "Правен свят" говорителят на Окръжната прокуратура в Кърджали Димитрина Делчева. Забавянето пък било резултат от усилията на прокуратурата да събере всички възможни доказателства.

Още на следващата година след нахлуването в дома на Мустафови, съпругата Айсел остава без работа - уволнена е от Държавен фонд "Земеделие" с мотива "съкращаване на длъжността поради намаляване обема на работа". И двамата родители са бивши служители на МВР. След отвеждането на бащата Сабахтин в полицията, униформените знаели, че нахлуването в къщата му е в резултат на грешка при провежданата полицейска акция за залавяне на сводници. Полицаите се извинили на Мустафов с думите: "Съби, баш на тебе ли се случи, не знаехме, че този апартамент е твой. Колегите, които бяха в дома ти, ще ти изплатят щетите".

Две години по-късно остават само негативите за пострадалите. Виновните за страданията им се разминаха само с писмени предупреждения от МВР, а от семейството изглежда са се предали.
"Не са ме търсили от много време, не съм уведомена за хода на разследването и не знаех, че е прекратено. Хората рухнаха икономически след като госпожа Мустафова бе уволнена и вече нямаме контакт", заяви пред "Правен свят" адвокат Елисавета Пенчева, която защитава семейството. Тъй като няма контакт с Мустафови, адвокат Пенчева не можа да каже дали този прокурорски акт ще бъде обжалван.

Последиците от тези действия на полиция и прокуратура са единствено за българските граждани. Непонасянето на наказателна отговорност от униформените за тези им действия се оказа не просто разминаване с правосъдието. То не послужи и за поука на останалите, както и на техните началници. Показа го хронологията на други полицейски акции, след които единствените дилеми бяха - ще се извини или не вътрешният министър.


Служителите в затворите се оплакаха от забрана да носят униформи извън работно време

Предишна новина

Съдът отстрани от длъжност кмета на Куклен

Следваща новина

Коментари

5 Коментара

 1. 6
  ПТС | нерегистриран
  0
  0

  Хайде, бе, много правилно са влезнали в дома на Мустафови - Кадир е бил посредник за поръчка на проститутки от Джем. И, хубаво, че Кадир е съдействал на полицията по делото срещу Джем, та сега този сводник лежи на топло. А пък за награда Кадир стана шеф на младежкото ДПС в града или общината. Ама, че Кадир е лекенце - това и родителите му го знаят. Та, влизането на полицаите в този дом е ВЯРНА ГРЕШКА!

 2. 4
  СунМ | нерегистриран
  0
  0

  Ай стига бе... Доре султаните са се стараели в империята им да съществува някакаъв правен ред и справедливост. А тук и това го няма.

 3. 3
  Петко Войвода | нерегистриран
  0
  0

  Такова беззаконие и откровено сервилничене от страна на Прокуратурата, не е имало от времето на Султана.

  А си заслужава да се разследва въпроса със съкращаването на пострадалата!

  Тия "полицаи" дийстват като ГЕСТАПО!!!

 4. 2
  ххх | нерегистриран
  0
  0

  Прокуратурата отново показа и доказа своята " независимост".

 5. 1
  ГЕРБавия | нерегистриран
  0
  0

  Един СПОРТ, една КНИГА, един ФЮРЕР !!!  Това са: Футбол, Винету, Бойко Борисов !!!!!!!!!!  И всички охранявани от мутри, а заслужилите мутри-комунисти като Бащицата Бойко да бъдат изографисани на книжни пари, и без това ги нямаме …Модел на нацията да стане : “манекена” ГЕРБаджия Бойко Борисов, с ръце в джобовете, с осанка на чифтокопитно……

  Управлява ни червена мутро-мафия, начело с ИПОНеца Бойко Борисов !!!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.