Полицаите на протест за по-високи заплати

Полицаите на протест за по-високи заплати
снимка: БГНЕС (архив)

Полицаите започват серия от протести в различни градове на страната, обявиха от Синдикалната федерация на служителите в МВР.  Основното искане на униформените е увеличение на възнагражденията на служителите. Към момента от синдиката посочват, че основната стартова заплата в системата е малко над 950 лева.

След месеци на протести в страната, които бяха охранявани от органите на реда, както и допълнителните функции в условията на пандемия, служителите в МВР изтъкват, че работата им е утежнена, а недоволство се засилва и от заявеното 30% увеличение на заплатите в други сектори. 

Синдикатът обаче прави уточнението, че причината за протестите са социално-икономическите и се разграничават от продължаващите вече над 100 дни антиправителствени протестни действия в страната. 

Припомняме, че само преди два месеца и половина Народното събрание прие промени в Закона за МВР, касаещи компенсацията на служителите в системата за извънреден труд. В края на юли парламентът реши, че полицаите ще получават заплащане, а не почивни дни за извънредни реботни часове. Промените засягат оперативни работници, разследващи полицаи както и малка част от специализираната администрация на МВР, което е около 13 хиляди души.

Така с приетите поправки стана ясно, че извънредният труд вече се заплаща с 50% увеличение върху основното месечно възнаграждение.

На фона на това за днес е насрочена и първи протест на полицаите, който ще се проведе във Варна, а от синдиката посочиха, че предстоят и протестни прояви в Русе, Кърджали и Бургас и регионални протести в още градове. През това време синдикалната организация разчита, че прегововорите с МВР ще започнат. В случай, че действията по градове не дадат резултат, органите на реда ще излязат на голям протест в София в началото на ноември. 

Още по темата

Доживотен затвор за убиеца на легендарния прокурор Джовани Фалконе, но задочно

Предишна новина

Борисов разпореди: Ако караш колело или се разхождаш в парка сам - без маска

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Поздрав към полицаите, искащи високи заплати: | нерегистриран
    3
    0

    Еничарите на мутрите да го духат!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.