Полицаите отново излизат на протест заради ниското заплащане на нощния труд

Полицаите отново излизат на протест заради ниското заплащане на нощния труд

Полицаите отново на протест заради ниското заплащане на нощния труд. Те ще изразят своето недоволство на 5 юли. Действията им ще бъдат подкрепени от КТ "Подкрепа" в рамките на тяхната кампания за достойно заплащане.

"След 11 януари 2018 г. ние не отменихме протестните действия, а само сме ги спрели. Премиерът Бойко Борисов потърси компромисни решения. Освен него обаче никой друг не е възприел това. Продължават да не ни компенсират за извънреден труд. 25 стотинки повече на час на за нощен труд е унизително. Сумата трябва да нарасне до около 2,50 лв.", каза за "Нова ТВ" зам.-председателят на Синдикалната федерация на служителите в МВР Илия Кузманов.

Синдикалистите настояват ставката за нощен труд да бъде актуализирана и обвързана с минималната работна заплата, достигайки размер от 2,80 лв. на час.

Полицаите са недоволни и, че единствено за служителите на вътрешното ведомство няма приравняване на парите от нощен към дневен труд. Това би позволило възнаграждението им да формира и изплаща според определен коефициент, както е например при граничните полицаи.

Той коментира и случаят със задържания служител на 4 РПУ, който е пласирал наркотици. "Извършването на престъпление не трябва да се обяснява с ниското заплащане. Този човек просто е сбъркал професията си. Това е петно за нас. Заради лошите условия напускат опитни колеги. Това е и причината за подобни случаи. Наемат се съмнителни и непроверени лица", поясни Кузманов.

Вътрешният министър: Увеличението е възможно от следващата бюджетна година
 
"Съгласен съм, че нощният труд в момента е ниско заплатен, но въпросът опира и до възможности. Има воля, но всичко е въпрос и на бюджетни средства. Ще се боря за увеличаването на нощния труд на служителите, но това може да се случи по време на следващата бюджетна година". Това заяви вътрешният министър Младен Маринов пред журналисти след демонстрация при реагиране на извънредна ситуация в условията на буря.
 
По отношение на извънредния труд министър Маринов уточни, че по този въпрос има формирани работни групи, които търсят решение.
 

Не ми харесва прибързаността, с която се предлага приемането на Закон за частния фалит*

Предишна новина

Измененията в ЗСВ от 2016 година са на път да блокират кадровата дейност на ВСС

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.