Полицията и прокуратурата върнаха парите на пострадали от измами възрастни хора в София

Полицията и прокуратурата върнаха парите на пострадали от измами възрастни хора в София
Представители напрокуратурата и плицията върнаха парите на измамени хора в София, снимка:ПРБ

По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев, в присъствието на административния ръководител на СРП Невена Зартова и директора на СДВР старши комисар Георги Хаджиев, днес пред сградата на СДВР бяха възстановени паричните средства на възрастни хора, станали жертви на измама през изминалите дни в столицата, съобщиха от държавното обвинение.

В хода на разследването е установено, че освен 89-годишния И. Д., обвиняемият А. М. е измамил и 83-годишния В. П. по една и съща схема.

На 09 декември 2020 г. около 12,00 ч. 89-годишният И. Д. взел пенсията си от пощенски клон на ул. „Гео Милев" в гр. София. Докато се движел по тротоара на улицата до него спрял лек автомобил. Водачът на автомобила – обвиняемият А. М., повикал възрастния мъж и се представил за „главния касиер на пощата". Обвиняемият обяснил на И. Д., че е възможно касиерката в пощенския клон да му е дала с 50 лева по-малко от пенсията и поискал да преброят получената сума. И. Д. дал на обвиняемия да преброи парите от пенсията. След като ги преброил, А. М. подал част от тях на И. Д., а останалите пари прибрал за себе си и потеглил с автомобила си. И. Д. усетил, че парите са по-малко, преброил ги и установил, че сумата, която обвиняемият му е върнал е 300 лева. По този начин обвиняемият А. М. причинил на И. Д. имотна вреда в размер на 400 лева. След случилото се пострадалият подал сигнал за престъплението в 01 РУ-СДВР.

По същия начин е бил измамен и 83-годишният В. П. На същата дата между 10,30 ч. и 11,00 ч. В. П. взел пенсията си от пощенския клон на ул. „Гео Милев" в гр. София. Докато вървял по ул. „Слатинска", В. П. видял спрял до тротоара по улицата лек автомобил, в близост до който стоял А. М. Обвиняемият спрял В. П., представил се за „касиер от пощата" и казал на възрастния мъж, че трябва да му даде още 50 лева. След това А. М. дал 50 лева на В. П., който започнал да брои парите си. Тогава А. М. поискал да се увери, че сумата е точно и възрастният мъж му подал парите. Обвиняемият бързо ги преброил. После дал парите обратно на 83-годишния В.П., качил се в автомобила си и потеглил. Когато възрастният човек преброил парите от пенсията си, установил, че липсва сума в размер на 300 лева. На следващия ден, 10.12.2020 г., В. П. подал сигнал за случая в 01 РУ-СДВР.

Средствата на двамата пострадали са възстановени - на И. Д. е върната отнетата от него сума в размер на 400 лева, а на В. П. - отнетата от него сума в размер на 300 лева.

Обвиняемият А. М. е с повдигнати обвинения и за двете деяния. Той е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор при СРП.

Районният прокурор на София Невена Зартова благодари за реакцията на гражданите, съдействали за подаване на сигнала, както и на СДВР – за навременните действия по разследването, довели до бързото задържане на извършителя на деянието и впоследствие – до повдигането на обвинение спрямо него. Невена Зартова заяви още, че като приоритет в дейността на прокуратурата е категорично изведено противодействието на престъпления, от които са пострадали самотни възрастни хора, както и че органите на досъдебното производство ще бъдат безкомпромисни спрямо извършителите на подобен род престъпни посегателства.

А главният прокурор Иван Гешев също благодари за работата на колегите си в прокуратурата и на служителите на МВР: "Някои казват, че това са дребни случаи, които нямат значение. И така е от много години. За Прокуратурата обаче са и ще бъдат приоритет. И промяната вече се вижда. Браво на колегите от СРП и СДВР", напиша Гешев в Twitter.

Още по темата

ЕС забрани на държавите-членки индивидуални споразумения с Великобритания при Брекзит без сделка

Предишна новина

Германия затваря магазините до 10 януари

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  А моята кола... | нерегистриран
  1
  0

  Кога...?

 2. 2
  Юридически прочит | нерегистриран
  3
  0

  Тоест , главниу е иззел компетентност по конкретно ДП и е разпоредил връщане на ВД, през главата на наблюдаващия прокурор.
  Медийно активна прокуратура.

 3. 1
  RRR | нерегистриран
  2
  0

  Пак софийски циркове.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.