Политически проксита, безработни адвокати и професионални протестъри, гравитиращи около олигархичните кръгове от подсъдими и обвиняеми пред българското правосъдие, отново стягат редиците си за събрание пред Съдебната палата в София в атака на държавното обвинение.

Става дума за популярните около платените протести против избора на главния прокурор Иван Гешев организации „Правосъдие за всеки“ и БОЕЦ, за които е публична тайна, че са свързани и се финансират от олигарха Иво Прокопиев и банкера-беглец Цветан Василев. Сега, групата професионални протестъри, които са известни с непоносимостта си към всеки главен прокурор на държавата, отново цитира името на Гешев като „враг номер 1“ и се заканва, че ще организира протест в петък с искане за оставката му и тези на членовете на Висшия съдебен съвет.

Организацията на дейността им по традиция се осъществява през социалната мрежа Фейсбук, а призивите им са вече баналните и добре познати фрази за „изгонване на мафията от съдебната система“. Под мантрата за „всевластния главен прокурор“  и раздаването на „медийно правосъдие“ въпросните групи очевидно очакват да се качат на гърба на общественото недоволство от социалното неравенство и политиките на правителството, като използват този заряд, за да се опитат за пореден път през улицата да осигурят индулгенция за спонсорите си.

Историята от последните им опити за подобно улично правосъдие обаче помни тоталният им неуспех в опитите за дискредитиране на държавното обвинение и пълен блокаж на дейността му по осигуряване на справедливи наказания за олигарсите и „бизнесмените“, които ги предвождат.

В призива на организаторите на протеста цитираните цели всъщност не са и особено добре маскирани, тъй като за пореден път се говори за „промени в Конституцията“ и мечтаното от тях извеждане на прокуратурата от съдебната система и подчиняването й на собствените им интереси. Подобни тези и цели всъщност съвсем не са нови, а се повтарят периодично през няколко месеца от идеолозите им през шепа протестъри на площадите или в отбрани по интереси медии.

„Сега е моментът да се обединим, независимо от политическите си пристрастия и позиции – в защита на демокрацията, свободата, върховенството на Правото и независимостта на Съда, сега е моментът да си върнем държавата, премахвайки Каскета на задкулисието!“, признават откровено политическите окраски на акцията си и желанието за овладяване на съда и прокуратурата за собствена употреба от „Правосъдие за всеки“.

Още по темата

Измамници са получили 112 хил. долара от хакнати акаунти на знаменитости в Туитър

Предишна новина

Иван Гешев: Държавата е абдикирала от малцинствените групи

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  NON BIS IN IDEM | нерегистриран
  0
  0

  12.08.2020
  Силно ме провокират разсъждения за прокуратурата,особено категорични изявления,че Гешев си заминава скоро. Сигурно пишещите това са много по-информирани от мен,но фактите говорят друго:
  -в рамките на седмица Гешев обиколи и стегна редиците на шефовете на всички звена в петте апелативни прокуратури.
  -въпреки,че прокурорската колегия на ВСС е във ваканция до месец септември,тя продължава да работи интензивно под ръководството на Гешев като :
  –-излезе с поредна декларация в защита на абсолютната прокурорска независимост и отново демонстрира нетърпимост към всяко споменаване на прокуратурата с отсянка на критичност
  –-за шеф на Военната апелативна прокуратура беше назначено никому неизвестно лице измъкнато незнайно откъде и при неясна компетентност
  –-за шеф на възловата Апелативна прокуратура-Пловдив беше назначен също абсолютно неизвестен окръжен прокурор от едно малко градче
  –-с новите 12 бройки Бюрото за защита е увеличено вече с 49 човека от началото на годината-лични гавази на Гешев и негова лична бухалка,изпълняваща по негови противозаконни разпореждания и полицейски функции
  Добре е пишещите да ни информират по-конкретно защо смятат,че заминаването на Гешев било сигурно.
  Те правилно се тревожат, че има почтени прокурори,за които е обидно,да бъдат коментирани в отрицателен смисъл,същевременно обаче:
  -те продължават да подписват масово и безотказно всички спуснати им декларации в подкрепа на гешевщината-последно преди около 2 седмици.
  -празни приказки са,че някой прокурор имал желание да разследва Гешев-и за какъв гръб на този хипотетичен смел прокурор става въпрос ?
  -някой прокурор да се е възмутил от начина,по който прокуратурата погазва закони и си измисля закони и вече не само в София,но и по места?
  -някой прокурор да е отказал да върви след задните части на полицията,която абсолютно противозаконно нахлува в стотици къщи по населените места и брутално нарушава и ЗМВР и НПК ?
  -вярно ли е ,че липсата на реакция на почтените прокурори е не само от страх от разправа,но и поради много приятното усещане,че прокуратурата стана самостоятелна власт в държавата-а прокурорите са абсолютно недосегаеми даже и за критика ?
  -някой почтен прокурор да реагира за начина,по който доказателства се развяват по медиите,че прокуратурата внушава противозаконно и непочтено кой е виновен и че така оказва и недопустим начин натиск върху произнасянията на съда ?
  -някой почтен прокурор поне да загатна,че Гешев вече 2 пъти върши престъпления,като огласява съдържанието на СРС/ВДС ?
  Уважение към прокурорите,които работят почтено. Но те мълчат непочтено за това,че в рамките на няколко месеца прокуратурата работи противозаконно и всъщност загуби правото да е част от съдебната власт. Защото не може да си реално част от изпълнителната власт,да бъдеш държава в държавата,а същевременно да се ползаш със засилената защита на магистрат от т.нар.съдебна сестема-несменяемост,имунитет и др.
  И последно-както некомпетентната и непочтена част на прокуратурата се обедини и върши масово беззакония,така и почтената и компетентна част от прокуратура не само може,но е длъжна да се обедини и да реагира в защита на закона и законността. И едва тогава уважението ще бъде напълно заслужено,а не- дължимо по подразбиране.
  А господата може би следва малко по-добре да обмислят нещата,касаещи прокуратурата и най-важно да не внушават успокояващата мисъл,че Гешев е пътник,защото единствено и само ВСС може да реши въпроса за предсрочно прекратяване на мандата,а той няма да направи това освен при много,много интензивен натиск. Останалото са празни приказки. И много вредни.

 2. 8
  Огнян Стефанов | нерегистриран
  11
  0

  Благодаря на Гешев, който е лъжец и позор за прокуратурата. Оставка!
  15.07.2020
  Горещо благодаря на главния прокурор Иван Гешев. Само за няколко часа той ме направи национално и международно известен. Това не е по силите дори на големи рекламни и ПР компании. Звездният тандем Гешев и Сийка обаче го могат.
  Вчера Специализираната прокуратура започва разследване по Глава първа от Наказателния кодекс – за държавна измяна, диверсия, предателство и други престъпления срещу републиката. Това обяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Съобщи също, че прокуратурата ще разпространи материали и доказателства, от които щяло да се разбере как обвиняеми, действащи политици и журналисти действали в синхрон срещу прокуратурата, като се опитвали да попречат на водени разследвания.
  Милева на няколко пъти повтори, че ще бъдат разкрити връзки между обвиняеми, политици и медии. За по-сигурно съобщи имената на бизнесмените Цветан Василев и Васил Божков, които са обвиняеми по различни дела.
  Веднага след това в медии, топло близко до прокуратурата бяха публикувани телефонни разговори на Васил Божков с политик, журналист и неизвестен мъж. Журналистът бях аз – Огнян Стефанов, създател на сайта Фрог нюз. Минута по-късно телефонът ми вече бе загрял…
  От медиите ме питаха участвам ли в организирането на протестите. Разочаровах ги, а много ми се искаше да им отговоря гордо, че „да” – организирам протестите. Питаха ме откога познавам Божков? И отново разочароващ отговор: Не го познавам, разговаряли сме два, три или четири пъти, откакто е обвиняем и в ОАЕ. За какво разговаряхте, продължаваха с въпросите колегите. Отговор: За каквото разговарят журналисти с хора, оказали се в топ 3 на информационния поток. А и с когото пожелаят.
  Междувременно в разговори с юристи разбрах, че мога да бъда задържан, ако ми бъде повдигнато обвинение по Глава първа на Наказателния кодекс. На какво основание, – питах настойчиво. Няма основание, има решение на Гешев и някой над него, вероятно Пеевски. Това ми казваха. И аз повярвах, защото нямаше да е първото подобно обвинение, нито първия арест. И се приготвих.
  Продължаваха въпросите от медии, включително от чужбина. Питаха, защо се намесва името ми и защо прокуратурата публикува разговори с мен. Това било незаконно, защото държавното обвинение осветява журналистически източници. „Не знам, за Бога. Нямам понятие, защо го правят”.
  Всъщност знам много добре. Във Фрог нюз са публикувани десетки критични материали за управлението, включително и това на прокуратурата. Още когато главен прокурор стана Сотир Цацаров, му изпратих есемес, с който го поздравявах и изразявах готовност да си партнираме в борбата с корупцията. Отговорът беше повече от положителен и покана да се видим и че той – главният прокурор ще разчита на нашата подкрепа. Повече не го чух, нито видях. По-късно, когато видях как прокуратурата действа избирателно и не срещу корупцията по високите етажи, а срещу тези, които искат да няма там корупция, разбрах че е искана подкрепа под формата на ПР и реклама. Е, не стана. Получи я от други. От същите я получи или им я наредиха и за Иван Гешев.
  Казвам ясно: Подкрепям с цялото си сърце протестите. Подкрепям искането на оставката на Иван Гешев, защото, според мен не притежава професионални и морални качества за високия пост и е зависим! Доказателства има. Този човек всеки ден изрича лъжи, твърдейки, че са истина. Замесва ме в твърдения, че съм организатор на протестите, че съм по някакъв начин свързан с Васил Божков. Това е лъжа! Твърди, че Божков и Василев финансират протестите. Ако това беше така, той вероятно щеше да има поне едно доказателство. Няма такова. Значи и това е лъжа. Прокуртурата твърди, че тези двамата изсипвали „милиони и дори милиарди” за водене на кампания срещу държавното обвинение. Покажете поне едно доказателство. Поне един лев изпратен до някого и предаден на организация, център, човеци някакви, които организират подобна кампания. Няма такова нещо. Пак лъже! Мога да продължа.
  И нещо извън протестите. Когато Гешев се кандидатира за главен прокурор в медии бяха публикувани документи, които доказват, как жената, с която живее, е придобила имоти в София на нереално ниски цени. Това било нормално и законно, – отговори Гешев. Нова лъжа, защото този трик се прилага, когато или се лъже с цената, или парите до истинската стойност се дават кеш и на тях не са начислени данъци. Сиреч мръсни пари.
  Да, Гешев е лъжец. Ще продължа да критикувам действията му, защото той копира Вишински и Ернст Лауц. Но дори това не му е по силите, защото пред тях е интелектуално джудже… На арогантност и бруталност обаче го докарва.
  Ако беше добър юрист и прокурор, щеше да обвинява и задържа с аргументи и доказателства на закона, а не с циркаджийски акции и нелепи изяви по медиите. Много са съмненията, че част от арестите му са по списък, спуснат от Делян Пеевски и мафиотското задкулисие. Доказателство №1: Заяви, че никъде в разследването по делото срещу КТБ не срещнал името на Пеевски. Как тогава да си обясним, че Пеевски е „консумирал” от банката над 500 млн лева, а заедно с майка му Ирена Кръстева – над милиард? Защо свидетели твърдят, че Пеевски е бил в банката почти всекидневно, а само Гешев не го е „срещал” в разследването? Дори не е смешно – тъжно е.
  Този човек ще си отиде от поста, опозорен от собствените си действия, защото този пост е много над неговите възможности. Затова десетки хиляди скандират: „Гешев е позор! Оставка!”. Те не са злобни хора, а хора, които виждат очевидното и то ги отвращава.
  Подготвям с юристи – истински, не на гешево ниво – сигнал до прокуратурата да бъде разследван случая с намесването на името му в прокурорския тюрлюгювеч от 13 юли и незаконното публикуване на разговори, в които се твърди, че участвам. Давам си сметка, че сигналът ще бъде разгледан от зависим от Гешев прокурор, казус, заради който Венецианската комисия критикува България отдавна, но нямам избор. Ще сезирам и международни институции за репресиите, на които съм подложен от години от държавното обвинение.
  Заявявам за пореден път: Не съм срещу прокуратурата, там има знаещи и можещи хора. Не приемам тяхното мълчание и страх, но това е въпрос на личен избор. Против милиционерщината съм и репресивния модел, налаган от Гешев.

 3. 7
  от Биволь | нерегистриран
  9
  -1

  "Жената до главния прокурор Иван Гешев е направила впечатляваща кариера от танцьорка на пилон до адвокат, като пътьом е работила за лидер на организирана престъпна група и за фирма на Ковачки – установи проверка на Биволъ. Тя се прочу и с имотните врътки за придобиване на рекордно евтин апартамент от прокурорския свидетел Ваклин."
  Едната от похитените също така успяла да изпрати по мобилния си телефон съобщение, че е в беда. Полицията веднага била вдигната на крак и няколко часа по-късно Галев е задържан на адреса си в столичния кв. Св Троица, докато момичетата са в дома му. Галев е арестуван първоначално по подозрение в отвличане и изнасилване, но му е повдигнато обвинение за блудство.
  Следовател по делото срещу Галев е Иван Гешев.

 4. 6
  Георги Велков | нерегистриран
  13
  0

  Ебати сайта, ебати боклуците - слуги.
  Излезте, юнаци, излезте да ви видим.
  Георги Георгиев е човек, който заслужава само уважение. Мутро, ти дарил ли си бъбрека на съпругата си ? Можеш ли изобщо да го направиш, дори да го помислиш ? Кога си се изправил лично срещу системата, с име, адрес, ЕГН и телефон ? Кога си правил нещо общоползено ? Кога си увличал хора ? Кога си преодолял страха си ?
  И да, Правосъдие за всеки са твърде, твърде меки. което засега ви ползва.
  гошеф-каренин, ти още ли си жив, бе, откачалнико. Да не си се скрил в чекмеджето на бай хуй.
  Негодници, народен съд за вас.

 5. 5
  Rhapsody | нерегистриран
  26
  -4

  Всеки добросъвестен правист, не може да не е против противоправните действия за медийно зомбиране на обикновените граждани, започнато от Цацаров и превърнало се във вакханалия при Каскета.
  Да пуснеш каквито и да било извадки и да твърдиш, че така предоставяш на хората "истината", означава единствено, че си злоумишлен манипулатор, а не правист.

 6. 4
  Фрогнюз | нерегистриран
  21
  -5

  Оставката на Гешев е гарантирана от самия него
  Иван Гешев ще подаде оставка. Това е сигурно. Не е ясно точно кой ден, но ще си тръгне. Съвсем скоро. Може да звучи абсурдно на някои, но доказателствата са налице.
  Десетина пъти пред различни медии Иван Гешев през март и април 2019 г. категорично заяви, че няма да се кандидатира за главен прокурор. Отричаше като партизанин на разпит до момента, в който уточни конкретно, че 99,99 на сто е сигурно, че няма да е кандидат за поста.
  После се извъртя като палачинка от Пик и се кандидатира.
  Сега отново е твърд: Няма да подам оставка при никакви обстоятелствау - отсича Гешев в някакво село.Смело изказване, като се има предвид, че обстоятелствата в живота се променят понякога със скоростта на светлината или в неочакван момент. 1. В момета имаме ситуация, в която десетки хиляди протестиращи искат оставката на главния прокурор. Никой в историята не е победил това обстоятелство.
  2. Забележително е също колко много млади хора искат тази оставка, без дори да са се сблъсквали с неговата прокуратура. Това е осъзнато действие в следствие от действията на обвинител №1 в държавата. Същите хора настояват за оставка и на ВСС, както и за промени в Конституцията, които да формулират ясно мястото на прокуратурата и ограничаване на нейните правомощия.
  3. След ден-два кукловодите на мафиотския кръг #Кой може да се окажат в ситуация да се спасяват. Тогава ще жертват бушони. Гешев е такъв бушон.
  4. Гешев знае какви ги е вършил, вероятно знае и какви компромати държат някои хора за него. Така поне се говори. Ако започнат да излизат, въпросът ще бъде не дали ще подаде оставка, а кога ще стане обвиняем.
  5. Ще дойде и момент, в който много прокурори ще преодолеят бариерата на мълчаливото съобразяване и компромисите и ще проговорят за това, какви ги върши инструмента господен в храма на Темида.
  6. Разбира се може неочаквано Лаура Кьовеши да подаде оставка като главен европейски прокурор и да предложи Гешев да заеме мястото й заради колосалните му успехи в борбата с корупцията по високите етажи и междунардното признание.
  7. Да не забравяме и американската политическа традиция: Един ден те тупат по рамото и те снимат пред тяхното знаме, после ти „режат“ главата. Според обстоятелствата и интересите им.
  8. Пеевски действа на принципа: всеки е носна кърпичка.
  9. Ами когато Бойко Борисов хвърли оставка и правителството замине? Взаимното чадъросване ще се разпадне, а какво ще последва от това никой не може да предположи със сигурност.
  10. Когато човек заживее с убеждението за собственото си величие, губи реална представа за действителността и провала е само въпрос на време.
  Животът поднася много повече изненади, отколкото човешкото въображение може да предположи. А Господ най-много се забавлява с онези, които кроят дългосрочни планове.Такива неща се случват с обстоятелствата и хората в тях. Да пееш фалшиво под душа е симпатично, но когато си повярваш и започнеш да убеждаваш околните, че си Великият Карузо - чакай санитарите...

 7. 2
  Проксита гравитират... | нерегистриран
  19
  -4

  Хубаво ще е тук да се пише смислено. И по възможност на български и без толкова отчаяна злоба.

 8. 1
  | нерегистриран
  17
  -7

  Е,и ?
  Статия с нула инфо. Но типичен за този йоридически сайт

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.