Политиците произведоха удобен продукт за пред Брюксел

Политиците произведоха удобен продукт за пред Брюксел
Снимка: БГНЕС

За съжаление, вчера политическата воля беше насочена към това да се произведе един продукт удобен за Брюксел, за да може да се покаже, че нещо се случва, а всъщност, това не е така. Оставката на министъра на правосъдието беше една предизвестена смърт от т.нар. исторически компромис. Така председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира днес преди заседанието на Висшия съдебен съвет вчерашното гласуване на измененията в Конституцията от Народното събрание и оставката на Христо Иванов.

Г-жа Янева и г-жа Ченалова сега вече спокойно могат да бъдат избрани за генерален адвокат, за да може всичко да се успокои, добави Панов като така индиректно коментира изказването на премиера Бойко Борисов отпреди няколко седмици. (На заседание на правителството на 27 ноември по повод предложение за генерален адвокат, министър-председателят попита защо не бъдат предложени Янева и Ченалова, той не искал да ги "опрасква", а да ги издигне и изрази надежда като ги номинира, те да спрат да го замесват в домашните си разговори.)

Впечатленията на председателя на ВКС от вчерашното гласуване в парламента са за "един етюд, в който всеки имал определена роля". Направило му е впечатление и още нещо: "Христо Иванов ми се видя много самотен, сам оставен там. Когато се гласуват промени в конституцията, това има значение за цялата страна и е нормално той да има подкрепата на кабинета и на представители на кабинета. Аз не видях такава подкрепа."

А иначе по повод поправките в основния закон, председателят на ВКС заяви, че това е най-окастреният вариант на идеите, които са фигурирали в актуализираната стратегия за съдебна реформа. По думите му толкова окастрени, че с тях се "даде назад в реформата".

По повод  разпределението на квотите в двете колегии във ВСС, Лозан Панов заяви, че нормалното разпределение е 13 на 12, а гласуваното съотношение 14 в съдийската и 11 в прокурорската колегия води до извод за дисбаланс. "Защо трябваше да се пита Венецианската комисия, след като никой не се съобрази с нейното решение. Много е важно в органа, който взима решения за съда, да има мнозинство от съдии, избрани от съдии. Председателите на ВКС и ВАС се избират по процедура, която изисква произнасяне на ВСС. В този смисъл и двете длъжности не се избират от съдии. Ето защо в колективния орган на съдиите трябва да има мнозинство от съдии. Нещо, което вчера не беше постигнато."

Председателят на ВКС изтъкна, че при 14-членна колегия на съдиите много лесно може да се стигне до блокиране на решенията със 7 на 7 гласа. Докато в колегията на прокурорите балансът е много по-различен, каза още Панов.

Тепърва предстои и битката за Закона за съдебната власт. Шефът на ВКС изтъкна, че ще продължи да отстоява принципите, защото съдиите са гаранти за върховенството на закона.

По повод ЗСВ Лозан Панов заяви, че е имало дебати по проекта в страната, чуха се мненията на съдиите. "Надявам се тези мнения да бъдат инкорпорирани в закона. Съдебната карта, натовареността, оптимизирането на администрацията, всичко това е път, който трябва да извървим, но е нужна воля", коментира още Панов.

По думите му ВСС е показал, че може да работи и в този смисъл промените на конституцията показали, че идеята не е била едни хора да бъдат сменени с други.

"Видяхме сигналът, който даде законодателната власт. В някои изключително важни пунктове като разделянето на ВСС, аз не видях политическа воля за промени", заключи още председателят на ВКС.

На днешното заседание на ВСС не присъстват главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВАС Георги Колев. Цацаров е във Варна.

Още по темата

Безработните българи имат право на помощи в Германия

Предишна новина

Очевидно е, че съмна и без петел, но денят е доста мрачен

Следваща новина

Коментари

20 Коментара

 1. 20
  няма какво да го бравосвам този | нерегистриран
  3
  0

  срам, такова ниско ниво, толкова ниска топка, как можа да се заиграе с Ченалова, нямам думи...

 2. 19
  браво на съдия Панов | нерегистриран
  4
  -5

  Този човек не престава да ми се издига в очите с принципните си и смели позиции.Браво!Напразно го нарочиха за дискредитиран заради застъпника му Узунов.Той определено не е като онзи и слава Богу!

 3. 18
  . | нерегистриран
  5
  -3

  Не го ли избра този ВСС, с ези политици. Ако Лозан Панов е над закона със своя морал, да подаде оставка!

 4. 17
  | нерегистриран
  3
  0

  О,каква злъч !

  Завиждате ли ???

  Друго не можете - неспособни сте с този Голям морал , който е над закона

 5. 16
  112 | нерегистриран
  8
  -3

  За разлика от един бивш председател на ВКС, Панов поне има опит като съдия, а не само в наздравиците и чукането на студентки и съдийки по семинари. И повече смелост има от другия въпросен.

 6. 15
  | нерегистриран
  6
  -2

  Свети Лозан Моралний!!!И тоя си повярва , че като го спуснаха с парашут на председателското място по същата схема , като Цацаров и стана , като в детското предаване"По-по-най".Няма нужда Панов , няма нужда , хората не пасат трева , макар , че явно има и такива около теб!!!

 7. 14
  | нерегистриран
  6
  -5

  Панов, съдия за пример ... Единствения борещ се с гнилите ябълки, браво!

 8. 13
  TRT | нерегистриран
  5
  -3

  https://www.youtube.com/watch?v=uGazscDbUkI  УРА ДРУГАРИ! ДОЛУ БОЙКИКА!

 9. 12
  Немладата Бойкика | нерегистриран
  8
  -10

  О, плачете НПО-та, сина ми жертва падна на мутриерина ниеден!  Три дни и три нощи го оплаквайте, Лозане плачи и ти баби, че сам те оставят, немил и недраг... Повече трябваше да го наказвам като малък ама на!

 10. 11
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 10
  | нерегистриран
  14
  -6
  До коментар #7 от " | нерегистриран":
  Как още има очи да прави коментари ???

  Господин Панов ходете си - не искаме да сте ни председател !!!!!!

  Оставка

  Нещо не ти се връзват на призива. Що не вземеш ти да си ходиш или поне да не ни губиш времето да ти четем глупотевините.

 12. 9
  advokat | нерегистриран
  17
  -9

  Председателят на ВКС се оказа подготвен, достоен и честен човек-невиждана рядкост в днешно време. Защо обаче правната общност мълчи-къде е реакцията на Висшия адвокатски съвет, Съюза на юристите в България или на всички им безразлично какви съдии ще правораздават? Всички са недоволни пред съдебните зали или четейки безумни решения, но сега страхливо или угоднически мълчат...

 13. 8
  Old Smugler | нерегистриран
  11
  -1

  Съдебна система ли бе – да я опишеш?

  Съдебна система ли бе – да я разровиш?

  Разровиш ли я – ще мирише

  и ще горчи като отрова.

 14. 7
  | нерегистриран
  9
  -26

  Как още има очи да прави коментари ???

  Господин Панов ходете си - не искаме да сте ни председател !!!!!!

  Оставка

 15. 6
  Къде са лидерите | нерегистриран
  32
  -14

  Лозан Панов е от хората, които дават надежда - човек със силен интелект,с характер, морал и достойнство. С положителност има и други. Да ви чуем, за да повярваме, че нещо ще се случи в нещастната ни страна.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.