Петър Кичашки, Институт за модерна политика:

Политиката на Тръмп няма да изчезне, дори и Байдън да е президент

Политиката на Тръмп няма да изчезне, дори и Байдън да е президент
Петър Кичашки, юрист, Институт за модерна политика

На 7 ноември световните информационни агенции обявиха демократа Джо Байдън като 46-тия президент на САЩ. Новината дойде дни след края на реалния вот и при продължително чакане на резултати от електоралните гласове и залагане кой от двамата кандидати ще събере нужни 270 гласа за Белия дом. Още преди окончателните данни обаче президентът Доналд Тръмп сигнализира за нарушения при броенето и даде заявка, че няма да одобри резултата от изборите, а ще заведе съдебен иск.

Какви са възможните ходове на Тръмп и какви резултати и последствия вещаят те? Отговорите търсим с юриста Петър Кичашки, изпълнителен директор на Института за модерна политика!

Г-н Кичашки, видяхме едни спорни президентски избори в Америка. Вот на фона на пандемия, протести срещу социално неравенство и безработица в Щатите след мерките срещу COVID-19. Вашият поглед над изборите!

Това бяха едни от най-оспорвани и сигурно най-важните президентски избори в Америка от Втората световна война насам. Мисля, че избързаха световните медии, които обявиха Джо Байдън за президент, защото първо процедурата е следната – нямаме избран президент на САЩ, докато не приключат всички гласувания и евентуално всички оспорвания. В момента сме в ситуация, в която медиите врачуват, че  Байдън ще бъде избран за президент, но това в момента със сигурност не е ясно на сто процента. Разбира се, има голяма вероятност Джо Байдън да стане президент на САЩ, но това все още не е сигурно. За да стане сигурно е нужно щатите, които са под въпрос и тези, при които ще има повторно преброяване да приключат с цялата процедура и след това да се излъчат електори в т.нар. Електорална колеги, за да имаме тези електорални гласа.  

На този етап Джо Байдън е обявен за новия президент, но този резултат категорично се отхвърля от опонента му Доналд Тръмп. Има и заявка за съдебен процес. Какво следва?

Ще имаме повторно преброяване със сигурност в Уисконсин. По всяка вероятност и в Джорджия – двата основни щата. Има вероятност и в Пенсилвания изборите да бъдат оспорени по съдебен път, тъй като там станахме свидетели на много сериозни нарушения в изборната процедура, предстои да видим дали те ще могат да бъдат доказани по съдебен ред. На този етап на тезгяха стои и въпросът с изборите в Аризона, тъй като там все още не са приключили, същото важи и за Невада, където има основателни съмнения, че е възможно да не е ясен резултата до окончателното преброяване. Имаме едни 4-5 щата, в които гласуването е неприключило, подлежи на повторно преброяване и от тук става много прибързано решението да се обяви Джо Байдън за президент.

На какво може да заложи Тръмп пред съда. Чухме, че евентуално ще изтъкне наличието на „мъртви души“ в списъците, неправилно оформяне на бюлетините. Ще влязат ли тези опорни точки и на какво ще може да заложи президентът?

Дали ще бъде успешно това обжалване зависи от доказателства. Такива все още не сте видели, но то е и нормално да не сме ги видели, защото те са за пред съда, а не за пред широката общественост. Дали имат сериозно доказателство от страна на кампанията на Тръмп за фалшификации предстои да видим. Има достатъчно публични индикации, че такива доказателства съществуват, но нека все пак те да станат ясни в един съдебен процес Според мен имаше доста сериозни съмнения за манипулации. Видяхме, че Джо Байдън се оказа категоричен победител сред възрастовата група на "ветераните от Гражданската война" и в крайна сметка за него гласуваха много „мъртви души“ – хора родени 1823-та, 1850-та година и това остави лош вкус. И отново се връщам на медиите, които избързват, защото имат спусната опорна точка от статуквото, че Джо Байдън трябва да стане президент, а Доналд Тръмп трябва да бъде изчагъртан от Белия дом. Това е илюзия, то няма да се случи.  Дори и Байдън да спечели, а Тръмп да загуби, политиката на Тръмп няма да изчезне. Това е основният извод, които можем да направим, без значение кой излезе окончателния победител. Просто Доналд Тръмп успя да енергизира Републиканска партия по начин, който не е правен от Рейгън насам и този тип политика няма да изчезне от днес за утре без значение кой е обитател на Белия дом.

Колко дълга и колко сложна е всъщност съдебната процедура, която Тръмп възнамерява да започне?

Относно цялата процедура за мен най-разумно и като юрист е да изчакаме да минат съдебните обжалвания и повторните преброявания, там където ще ги има и да коментираме вече съдържателната политиката тогава. В момента има избързване от страна на медиите, които искат да сглобят едно обществено мнение, че Тръмп е загубил без да се гледа каква е истината. Тук става дума за пропагандна война, отколкото за концептуално търсене на това как изглежда самата процедура.

Има ли шанс, след евентуален съдебен процес, резултатът от вота да се обърне?

Възможно е. Не е нещо, което трябва да бъде разглеждано като сигурно, но е възможно. Само ще припомня, че 2000-та година бяхме в сходна ситуация. Медиите побързаха да обявят победител докато не мина повторното преброяване във Флорида, при което се оказа, че Джордж Буш печели с около 470 гласа Флорида, а от там взима и цялата страна. И това стана ясно след като мина повторното преброяване около 37 дни след вота. Имаме преценденти и в по-старата американска история за обръщане на вота по съдебен път. Тук въпросът е за доказателствата. Ако има ясни и категорични доказателства за манипулация на вота и за съществени нарушения на изборния процес е напълно възможно резултатът да бъде обърнат.

Петър Кичашки е български юрист, правозащитник и общественик, изпълнителен директор на Института за модерна политика, сред учредителите на гражданското Движение „Модерна България“. От 2017 г. е член на Комисията за защита от дискриминация. Член е на Институт за модерна политика.

Още по темата

Заплашена от санкции, Унгария се кани да блокира европейските пари

Предишна новина

Уреждат изплащането на вноски от втория пенсионен стълб с нови промени в КСО

Следваща новина

Коментари

7 Коментара

 1. 7
  Анисия Иванова | нерегистриран
  2
  -8
  До коментар #6 от "До "Правен свят" | нерегистриран":
  Най-после да прочета един смислен и обективен външнополитически коментар в "Правен свят". Моито поздравления! Ще запомня името на този юрист...

  1,8 милиона души, които се водят гласували на изборите за президент на САЩ миналия вторник, са мъртъв­ци. Това съобщи организацията Judicial Watch в иск, подаден до Върховния съд на САЩ.Въпросните гласували мъртъв­ци са пръснати в 353 отделни окръга.
  Друг установен проблем на тези избори е фактът, че на много места има повече гласували, отколкото са избирателите по списък - и живи, и мъртви. Рекордьор била една от селищните системи в Алабама, където подадените бюлетини са с 30% над регистрираните гласоподаватели.По тази причина адвокатите на президента Доналд Тръмп изиск­ват от властите да вадят несъществуващи електорални единици.В окръг Антрим, щата Мичиган, където резултатът бе спорен между Тръмп и опонента му от демократите Джо Байдън, софтуеърт на машините за гласуване допуснал "грешка” и надписал 6000 гласа за Байдън. Затова първоначално той бил обявен за победител в този окръг. Но след разкриване на грешката, резултатът бил коригиран и окончателно победител в окръга е Тръмп.
  Естонският вътрешен министър Март Хелме подаде вчера оставка, след като предизвика скандал с обиди по адрес на Джо Байдън. В съботно радиошоу той нарече Байдън „корумпирана стара чанта”.

 2. 6
  До "Правен свят" | нерегистриран
  8
  -25

  Най-после да прочета един смислен и обективен външнополитически коментар в "Правен свят". Моито поздравления! Ще запомня името на този юрист...

 3. 5
  | нерегистриран
  18
  -3
  До коментар #4 от "Нулев | нерегистриран":
  С нетърпение очакваме и "конституционалистът" Цеков да си каже "авторитетното" мнение.

  Той вече го каза: в ПИК, Блиц, Труп, Канал и другата остальная

 4. 4
  Нулев | нерегистриран
  20
  -6

  С нетърпение очакваме и "конституционалистът" Цеков да си каже "авторитетното" мнение.

 5. 3
  адв.Тръмпашки | нерегистриран
  20
  -11

  Този говори така , сякаш Тръмп ще го наеме за негов адвокат пред Върховния съд на САЩ

 6. 2
  ? | нерегистриран
  17
  -8

  Няма ли някой медиен пакет за усвояване от US изборите за Кичашки и Б. Цеков?

 7. 1
  Кой Коев | нерегистриран
  20
  -6

  Кой е този ?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.