Половин милион лева за две адвокатки, осигурен със съдействието на съдия*

Половин милион лева за две адвокатки, осигурен със съдействието на съдия*
Факсимиле от Протокол на проведено на 13 май 2013 г. заседание на Комисия към Центъра за спогодби и медиация, снимка: в-к Труд

"Магистратът не може да използва служебното си поведение, за да влияе в частен интерес." Цитатът е разписан под т. 9.4 в Раздел IV на Кодекса за етично поведение на българските магистрати.

Във вторник предстои Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да изслуша двамата самономинирали се кандидати за поста председател на Софийския градски съд. Инстанцията в йерархията на съдебната власт, която от години е повод за напрежение. И ако за единия от кандидатите – Светлин Михайлов, без никаква изненада кръгове, свързани с олигархични интереси – една поръчкова неправителствена организация и група от грантово зависими медии, част от тях собственост на подсъдимия Иво Прокопиев, провеждат кампания в опит за неговото елиминиране, то около кандидатурата на съдия Евгени Георгиев витае пълно мълчание. Ако се изключи информацията, че е бил акционер във фалиралата Корпоративна търговска банка на беглеца от правосъдието Цветан Василев.

Мълчанието около кандидатурата на Евгени Георгиев, разбира се, не е случайно. То е породено от промяната в подхода на работа на посочените медиатъри по осигуряването на кадрови инструменти за влияние в съдебната система. Така например преди година, когато вървяха номинациите за членове на новия ВСС от квотата на съдиите, грантово финансираният Съюз на съдиите в България формално не обяви подкрепата си за нито един магистрат, нищо, че поне четирима от издигнатите да са свързани с него.

И сега, в навечерието на гласуването на ВСС, за разлика от други процедури по избор на административен ръководител, ССБ публично не декларира подкрепата си. Но зад дебелите стени на Съдебната палата тя е осезаема. Това, че Евгени Георгиев е скритият кандидат на ССБ, отчетливо може да се установи от протокола от Общото събрание на СГС от миналия понеделник, където най-ревностните му защитници и респективно противници на Михайлов са именно членуващи в съсловната организация съдии.

Едно от обясненията за снишаването на ССБ по кандидатурата на Георгиев се състои в острото недоволство на мнозинството от съдиите в България, породено от приватизираното от организацията право да "говори" от тяхно име. Нещо, което никога не е било възлагано на ССБ и което доведе до ситуация, при която нито един от четиримата "скрити" кандидати за членове ВСС да не получи достатъчна подкрепа. Както и обстоятелството, че едва около 10% от над 2200 български съдии застанаха с имената си зад абревиатурата ССБ. В този смисъл, публична подкрепа от страна на компрометирана покрай близостта си до подсъдими бизнесмени като Иво Прокопиев организация, по-скоро би навредила, отколкото да донесе ползи за кандидатурата на Евгени Георгиев.

Съществува и второ обяснение за оглушителното мълчание около кандидатурата на Георгиев. И то също не е в полза на единия от кандидатите за председател на ключовия СГС, защото вади "черно на бяло" вредните последици при субективния подбор на бенефициенти на чуждото грантово финансиране.

Учудващо е как само няколко реда могат да доведат до провал на добре планиран и дълбоко законспириран план по продължаване на владеенето на СГС от същия лобистки кръг, който е пуснал пипалата си върху важната съдебна инстанция вече трета година.

Протокол от 13 май 2013 г., достъпен на интернет-страницата на Софийския районен съд, вади на показ поведение от съдия, което е в пълен разрез с Кодекса за етично поведение на магистратите – използване на служебното положение, за да влияе в частен интерес. Става въпрос за заседание на Комисията по Програма "Спогодби" към Центъра за спогодби и медиация към СРС. Присъстват девет от членовете на Комисията, сред които и съдия Евгени Георгиев, към онзи момент магистрат в Софийския районен съд. Точка No 4 от дневния ред е посветена на "Отчет на проведена среща с г-н Ленко Ленков от Фондация "Америка за България". Ленков е програмен директор на "Гражданско общество и демократични институции" във Фондацията. С други думи, Ленков е ключовият фактор, от когото зависи коя неправителствена организация и кои медии ще получат поредните си грантове или кои магистрати ще получат безплатно обучение в САЩ. Ето какво точно пише в протокола от фаталния, какъвто би трябвало да се окаже за настоящата кандидатура на съдия Георгиев за председател на СГС, 13 май 2013 г.: "По т. 4 докладва Евгени Георгиев, който разказа, че Фондация "Америка за България" е готова да продължи да подкрепя ЦСМ (Центъра за спогодби и медиация). В момента при тях има период на проверки и преструктуриране, но след това са готови да продължат съвместното сътрудничество с ЦСМ. Готови са да работят с нас и дълготрайно, тоест за период по-голям от 3 г., но ако това се случи отново чрез Севи и Албена."

Нека видим какво се случва след края на "проверките и преструктурирането" на Фондация "Америка за България", какво получават и кои всъщност са "Севи и Албена".

Оказва се, че макар и със закъснение от две години, докладваното по т. 4 от Евгени Георгиев е реализирано, а финансовата изгода е повече от сериозна. Един от първите грантове на "Америка за България" за 2016 г. е отпуснат по проект за разрешаването на спорове чрез медиация. Грантът е за период от три години, които изтичат през януари 2019 г., а размерът на финансовата подкрепа е близо половин милион лева – 482 870 лв. Сумата е отпусната на Център за разрешаване на спорове, зад когото стоят адвокатите Севдалина Александрова и Албена Комитова, иначе казано "Севи и Албена".

От протокола от 13.05.2013 г. и от последващите събития се разбира, че български съдия, понастоящем кандидат за административен ръководител на ключовия Софийски градски съд, е провел среща с лице, представител на финансов донор, на която е уговаряно финансовото облагодетелстване на двама адвокати-медиатори в размер на 482 870 лв. Нека компетентните институции дадат квалификация на изредените факти. Към настоящия момент само може да припомним, че една от функциите на председателя на СГС ще е да отговаря за провеждането на обществени поръчки. Що се отнася до ангажираността на вниманието на съдия в полза на адвокати, то подобно действие не се нуждае от коментар.

Как всъщност парите стигат до "Севи и Албена"? За да бъдат "избрани" измежду стотиците практикуващи медиатори у нас именно адвокатките Александрова и Комитова, е установено, че съдия Георгиев е провел среща с Ленков от "Америка за България". Кой пред кого е лобирал в полза на "Севи и Албена", не е ясно и би било обект на допълнителна проверка, но резултатът е налице.

Както и друго неоспоримо доказателство. За това, че един и същи задкулисен кръг лобира в полза на избирането на Георгиев за председател на СГС и не просто го подкрепя, но усилено атакува неговия опонент в процедурата – Светлин Михайлов.

Евгени Георгиев се среща с Ленко Ленков и Фондация "Америка за България" дава половин милион лева за три години на "Севи и Албена", което прави по 14 000 лв. на месец. Факт е също така, че събеседникът на съдия Георгиев, а именно Ленков от "Америка за България", е този, който е поставил подписа си под грантовете за "Антикорупционен фонд" (близо един милион лева), за Съюза на съдиите в България (436 000 лв. е само последният), за изданията "Капитал" (1,5 млн. лв. – отпуснати преди две седмици) и за "Медиапул" (1,3 млн. лв. – отпуснати преди една седмица). Това пък обяснява и защо четиримата бенефициенти последните дни атакуват Михайлов и "скрито" подкрепят Георгиев. Миналата седмица именно НПО-то, свързано с протестъра Николай Стайков, е входирало въпроси във ВСС, насочени срещу опонента на Георгиев – Светлин Михайлов. Представители на ССБ са повече от симпатизиращи на Георгиев и опониращи на Михайлов по време на Общото събрание на съдиите от СГС. Медиите "Капитал" и "Медиапул" в синхрон и в един и същи ден – миналия петък, излизат с идентични материали, насочени срещу кандидатурата на Светлин Михайлов и представящи кандидатурата на Евгени Георгиев като "светлото бъдеще" на СГС.

Съдия Евгени Георгиев се оказва един от магистратите, в когото са инвестирани значителни чуждестранни средства. В декларацията за притежаваното и произхода на имуществото и доходите, която е длъжен да представи пред ВСС, Георгиев е посочил, че е бил на три обучения в САЩ, които са стрували общо четвърт милион лева и са били поети от Държавния департамент, Агенцията за международно развитие и Фондация "Джемс".

Изборът пред Съдийската колегия на ВСС изглежда повече от лесен. Кадровиците трябва да избират между опита и независимостта от едната страна, а от другата – защита на лобистки и чужди интереси. В конкретната ситуация задкулисието има едно предимство. То ще бъде облагодетелствано и ако не се стигне изобщо до избор на нов административен ръководител на СГС. Временното ръководство е проекция на преждевременно прекратилия мандата си бивш председател Калоян Топалов, който се ползваше с подкрепата на същия кръг.

*Препечатваме статията от в-к "Труд".

Още по темата

Унгарският премиер Виктор Орбан призова за глобален съюз срещу миграцията


Предишна новина

Младежът, причинил катастрофата в село Търнава, все още не е обвинен

Следваща новина

Коментари

17 Коментара

 1. 19
  | нерегистриран
  6
  -1

  "три обучения в САЩ, които са стрували общо четвърт милион лева и са били поети от Държавния департамент"  Молим не публикувайте такива новини или поне слагайте там една точка, че не са за хора със слаби сърца.

  Цяла нощ сънувах кошмари.

  Сънувам, че ме изпращат на обучение в САЩ. И де е кошмарът ще попитате. Ами защото ме изпращат и на друго обучение за ръководни съдебни кадри в Брюксел. Ще кажете - ама още по хубаво, де е проблемът. Ами как да няма проблем, като сънувам, че двете обучения съвпадат. Мя ся - на кое да ида. Щото, ако не ида на това в Брюксел как после ще се кандидатирам за шеф на СРС или СГС. Като ми отворят СV-то и видят, че не съм бил на такова обучение в Брюксел даже може да не ме допуснат до участие в конкурса. Ще кажете - ами тогава зарежи това в САЩ. Ама как така. Я погледнете прозата на Бойкакиев да видите какви полезни неща може да се усвоят от обучението ми там. А си представете, че мина обучението в Брюксел, сложа го в СV-то, допускат ме до конкурс за шеф на СГС и се явявам пред нашите кадровици. И там ми задават примерно такъв въпрос: Каква е вашата квинтесенция, за освобождаването на СГС от глутонимическото бреме на нерешените от години дела и да изпълните с мьобиосово въодушевление скуката на тамошните съдии?" Ми аз кво да отговарям?!? Аз тези думи не ги знам що значат. Видял съм ги в творбите на Бойкакиев, ама като не съм бил на обучение в САЩ за четвъртмилион де да знам кво мъ питът и кво да казвам. А ся някой да рече, че сънят ми не е бил кошмар!

 2. 18
  Заки | нерегистриран
  8
  -3

  Подкрепям коментар 16 - Това са фактите колеги. Ще избере ли ВСС поамериканчен медиатор и т.н. за председател на най-големия окръжен съд в България. Съдията Георгиев щом е толкова подготвен да ходи да правораздава в САЩ!

 3. 17
  Didi | нерегистриран
  12
  -11

  PodkrepqmПървото заминаване на колегата Георгиев беше през 2005г. за Щатите за период от 3–4 години,какво да Ви разкажа за него колеги,изключително лукав човек който се интересува саамо от собственото си развитие в кариерата и да трупа активи в определени банки.По времето на съдия Владимир Йорданов Георгиев беше за малко изпълняващ функциите на зам.гражданско отделение,но така и не се справи с поставените задачи от Йорданов и много бързо го смениха.

  Пълен провал от негова страна.Относно дамите адвокатки само мога да Ви кажа,че печелят енти проект от Америка за България,които са добри приятелки с Владо Йорданов и Калоян Топалов.

  Правете си изводи за тяхната работа.

  През 2001г до 2005г работих с USADI сега Америка за България и имах големи надежди за промяна в добро но се оказа,че те през цялото време пробиваха системата и манипулираха всички съдии и служители със някакви грандове от порядакя на обучение Щатите за една седмица.

  Те просто успяха да облъчат българските магистрати и много от тях сега се борят за Американската кауза,а не за българското правосъдие.

  След 5г.,аз се откопчих така казано от тях и сега се чуствам свободен магистрат и подкрепям колегата Михайлов,който не ходеше по семинари, а гледаше дела колкото колегите си и не го мързеше сам да минава целият доклад на съда всеки божи ден за да се обработват делата на следващия,а сега чакаме по седмица да се обработи.

  Членове на ВСС не продавайте на Да България СГС

  15

 4. 16
  съдия | нерегистриран
  9
  -8

  Първото заминаване на колегата Георгиев беше през 2005г. за Щатите за период от 3–4 години,какво да Ви разкажа за него колеги,изключително лукав човек който се интересува саамо от собственото си развитие в кариерата и да трупа активи в определени банки.По времето на съдия Владимир Йорданов Георгиев беше за малко изпълняващ функциите на зам.гражданско отделение,но така и не се справи с поставените задачи от Йорданов и много бързо го смениха.

  Пълен провал от негова страна.Относно дамите адвокатки само мога да Ви кажа,че печелят енти проект от Америка за България,които са добри приятелки с Владо Йорданов и Калоян Топалов.

  Правете си изводи за тяхната работа.

  През 2001г до 2005г работих с USADI сега Америка за България и имах големи надежди за промяна в добро но се оказа,че те през цялото време пробиваха системата и манипулираха всички съдии и служители със някакви грандове от порядакя на обучение Щатите за една седмица.

  Те просто успяха да облъчат българските магистрати и много от тях сега се борят за Американската кауза,а не за българското правосъдие.

  След 5г.,аз се откопчих така казано от тях и сега се чуствам свободен магистрат и подкрепям колегата Михайлов,който не ходеше по семинари, а гледаше дела колкото колегите си и не го мързеше сам да минава целият доклад на съда всеки божи ден за да се обработват делата на следващия,а сега чакаме по седмица да се обработи.

  Членове на ВСС не продавайте на Да България СГС

 5. 15
  potresen | нерегистриран
  4
  -1

  Ima li iznenadani !? V Plovdiv im se smeyat,na stari krastavichari krastavici prodavat tia dvamata !

 6. 14
  | нерегистриран
  13
  -6
  До коментар #12 от "Просто изгонете двата куци коня | нерегистриран":
  Този Висш съдебен съвет, колкото и да е крив, да не приема кандидатурите на тези двама креатури за нов председател на СГС, а да ги освободи и двамата от длъжност и то незабавно. Ако стане председател на СГС – Светлин Михайлов или Евгени Георгиев, ще е провал за Висшият съдебен съвет, гибел за Инспекторатът към ВСС, нова трагедия за Софийски градски съд и катастрофа за цялата съдебна система.

  Защото и тези залагат и на двата куци, сакати и дръгливи коня с покварени до гушата ездачи.

  В концепцията, представена пред съдебния съвет като лична мотивация за номинирането си, Михайлов с над един милион лева спестявания пише:

  "Постигнатите от мен като съдия резултати в пряката ми работа ми дават достатъчно основание, а и професионално самочувствие да кандидатствам отново за тази позиция." Постигнатите от теб като съдия резултати в непряката ти работа дават ли ти достатъчно основание и професионално самочувствие не само да кандидатстваш отново за тази позиция, а и въобще да си съдия и то на свобода? Заместник-министърът на правосъдието Евгени Стоянов очерта основните принципи и очакван ефект от прилагането на новия Закон за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество пред студенти: Водещият принцип в новия антикорупционен закон е да се следват парите.... дано на Михайлов с над един милион лева спестявания.

 7. 13
  xenophont | нерегистриран
  10
  -1

  Кукли на конци избират други кукли на конци докато голямата група марионетки имитира дебат по въпроса.... Така е, хляб няма, остана само циркът...

 8. 12
  Просто изгонете двата куци коня | нерегистриран
  20
  -8
  До коментар #1 от "И защо препечатвате статията? | нерегистриран":
  Вероятно водени от желание за обективност, нали?

  Този Висш съдебен съвет, колкото и да е крив, да не приема кандидатурите на тези двама креатури за нов председател на СГС, а да ги освободи и двамата от длъжност и то незабавно. Ако стане председател на СГС – Светлин Михайлов или Евгени Георгиев, ще е провал за Висшият съдебен съвет, гибел за Инспекторатът към ВСС, нова трагедия за Софийски градски съд и катастрофа за цялата съдебна система.

  Защото и тези залагат и на двата куци, сакати и дръгливи коня с покварени до гушата ездачи.

 9. 11
  | нерегистриран
  19
  -11

  "е бил на три обучения в САЩ, които са стрували общо четвърт милион лева и са били поети от Държавния департамент"  Големо учене е паднало. След обучение за такава сума трябва да го направят не само шеф на съда на гнилите съдийки, ами направо и нобелов лауреат за усвояване на грантове.  Дони, Дони! Погледни за какво се харчат парите на данъкоплатците в САЩ!

 10. 10
  | нерегистриран
  19
  -10

  В такива случаи, адвокатките връщат "ресто" на уредилия ги съдия. Принцип!!!!

 11. 9
  112 | нерегистриран
  36
  -5

  Не следваше ли статията да е съпроводена с надпис "продуктово позициониране"?

 12. 6
  | нерегистриран
  7
  -6

  https://trud.bg/%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8F%D0%BD-%D0%BF%D0%B5%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B4-%D0%B2-%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%BD%D0%B0%D1%82/

 13. 5
  Всичко е ясно | нерегистриран
  30
  -12

  единият е скритият кандидат на ССБ, а другият - на ДПС и ГЕРБ. С една дума и двамата са задкулисни кандидатури, поради което и двамата не стават!

 14. 4
  | нерегистриран
  15
  -22

  Утре съдия Михайлов печели!!!

 15. 3
  Щото | нерегистриран
  21
  -7

  няма какво друго да печатат!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.