Половин милион лева за миграция на сайтовете на съдилищата

Половин милион лева за миграция на сайтовете на съдилищата

Обществена поръчка на прогнозна стойност половин милион лева обяви Висшия съдебен съвет, във връзка с прилагането на унифицирани модели и стандарти за съдържание и надграждане на единния портал за електронно правосъдие и "миграция" на 180 интернет-страници на съдилищата към него и предоставяне на електронни услуги.

В обхвата на обществената поръчка е предвидено реализирането на подготовка на "миграцията", осъществяването й, както и внедряване на нова услуга – "подаване на заявление за издаване на заповед за изпълнение по реда на чл. 410 от ГПК".

Участниците следва да има опит в изпълнението на услуги, които са идентични или сходни с предмета и обема на обществената поръчка през последните три години, както и да разполагат с квалифициран персонал, които да е обучен в изпълнението на подобни дейности.

Въпросната обществена поръчка е в рамките на проект "Доразвитие и централизиране на порталите в СП за достъп на граждани до информация, е-услуги и е-правосъдие", който цели да се унифицира и централизира информацията от интернет сайтовете на съдилищата в България, чрез актуализирани в съответствие с промените в нормативната база единни шаблони. Проектът е в рамките на заложените в Стратегията за въвеждане на електронно управление и електронно правосъдие в сектор "Правосъдие" 2014-2020 г. стратегически цели.

С "мигрирането" на сайтовете в единен портал се цели още намаляването на броя на сега действащите страници на съдилищата и окрупняване на информацията, минимизиране на сложна и скъпа поддръжка, осигуряване на единна входна точка до информация, е-правосъдие и е-услуги, както и улеснен достъп, бързо и надлежно обслужване на гражданите.

Срокът за подаване на оферти и заявление за участие е до 20 юни 2018 година, а самото отваряне на офертите на кандидатите ще се състои на следващия ден – 21 юни в сградата на Висшия съдебен съвет на ул. "Екзарх Йосиф" 12.

Това е една от поредните стъпки към въвеждането на модела на Единната информационна система на съдебната власт у нас. Целият проект възлиза на обща стойност 6 млн. лв., осигурени по Оперативна програма "Добро управление" (ОПДУ).  Въпросът за въвеждането на Единна информационна система в съдилищата нееднократно предизвика дебати както в настоящия състав на ВСС, така и в предходния. За последно през декември м.г. съдебните кадровици решиха, че проектът трябва да продължи и 6-те млн. лв. да бъдат усвоени, иначе това би бил един "много лош сигнал". Сред алтернативите – да се изгради напълно нова система или да се надгради наличната – членовете на ВСС избраха първата.

Самият проект стартира по времето на предишния ВСС, като тогава негов ръководител бе Елка Атанасова. Новият ВСС обаче прекрати обществената поръчка по проекта и с това реално го рестартира. Настоящият координатор на проекта е представителят на прокурорската колегия на ВСС Гергана Мутафова.

Асоциацията на върховните административни съдилища на ЕС загрижена за нарушаване на фундаментални принципи на правото в някои държави-членки

Предишна новина

Бившият ректор на Медицинския университет акад. Ваньо Митев: Обвиненията срещу мен са несъстоятелни

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    ********************************************************************************************** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.