Полският президент поиска промяна в конституцията


Полският президент Анджей Дуда предложи промени в конституцията на страната, които биха му дали повече правомощия да номинира съдии във Върховния съд и да разрешава мандатите на някои магистрати да се удължават. Според него възрастта за пенсиониране за магистратите от Върховния съд трябва да е еднаква за мъже и жени - 65 години. В предложенията на Дуда фигурира и идеята за нова камара и дисциплинарна комисия, които внимателно да наблюдават работата на съда, като обаче са част от него. Дуда поиска и възможност да назначава членове на Националния съвет на съдебната власт в случаите, когато парламентът не ги избере. Президентът покани всички представители на политически партии на среща в 16 ч., за да обсъдят инициативата му, съобщава "Радио Полша".

Предложенията идват два месеца след като Дуда отхвърли два от три законопроекта, предложени от управляващата партия "Право и справедливост" (ПиС) като част от съдебната реформа. Заради законопроектите на управляващите Еврокомисията заплаши Полша с наказателна процедура и дори със задействането на чл. 7 от договора на ЕС за погазване на върховенството на закона, с което да лиши страната от право на глас в ЕС. Вчера зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс трябваше да обсъди с външните министри на страните от ЕС ситуацията с Полша, след като изслушат полския представител за промените, предприемани в страната му. Тимерманс е решен да получи подкрепа за най-тежки санкции срещу Варшава, но усилията му може да бъдат блокирани от Унгария, която заплаши да им наложи вето, припомня ЮрАктив.

Промените, които Дуда блокира, предполагат, че всички съдии, работещи в момента във Върховния съд, биха били отстранени незабавно, ако нямат одобрението на правосъдния министър, който е и главен прокурор. От своя страна парламентът би получил правото да избира повечето членове на Националния съвет за съдебната власт, който би номинирал бъдещи кандидати да оглавят Върховния съд. Тези предложения срещнаха силна съпротива от Вашингтон и Брюксел и доведоха до многохилядни протести във Варшава и други големи градове.

Миналата седмица държавният глава обсъди реформите в съдебната система с лидера на управляващата партия Ярослав Качински. Преди Дуда да представи предложенията си обаче, Качински каза, че е "скептичен" за предложенията и че има "много различни виждания" от президента как трябва да се случи съдебната реформа.

Дуда е най-популярният политик в страната с рейтинг на 70%, но се нуждае от подкрепата на управляващата партия. Представители на опозицията коментираха, че промените може да са просто алтернативен опит за заграбване на контрол над съдилищата.

Родители сезираха Цацаров за злоупотреби с пари в настоятелството на СМГ

Предишна новина

Журналистът Кадри Гюрсел от турския вестник "Джумхуриет" беше пуснат на свобода

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.