Помислете още върху условията за засекретяване на присъдите

Помислете още върху условията за засекретяване на присъдите

Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) връща на Комисията "Професионална квалификация и информационни технологии"(КПКИТ) спорното решение за спиране на публикуването на окончателните присъди на сайтовете на съдилищата, които изпълняват функциите на последна инстанция, за да прецени сама дали условията са достатъчно ясно формулирани.

Решението на комисията идва в изпълнение на поправки в Наказателно-процесуален кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), които забраняват публикуване на влезлите в сила ефективни присъди, докато не се получи уведомление от прокурора, че е предприел действия за тяхното изпълнение.

Целта на промените е да послужи като предпазна мярка срещу бегълците от правосъдието.

На 1 ноември комисията разпореди спирането на публикуването на всички ефективни присъди. В тази връзка на 6 ноември от Върховния касационен съд (ВКС) обявиха, че няма да публикуват в сайта  си съдебни актове за налагане на наказание "лишаване от свобода", докато прокурор не уведоми, че са предприети действия по изпълнение на наказанието.

На 11 ноември стана ясно, че забраната за публикуване не касае първоинстанционните присъди и решения, които са обжалвани и протестирани, а само окончателните присъди.

Уточнението бе направено от Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Боряна Димитрова, членове на Комисията "Професионална квалификация и информационни технологии" "във връзка с многобройни запитвания на магистрати от страната и указание на Главния прокурор на Република България, уреждащо материята".

На днешното заседание на съдийската колегия на ВСС Боряна Димитрова предложи точката да бъде отложена, с аргумента, че промените не са воля на членовете на ВСС, а на законодателя. "Касае се за един чисто технически механизъм, ако искате да го отнесем до Пленум – нека го направим. Явно е, че е станало някакво недоразумение, но съм категорична, че не става дума за никакво ограничаване на прозрачност – напротив", обясни Димитрова.

"Това е закон и той трябва да се прилага. Той вече се прилага от колегите. Става дума за непрецизност при първоначалното формулиране. Редно е да се запознаем с настоящото формиране на волята на тази комисия. Не виждам защо трябва да се внася в пленума на дебати. Можем да финализираме този спор, като се запознаем със формулировката на комисията и да го приемем за сведение", включи се Цветинка Пашкунова.

Комисията е приела следното: "Да се преустанови, считано от 05.11.2017 г. публикуването в интернет сайтовете на съдилищата и ЦУБИПСА, актовете на съдилищата по наказателни дела, с които подсъдимият е осъден да изтърпи съответно наказание, до получаване на уведомление от прокурора за предприети действия по привеждане в изпълнение. Забраната не се отнася до първоинстанционните присъди и въззивни решения, които са обжалвани и протестирани", потрети Димитрова и отново уточни, че става дума за окончателните влезли в сила решения.

Какво ще се случи с присъдите на първите две инстанции, в периода, в който тече срокът за обжалване и протест – ще се публикуват или не – не разбра Атанаска Дишева. Все пак единодушно, с 12 гласа "за" съдебните кадровици върнаха въпроса за решаване на КПКИТ.

Още по темата

Съдийската колегия прие информации за установени нарушения при разглеждането и решаването на делата за период октомври 2016 г. – март 2017 г.

Предишна новина

Скандал заради предложението на Лозан Панов да намали върховните съдии

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  8
  0

  Не се сърдете, Калинката Чапкънова толкова си може. Напъва се, но работата й е само брак. Изборът й за член на ВСС е пълен фарст и провал. Трябва да се срамува, че е там и въобще че участва във взимането на решения, които в повечето случаи са правно абсурдни. Компетенцията и качествата й са спорни.

 2. 1
  | нерегистриран
  2
  -3

  Какъв ти прокурор при изпълнение на присъда № 245/ от 9.7.99г. по нох.д.№522/98г.РС Враца ,на лишаване от свобода ,за престъпление по чл.-148 ал.2 НК - обида клевета и приписване на подкуп на н-к Грао при общ.Враца ,след като ,решението на ВКс № 166/10.5.2000г.по н.д.№50/2000т.,1н.о.,,е постановено след измененията на закона ПЗРЗИД на НК,и вместо адм.наказание Глоба по чл.78а НК., при недоказано обвинение прок.е изпълнил присъда ЛС ,въпреки че прокурора от ВКп,в с.з.на 10.3.2000г.не поддържа обвинението,а гл.прокурор внася искане 1377/2008г.за възобновяване на осн.чл.78 а НК.,оставено без разглеждане,поради криминална подмяна на стр.2 от искането .”съдебна власт”,вятър и мъгла по делата ни от 1991г. и до сега?!Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.