Поправките в Наказателния кодекс – има консенсус, но не са достатъчни

Поправките в Наказателния кодекс – има консенсус, но не са достатъчни

В последния ден от първия месец на 2020 година парламентарната група на ГЕРБ внесе в деловодството на Народното събрание законопроект за изменение и допълнение на Наказателния кодекс. Поправките дават възможност на съда да прецени дали да има намаляване на наказанията на непълнолетните извършители на най-тежките престъпления (убийство, блудство, изнасилване), които са навършили 16–годишна възраст. Ако новите законови разпоредби бъдат приети, то тези лица ще могат да получават по-строги и дълги присъди, а редукцията ще отпадне.

Предложенията идват след като в първите дни на 2020 година станахме свидетели и на първия случай на тежко убийство, попълнило черните хроники в новата година. На 11 януари 17-годишният Аксел уби по особено жесток начин 18-годишната Андрея в Галиче. Дни по-късно премиерът Бойко Борисов разпореди свикване на група от експерти, които да набележат промени в Наказателния кодекс след най-тежките престъпления, извършени от непълнолетни лица.

При внасянето на законопроекта от ГЕРБ заявиха, че целта на поправките е престъпниците да бъдат превъзпитани и социализирани.

"Слага се край на гарантираното намаляване на присъди на непълнолетни извършители на тежки умишлени престъпления. Няма повече никой да е спокоен, че каквото и да направи – убийство, изнасилване, блудство, му е гарантирано, че присъдата му е 12 години", обясни депутатът от ГЕРБ Маноил Манев.

След като готовият законопроект беше внесен в парламента, "Правен свят" потърси за коментар по-големите парламентарно представени партии и членове на Комисията по правни въпроси в Народното събрание.

Законопроектът за изменение и допълнение на Наказателния кодекс ще бъде разгледан на първо четене в Комисията по правни въпроси на 5 февруари 2020 година (сряда). Той ще получи подкрепа от парламентарната група на ГЕРБ, които са и негови вносители. Очаква се на заседанието да бъдат чути и всички мнения на страни, имащи отношение към поправките.

Размерът на сегашните наказания не е достатъчен, заявиха за "Правен свят" от ДПС и набелязаха и други механизми за работа в посока на намаляване на тежки престъпления, извършени от непълнолетни лица.

"Явно, че наказанията са в такъв размер, че не постигат превенцията в  закона и трябва да се увеличават, но не мисля, че това автоматично би решило проблема, т.е. проблемът е доста по-комплексен. Трябва да се работи от много малки деца, държавата е абдикирала от своите ангажименти към децата в такова положение и не съм оптимист, че самото увеличаване само на наказанието би постигнало своите цели, без да има комплексен подход към подобни деца, за да не се стига до тази ситуация", заяви Хамид Хамид, народен представител от ДПС и заместник-председател на Комисията по правни въпроси.

По думите му са необходими още комплексни мерки, като част от тях са правени като предложения от ДПС. Сред тях са безплатни детски градини, както и осигуряването на достъп в отдалечени райони до детски заведения. Според ДПС депутатите са единодушни по сегашните промени в НК, предложени от ГЕРБ.

"Има консенсус. Ние сме заявили, че ще увеличаваме наказанията щом се налага, но ще го обсъдим на група и ще вземем решение. Досега сме подкрепяли подобни предложения без да избираме кой го е внесъл – дали БСП, дали ГЕРБ. Не мисля, че ще има някаква драма със самия текст и той ще мине, но какво от това. Мисля, че четвърто правителство работи по нов Наказателен кодекс, но още не сме видели завършен проект. Изразявали сме нашето мнение, че от 1968 година досега, въпреки многобройните поправки, самата среда вече е променена изцяло, условията на живот също и трябва да има нов Наказателен кодекс", уточни още Хамид Хамид.

По-тежките наказания за непълнолетни извършители на престъпления са необходими и според Христиан Митев от НФСБ, част от коалицията "Обединени патриоти".

"Изразявам лично мнение в случая и смятам, че непълнолетни лица над 16 години, които разбират значението на извършеното, би следвало да носят отговорност. Особено извършването на престъпления против личността. Конституционно защитени ценности, които се засягат в този случай всъщност са най-висшите – животът и здравето, така че смятам, че тези законови поправки са навременни и адекватни с оглед на ситуацията, в която виждаме, че зачестяват такива извършени деяния и с оглед на нормите, които съществуват в момента в НК с редукцията на наказанието, които практически не отчитат съвременните условия", заяви още заместник-председателят на Комисията по правни въпроси Христиан Митев.

През следващата седмица законопроектът ще бъде обсъден в парламентарната група на малката коалиция.

"Не мога да се ангажирам с позиция от името на групата, но тези промени са адекватни и разумни и следва да получат подкрепа. Аз мисля, че те ще получат подкрепата на парламентарната група на ГЕРБ. На правна комисия ще стане ясно какви са позициите на политическите сили. Ако се цели бързо приемане на промените още следващата седмица законопроектът може да бъде гледан в Комисията по правни въпроси и при получаване на подкрепа точките да бъдат гледани в ускорен порядък по-следващата седмица и в пленарна зала на първо четене", добави още Митев.

По думите му предвид многото остарели законови норми има нужда и от нов Наказателен кодекс.

"Моето лично мнение е, че голяма част от нормите са правени за едно друго време. Има състави на престъпления, по които никой не подава сигнали и прокуратурата не се самосезира. Те вече не се извършват и са загубили степен на обществена опасност и затова е необходим нов Наказателен кодекс. Чакаме и окончателната оценка, която трябва да дойде от Министерство на правосъдието във връзка с концепцията за нова наказателна политика, по която да ведомството работи", уточни още Христиан Митев.

"Правен свят" потърси за коментар и парламентарната група на БСП, но от там заявиха, че предстои да се запознаят с внесения законопроект и след детайлен оглед на предложените законови норми левицата ще излезе с официален коментар.

Още по темата

Утежняват наказанията за непълнолетни убийци

Предишна новина

Тричленен състав на ВАС отмени текстове от методиката за изчисляване на трайната неработоспособност

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.