Поразяващата уста на Цветан Цветанов отново спечели приза на Съда в Страсбург

Поразяващата уста на Цветан Цветанов отново спечели приза на Съда в Страсбург
Снимка: БГНЕС

Михаил Екимджиев: Решението вече е класика в жанра *

"Решението може да се обобщи с две думи: класика в жанра. Системните нарушения на чл. 3 от ЕКПЧ за нечовешко и унизително третиране в резултат на гротескната полицейска акция и отказа на прокуратурата да разследва полицейската бруталност вече са ни до болка познати от предишни решения на ЕСПЧ по делата "Гуцанови", "Даниел Славов" и др. Като системен правозащитен проблем все повече се налага и нарушението на презумпцията за невиновност (чл. 6§2) от Конвенцията, предизвикано от непремерени и нескопосани изказвания на Цветан Цветанов, бивш министър на вътрешните работи, а понастоящем лидер на ПГ на ГЕРБ, с които  той раздаваше пред медиите "присъди" и определяше наказания, без да поставя под съмнение вината на задържаните лица.

Жалко е, че по това дело са отхвърлени оплакванията по чл. 1 от Протокол № 1 към Конвенцията за вредите от наложените обезпечителни мерки по Закона за отнемане в полза на държавата на имущество, придобито от престъпна дейност (отм.). Очевидно Съдът в Страсбург надценява ефикасността на вътрешноправното средство за обезщетение, създадено в края на 2012 г. (чл. 2а Закона за отговорносттана държавата и общините за вреди - ЗОДОВ). Тези обезпечителни мерки върху имуществото и сметките на Попови са били наложени в продължение на години, което е довело до практически фалит на кантората на нотариус Попова и до изключително тежки битови затруднения за семейството на жалбоподателите, които са били практически лишени от доходи. Разбира се, че след това решение на Страсбург г-н Попов и съпругата му ще заведат искове по ЗОДОВ пред българските съдилища. Но липсата на практика по тези нови текстове в закона от края на 2012 г. и традиционно доминиращото етатистко мислене и поведение на много български магистрати ме прави скептичен относно крайния успех и справедливото решение на този казус в България.

 

* Адвокат Екимджиев представлява Тенчо Попов пред ЕСПЧ, заедно с адвокат Катина Бончева и адвокат Снежана Стефанова

Общо 14 000 евро обезщетение за морални вреди определи Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) на финансиста Тенчо Попов, бивш главен секретар на Министерството на финансите, и на съпругата му Антония Попова, софийски нотариус. Обезщетението е за бруталния и показен арест на Попов на 1 април 2010 г. в кантората на жена му на пъпа на София, за последвалия отказ на прокуратурата да разследва полицейското насилие, документирано не само от оператор на МВР, но и от камера в кантората, и за самодоволните изявления на тогавашния министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, в които той предварително произнесе присъда, както си му бе обичайно.

Тенчо Попов бе арестуван на 1 април 2010 г. в нотариалната кантора на съпругата му на бул. "Патриарх Евтимий" в София като заподозрян, че заедно със съдията Петър Сантиров са предлагали подкуп на следователя Петьо Петров, за да се произнесе благоприятно по делото, заведено срещу бившия военен министър Николай Цонев. Арестът е извършен от маскирани въоръжени лица, които нахлуват в офиса на нотариус Попова, където в момента се намира Попов, заедно с две служителки, крещейки "Легни на земята! Ръцете горе!". Първоначално никой не разбира, че става въпрос за полиция, едва по-късно Попов и двете жени виждат надписите НСБОП на гърба на якетата им. Въпреки че никой в офиса не оказва съпротива, полицай блъска силно главата на Попов в рамката на вратата, поваля го на пода, закопчава ръцете му с белезници, след което безпричинно рита и настъпва ръцете му. Малтретирането на Попов е заснето от специално осигурен от МВР операторски екип, а избрани кадри са качени на сайта на МВР и разпространени от всички медии като ексклузивна новина. Полицаите дори не са отчели, че кантората е под видеонаблюдение, въпреки надписа на вратата, затова видеокамерата на офиса запечатва и как двама от тях сядат на дивана в антрето и победоносно призовават оператора на МВР да ги снима. Още същия ден, заедно с кадрите от ареста на Попов, медиите предават и култови изявления на вътрешния министър Цветан Цветанов и зам.-градския прокурор на София Роман Василев, под чийто прокурорски патронаж е проведена акцията по задържането на Попов и Цонев.

Цветан Цветанов е готов с присъдата: "Очевидно става въпрос за вече изградена схема за решаване на съдебно дело в предварително определена посока. Парите, които е носил в себе си Тенчо Попов, е трябвало да стигнат до съдията, за да бъде решено делото на бившия министър Николай Цонев по удобен за него начин"

Роман Василев, който преди това е обявил Николай Цонев за "абсолютен престъпник" и го е свалил на колене, пред журналисти коментира топ събитието на деня по следния начин: "Днес е Велики четвъртък по православния календар и е един хубав ден преди Разпети петък. Днес ще разпнем трима - един съдия от Софийски градски съд, един бивш министър и един бивш главен секретар на министерство на финансите при предишното правителство."

На 5 април 2010 г. медии цитират изказване на премиера Бойко Борисов, което, в контекста на последвалите разкрития за действията на службите, звучи особено любопитно: "Полицията се справи перфектно по време на последните арести. Действително прокурорът Роман Василев не бива да говори такива неща, защото той е господар на всичко, което се случва от ареста до искането на мярка. Но нека не бъдем толкова състрадателни към хора, които са нанесли огромни щети на държавата."

Въпреки скандалния арест и очевидната злоупотреба на сила, Софийската районна прокуратура не видя доказателства за полицейско насилие и закононарушения при задържането на Попов, нито при ареста на Цонев. А след като записите от камерата в кантората на нотариус Антония Попова бяха прожектирани в съдебната зала по делото за подкуп срещу Цонев, Сантиров и Попов, образуваното по принуда досъдебно производство за полицейското насилие бе оставено да умре по давност.     

В решението по делото Попови срещу България, публикувано днес, ЕСПЧ сочи нарушения на няколко текста от Конвенцията по правата на човека, извършени спрямо Попов и съпругата му.

Нарушение на чл. 3 от конвенцията (забрана за нечовешко и унизително отношение) - както заради начина, по който е извършен арестът, така и заради нежеланието на прокуратурата ефективно да разследва обстоятелствата около него;

Нарушение на чл. 6§2 от конвенцията (презумпция за невиновност) – заради изказването на Цветан Цветанов от същия ден;

Нарушение на чл. 8 – заради заснемането на ареста от оператор на полицията и медийното му разпространение, както и заради начина на извършване на претърсването и иземването в кантората на нотариус Попова;

Нарушение на чл. 13 – липса на ефективно вътрешноправно средство за защита по отношение на всички тези посегателства.

При анализа на полицейската операция ЕСПЧ отбелязва, че очевидно използваните от полицията средства и методи на задържане при операцията не са били необходими в конкретните обстоятелства – нито използвана сила, нито техниката за обездвижване на Попов не са били пропорционални на опасността от неговото поведение. Поисканото от семейство Попови разследване от прокуратурата на действията на полицията се е проточило много дълго – от  9 май 2011 г. и 21 март 2014 г., при положение, че делото не е било особено сложно, сочи Евросъдът. Разпитани са свидетелите, идентифициран е полицаят, който е неутрализирал Попов, представени са медицински експертизи и т.н. При положение, че разследването на този несложен случай е погасено по давност, то очевидно, че нито е било проведено усърдно, нито ефективно.  

Съдът намира нарушение на презумпцията за невиновност по отношение на изявлението на Цветан Цветанов, който според ЕСПЧ е отишъл далеч отвъд простото съобщаване на информация за хода на наказателното разследване или наличните подозрения, като просто е произнесъл присъда преди случаят изобщо да е влязъл в съдилищата. 

Същевременно обаче Съдът приема, че изказванията на зам.-градския прокурор Роман Василев, както и последващо изказване на премиера Бойко Борисов, не представляват нарушение на презумпцията на невиновност, доколкото те не са толкова директно насочени към Попов, а по-скоро – по отношение на Николай Цонев и като коментар за действията на полицията. Разбира се, начинът на изразяване, особено позоваването на важен религиозен празник, е в състояние да засегне чувствително както жалбоподателя, така и широката общественост, пише съдът. Но в случая не се стига дотам.

      Правителството: Попов не се противопоставил на заснемането на ареста му 

Интересни са аргументите на правителството по оплакването на Тенчо Попов за заснемането на ареста му от служител на МВР и разпространяването на предоставянето на този запис на медиите през пресцентъра на МВР. Според Попов това е довело до неоправдана намеса в правото му на неприкосновеност на личния живот, която не е предвидена от закона и не е необходима в едно демократично общество. Той акцентира на факта, че някои от заснетите кадри, които го показват проснат на земята с белезници на гърба, са били широко разпространени в печатните и други медии.

На това правителството отговаря, че Попов не е възразил изрично заснемането на ареста му и публичността. Освен това, тази мярка е допустима от закона и тя цели осигуряването на доказателства и прозрачността на работата на МВР, сочи правителството. 

Липсата на изрично възражение в този случай не означава съгласие, отбелязва Евросъдът в решението. От обстоятелствата е очевидно, че заснемането е направено без съгласието на жалбоподателя. Правото на един човек да бъде сниман е неразделна част от понятието за личен живот.

Според съда в случая намесата не е съобразно критериите, поставени от закона,  а е по-скоро практика, установена от МВР по отношение на дела, които предизвикват медиен и обществен интерес. Пример в това отношение е и друго българско дело "Славов и др. срещу България". Българският закон действително дава възможност да се правят видеозаписи в хода на наказателното производство, когато се налага за събиране на доказателства, например по време на оглед на местопрестъплението, при разпит или проследяване. В случая обаче не става въпрос за това.

                                                   Равносметката

Арестът на Попов и делото срещу него, Цонев и Сантиров е само един епизод от политиката на показни полицейски арести, вдъхновена от тогавашния министър Цветан Цветанов, при което маскирани и въоръжени до зъби полицаи провеждаха операции по задържане на цивилни граждани, включително и в спалните им пред децата им, все едно че са международни мафиоти. По правило операциите бяха назовавани с атрактивни (по милиционерски) имена и се провеждаха при условията на неотложност, без съдебно решение, но задължително бяха придружени от оператор на МВР с камера, който заснемаше събитията отначало докрай и даже си позволяваше да ги режисира. Заснетите кадри се качваха на сайта на МВР, поради което ведомството получи нова наименование - "МВР-пикчърс".  

Неизменно след това Цветан Цветанов заставаше пред телевизионните камери и самодоволно произнасяше присъди над задържаните – какво са извършили и при какви обстоятелства. До момента тези операции на Цветанов доведоха до поне седем осъдителни решения на Съда в Страсбург, заедно с обявеното днес.

Сравнително скоро държавата беше осъдена от Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера, Пламен и Йордан Стоянови – Дамбовците и семействата им (все задържани по прословутата операция "Октопод"), преди това Страсбург произнесе осъдителни решения по жалбите на Борислав Гуцанов и семейството му, на варненския бизнесмен Даниел Славов - Дидо Дънката и семейството му (операция "Медузите"), решение има и по делото на бившия шеф на полицията в Бяла Слатина Тони Костадинов (операция "Касоразбивачите").

В началото на април, дни след оповестяване на решенията по жалбите на Алексей Петров, Антон Петров и Дамбовците, адвокат Емилия Недева коментира по БНР: "Изключително впечатляващ е фактът, че по всички 6 дела, по които България е осъдена за нарушаване презумпцията за невиновност, европейският съд персонално е посочил действия на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. Неговите увреждащи действия са не само описани, но и виновникът е написан. От последните дела, които излязоха, само по делото на Алексей Петров е прието, че отговорност за нарушаване на презумпцията за невиновност има и тогавашният софийски прокурор Николай Кокинов, защото и той е направил такива изказвания. Но дейността на Цветанов е рязко разграничена от изказванията на главния прокурор и на премиера. Така че няма никакво съмнение кое е лицето, което системно е нарушавало презумпцията за невиновност". Тя препоръча на МС да потърси регресна отговорност от г-н Цветанов с оглед защита на държавния интерес.

По всички тези случаи до момента, вече 6-7 години няма нито една влязла в сила осъдителна присъда в българските съдилища, но вече има много оправдателни, както и прекратени дела. Извън сметката засега са и делата, заведени от някои пострадалите по Закона за отговорността на държавата за вреди и резултатите от тях.

При обявяването на предишни решения на ЕСПЧ "Правен свят" вече изчисли, че по сметката на Цветан Цветанов само за бомбастичните му акции са се натрупали обезщетения за над 200 000 евро. Днес към тази сума се прибави и 14 000 евро обезщетение, както и 5000 евро за разноски по делото. На фона на обезщетенията по другите дела обявеното днес обезщетение на пръв поглед изглежда по-ниско, но всъщност Съдът в Страсбург следва един и същи стандарт, доколкото по предишните решения обезщетения са присъждани на цели семейства за преживяно от тях и децата им унизително и нехуманно отношение при арести посреднощ.

Извън сюжетната линия по това дело пред Страсбург остава разигралият се фарс на наказателното дело срещу Попов, бившия военен министър Николай Цонев и съдията Петър Сантиров, което приключи с фиаско във ВКС и с констатацията, че процесът е образуван след провокация към подкуп, осъществена от основния прокурорски свидетел Петьо Петров, който до април м.г. бе началник на столичната следствена служба.

Още по темата

Престъпна група, начело с Цветан Василев, присвоила милионите от КТБ

Предишна новина

Надзирателите в Белене си вършат работата, няма да коментирам началника

Следваща новина

Коментари

9 Коментара

 1. 9
  Избирател | нерегистриран
  0
  0

  А защо не Цв.Цветанов да стане Президент на РБ?

 2. 8
  байо | нерегистриран
  7
  -1

  ЗАЩО НЯМА ИНДИВИДУАЛНА ОТГОВОРНОСТ ОТ ДЛЪЖНОСТНИ ЛИЦА, ИЗВЪРШИЛИ ДЕЯНИЯ ИЛИ РАЗПОРЕДИЛИ ТАКИВА, ЗА КОИТО В ПОСЛЕДСТВИЕ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ НИЕ-ДА ПРИПОНЯ САМО - докторите "убийци","Медузите", "Наглите" и много други...

 3. 7
  *************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 6
  ********************************************************* | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  *** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 4
  проста цивилистка | нерегистриран
  29
  0

  Абе няма ли кой да предяви един регресен иск срещу главния деликвент! Ало, министърчо Горанов, дето искаше ти да определяш заплатите на съдии, прокурори и следователи, събери си вземанията от причинителя на вредите, за които обезщетения ще плаща целият народ! Че като паднете утре, Цацаров може и за безстопанственост да те подгони!

 7. 3
  Чекист | нерегистриран
  12
  -7

  тия ЕЛЕМЕНТАРНИ хора ги направихте герои , предлагам , за да ги тестваме да ги пуснем в реална ситуация , без протекции и без да има на кой да се обадят , респ. кой да им се обади.

  НЕДОСЕГАЕМИТЕ -не забравяйте не сте такива !

 8. 2
  Адвокат | нерегистриран
  18
  -4

  Тенчо,Медузите и т.н.в т.ч. и Сантиров и т.н.са от помазаните.

  Вече и някои от помазаните стават жертва на красотната държава,но за тях не ми пука.

  Колко простосмъртни бяха премазани,няма да плача за помазани!

  НО ВИЕ- ОТ РАСАТА НА ГОСПОДАРИТЕ- ДА ЗНАЕТЕ И ЗА ВАС НЯМА ГАРАНЦИЯ!

 9. 1
  ИЗБИРАТЕЛ | нерегистриран
  25
  -4

  Цецо - Президент!

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.