Порочният кръг: Вие си ги хващате, вие си ги пускате


"Ние ги хващаме, вие ги пускате" - тази крилата фраза влезе в оборот преди години, когато главен секретар на МВР беше Бойко Борисов, сега премиер на България.

Репликата трябваше да покаже как вътрешното министерство арестува хора с по няколко десетки висящи дела, а накрая съдът отказва да ги задържи за постоянно в ареста и ги пуска на свобода. Последва бурен скандал между съдиите и тогавашното ръководство на вътрешното ведомство. Наложи се дори Борисов да ходи на крака в съда, за да се извинява и обяснява, че не бил разбран правилно. Всичко това беше гарнирано с контраобвинения от страна на съда, че МВР не дава годни доказателства, че прави лоши разследвания, че всъщност изобщо не хваща бандитите. Все познати до болка и от настоящето сценарии, в които постоянно някакви полицаи, прокурори и съдии си прехвърлят отговорността, сякаш не са от една държава, не са от една система, не получават огромни бюджети, за да опазват здравето, живота и имуществото на хората и да въздават справедливост от името на обществото и държавата.

И за малките деца е ясно, че ситуацията е: вие си ги и хващате, и си ги пускате, а накрая се и хвалите, че се и награждавате. Последните седмица-две са изключително показателни в тази посока. Защото след отвличането на 25-годишния Адриан Златков

МВР и прокуратурата се скъсват да се хвалят

колко големи престъпления са разкрили и какви ужасяващи престъпници са хванали. По всичко личи, че една от основните цели на това занятие беше да се заглушат критиките от неразкриването на отвличането на сина на собственика на една от най-големите автокъщи в София. Забелязахте ли, че и на тази тема спря да се говори?

В същото време обаче към медиите режисирано се подават ужасяващи подробности за разбита банда в Северозапада, която рекетирала, изнасилвала, палила, разпространявала наркотици, отвличала поръчково и се ръководела от някой си с прякора Квиц. За обезоръжаването й бяха пратени 120 жандармеристи и 17 разследващи екипа, а пък при разпита на свидетелите участвали дори служители от Бюрото за защита на свидетели.

"Тази група е била изключително брутална. Над пострадали лица са извършвани - културният термин е "сексуални извращения", като част от уредите, с които са извършвани мъченията, са намерени в хода на претърсването и са иззети", разказваха напоително полицаи и прокурори. При претърсванията пък били намерени "20 000 евро, над 10 000 лв., два пистолета, марихуана, амфетамин, палки и тръби, използвани от мъчителите".

Оказва се, че въпросната група е "работила", разбирай безчинствала, от две години насам. Къде бяха през това време полицията и прокуратурата? Защо не са направили нищо толкова дълго време, ако става дума за такива жестоки престъпления, и то в цяла Северозападна България? Това означава ли, че няма никаква агентура, например? Или че никой от пострадалите не им се е оплакал? Може би защото им нямат никакво доверие?

А отгоре на всичко става дума за отбор познати юнаци

Органите на реда не ги ли следят? Няма ли поне някаква превенция? Очевидно нищо подобно не се случва.

Или пък да вземем друга хвалба на МВР и прокуратурата от последните дни. Че била разкрита банда, която участвала в убийство и контрабанда на цигари за 3 млн. лв. На пиарски брифинг бе обявено, че разплитането тръгнало в началото на годината, когато в София е прострелян смъртоносно 39-годишният таксиметров шофьор Борислав Петров. По това време той бил подсъдим за 14 т хашиш, открити в Мировяне. Оказало се, че е бил част от организацията.

"Най-вероятно е преценен, че е слабо звено в групата. Имало е и други случаи, когато те са организирали силови действия спрямо членове на групата или контрагенти, когато са смятали, че има заплаха за дейността на групата", обясниха от МВР. После групата се занимавала основно с контрабанда. Било дори задържано голямо количество цигари без акциз на стойност над 3 милиона и половина лева.

Дотук отлично, докато не се оказа, че делото за хашиша е отпреди 5 години! На въпрос защо за толкова време няма присъда поне на първа инстанция, от прокуратурата се оправдаха, че имало само четири малки зали в специализирания съд и те не стигали. Задължително трябва да се отбележи, че само преди дни парламентът реши да изпрати още купища дела на същия този съд - за корупционни престъпления.

Веднага възниква въпросът кой е виновен за това, че подсъдим е убит? Нали ако имаше бързо, ефективно и справедливо правораздаване, той щеше да лежи вече в затвора? Заедно с убийците си, част от които се оказват подсъдими като него. Докато стигне делото до трета инстанция може или всички да се разбягат, или да се избият помежду си.

Като оставим настрана черния хумор, ситуацията е абсурдна. Защото, ако уж абсолютно доказано престъпление, при това за цели 14 тона наркотик, не може да бъде наказано дори само на първа инстанция,

какво да очакваме за по-сложни дела - за корупция

по високите етажи, за пране на пари?

Да вземем още един епизод от "големите успехи" на МВР и прокуратурата от последните дни. Обявено бе, че е хваната банда, която извършила въоръжен грабеж на чужденец и му взела 80 000 лв. Бързите действия на МВР и прокуратурата довели и до разкриването, и до връщането на парите.

И веднага след ръкоплясканията идват въпросите. Защото се оказа, че един от ръководителите на въпросната банда е бил задържан 4 пъти за грабежи само тази година. След кратък престой в ареста обаче бил пускан на свобода. Защо - никой не казва. Не е имало достатъчно доказателства? Или съдиите са били корумпирани? Или полицаите и прокурорите не събират годни доказателства, или пак те не хващат корумпираните магистрати?.

Примерите са десетки. Всъщност те са и основният бич. Защото наистина е абсурдно както да има стотици хиляди неразкрити домови кражби и десетки хиляди корупционни сделки месечно, така и да има хора с по 50-60-100 висящи производства, които се разхождат по улицата.

Ето дори главният прокурор Сотир Цацаров стигна до извода, че гражданинът иска справедливост. Самият шеф на държавното обвинение признава, че

има дефицит на справедливост и че той е навсякъде

и по цялата верига - полиция, прокуратура, съд. Същото се признава и от политиците, депутатите, министрите, от съдиите, ръководството на МВР, службите, дори лично от премиера. Същите изводи се пишат във всеки пореден доклад за състоянието на националната сигурност или на престъпността.

И всички тези хора и институции говорят, сякаш това не зависи от тях, сякаш те нямат вина и отговорност. Сякаш от държавния бюджет за тях не отиват милиарди. Сякаш заплатите и екстрите им не са в повече от тези на всеки друг българин. И всичко това, докато банди всекидневно отвличат, обират, изнасилват...

Крайно време е чиновниците и структурите, издържани от данъкоплатците, да си поемат отговорността. Особено преди да се хвалят и награждават. И преди държавата да стане джунгла, в която бухалките и принципът "око за око" да станат с предимство.

Коментар на седмицата №3: Грандиозният възход и метеоритното падение на един европейски банкер

Предишна новина

Американският посланикът Ерик Рубин: Няма да приемем Северна Корея с ядрено оръжие

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.