Посланици подкрепиха искането за оставки в СГС

Посланици подкрепиха искането за оставки в СГС

Посланици на 7 държави от Европейския съюз се подписаха под писмо, с което подкрепят съдиите, поискали оставката на ръководството на Софийския градски съд (СГС). Подписката бе подкрепена от 15 съди от СГС, 26 техни колеги от Софийския районен съд, 33 адвокати и от Съюза на съдиите в България, но от ръководството на съда заявиха, че оставка в момента ще предизвика хаос в цялата система. В същото време в градския съд тръгнаха и подписки в защита на ръководството.

В своето писмо посланиците заявяват, че не те са хората, които да отсъдят кой има право и кой няма в случая, но подчертават значимостта на факта, че тези въпроси се повдигат. Според дипломатите това е в полза на българската съдебна система и обществото.

"Когато група от уважавани професионалисти изразяват загриженост и повдигат подобни въпроси, те заслужават специално внимание и задълбочен отговор. Това е положителен знак за едно отворено, демократично общество, в което хората чувстват, че могат да изразят своето мнение по въпроси като тези", се казва в писмото. То е подписано от посланиците на Франция, Австрия, Белгия, Холандия, Дания, Великобритания и Финландия.

Напрежението в СГС тръгна след съмненията около случайното разпределяне на делото за Корпоративна търговска банка миналия месец. В хода на проверките на системата за разпределение на дела, преди две седмици френският посланик Ксавие дьо Кабан публично се възмути от дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френската компания "Белведере груп". Посланикът директно упрекна съдия Румяна Ченалова, която гледа делото, че или е некомпетентна, или е корумпирана и описа случая, като опит за кражба на фирма.

Публикуваме пълния текст на писмото на посланиците:

На 10 декември 2014 г. петнадесет съдии от Софийския градски съд - ключова юрисдикция в държавата, отговорна за някои от най-чувствителните дела, публикуваха отворено писмо до Висшия съдебен съвет с призив за оставката на председателя на съда и двама от четиримата ѝ заместници. На следващия ден 25 други съдии от Софийския районен съд се присъединиха към протеста на колегите си. След това същото направи и Съюзът на съдиите в България. Много други съдии също изразиха подкрепа за колегите си. На 18 декември 33 адвокати подкрепиха инициативата. 

Председателят и заместниците ѝ незабавно отхвърлиха призива за оставка и твърденията в отвореното писмо. Не сме ние хората, които да отсъдят кой има право и кой няма в случая. Но самият факт, че съдиите повдигнаха тези въпроси, е в полза на българската съдебна система и обществото.

Когато група от уважавани професионалисти изразяват загриженост и повдигат подобни въпроси, те заслужават специално внимание и задълбочен отговор. Това е положителен знак за едно отворено, демократично общество, в което хората чувстват, че могат да изразят своето мнение по въпроси като тези. Разбира се, протестите на гражданското общество през 2013 г. бяха подобен важен момент за България. Отговорът на институциите към тази загриженост е от решаващо значение.

Отличителен белег на отвореното и демократично общество са неговите независими институции, способни да действат без политически натиск: това включва независима съдебна система, която може да разследва, повдига обвинение, осъжда и вкарва в затвора без страх или протекции над когото и да било, както и възможността на правоприлагащите органи и правосъдните институции да покажат адекватна, твърда и прозрачна реакция в отделните случаи. Положителни примери на такива практики вече бяха дадени и добре приети на други места в региона. Свидетели сме на положително развитие и в България, включително с приетата на 17 декември от Министерския съвет

Стратегия за реформа в съдебната система. Народните представители също ще имат огромна отговорност при прегледа на текстовете, които ще поставят основата на тази толкова нужна реформа.

В крайна сметка магистратите ще бъдат ключовите действащи лица, които да направят така, че реформираната съдебна система да работи. Много от тях са посветили време в размисли относно какво трябва да се направи и как. Техните усилия трябва да бъдат признати, а мнението им чуто. Събитията от лятото на 2013 г. показаха, че на българското гражданско общество не липсват нито смелост, нито умения и знания да се изправи срещу неприемливата арогантност на "олигархията".

Гражданското общество е все по-чувствително към проблемите и не може да разбере защо българските граждани не могат да се възползват от същите права и ценности, които са в основата на Европейския съюз и от които се възползват гражданите на останалите страни - членки на ЕС.

Като европейски партньори на България ние сме поели ангажимента да подкрепяме страната за достигане на най-високите стандарти в правосъдието и върховенството на закона. Вярваме, че това е наш дълг. По силата на Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) тези въпроси се обсъждат от държавите - членки на Европейския съюз, и всички ние (включително България) одобряваме официалните заключения относно напредъка на страната. Следователно това не е просто един вътрешен въпрос. На МСП обаче не трябва да се гледа като на чуждо тяло или като на критики от чужбина. Неговата цел е да бъде инструмент за подкрепа, подпомагащ промяната в България.

Той служи за проверка до каква степен са спазени промените, с които се ангажираха българските власти в момента на присъединяването към ЕС. Властите, както и работещите активно в областта на правосъдието българи трябва да се възползват максимално от този процес.

Всеки народ заслужава съдебна система, в която има доверие. Българският народ не по-малко от останалите. По този път имате нашата подкрепа.

Roland Hauser, посланик на Австрия

Anick Van Calster, посланик на Белгия

Christian Konigsfeldt, посланик на Дания

Jonathan Allen, посланик на Обединено кралство

Tom Van Oorschot, посланик на Холандия

Harri Salmi, посланик на Финландия

Xavier Lapeyre de Cabanes, посланик на Франция

Още по темата

От ГЕРБ предлагат по-тежки наказания за пияни шофьори

Предишна новина

Корупцията не е главният недъг на съдебната власт*

Следваща новина

Коментари

56 Коментара

 1. 57
  Афалина | нерегистриран
  0
  0

  Интересно, съдиите Игнат Колчев и Любен Хаджииванов от ОС Смолян, какво ли биха коментирали по темата? М? Питам си, щото тоя скандал е плод на е такива гении като тия двамата. Ще си спестя "келеши" и други, далеч по-груби нарицателни, които ми идват по техен адрес.

 2. 55
  за бай-ганьовското перверзно "правосъдие" | нерегистриран
  1
  0

  Ако не беше толкова тъп щеше да разбереш какво стои зад благодарността. Бай Ганьовски ти е перверзния нагъл магистратски мозък и бай-ганьовското перверзно "правосъдие" което раздаваш над българския народ. Я отговори на всички в този форум: Има ли корупция в българското правосъдие? Има ли магистрати-мафиоти, милионери, хотелиери, доносници на ДС, кадри на БКП и ДКМС, съпрузи, шуробаджанаци, пияници, членове на потайни общества? Има ли полза българския народ и България от такова правосъдие, или полза имате само вие -корумпираните магистрати и престъпниците, които обслужвате? Я застани пред огледалото и си виж тлъстата и нагла магистратска физиономия, и охраненото от тлъсти магистратски заплати и множество аванти, бонуси и екстри телесо и се сравни с тези хора от наводнените селища, с техните изпосталели от недохранване тела и с очи пълни с мъка и отчаяние! Те ви хранят, тези бедни, отчаяни трудови хора, които вие корумпираните магистрати от десетилетия ограбвате и съсипвате с незаконните си и несправедливи съдебни актове, плод на корумпираност злоба и професионална тъпота!

 3. 54
  предложение | нерегистриран
  2
  -3

  Случайно разпределение на делата няма почти никъде в ЕС. Предлагам българските посланици в европейските държави да връчат по една нота с искане за въвеждане на такова. В нея да посочат, че този проблем създава пречки за българските инвеститори и да изразят съмнения за наличие на корупционни практики и засягане правата на гражданите. Реакцията, която ще се получи, да се приложи по отношение на седемте въпросни посланика.

 4. 53
  хайде засрамете се вече! | нерегистриран
  10
  -1

  Засрамете се вече,то бива злоба,бива извращаване на факти,но то ващо вече минава всички граници.Факт ли е,че Янева и заместници за пореден път са хванати в лъжа и не могат да обяснят как без срив няма протокол и архив за разпределение на дело,факт е!Факт ли е,че и ВСС го провери и нищо,амаНИЩО не направи,а замете доклада от проверката и се опита да хвърли прах в очите на хората с измислени и нищо не решаващи препоръки,факт е!Факт ли е,че за пореден път и Ясен Тодоов и друите крепители на Янева не направиха НИЩО за да поеме накрая тази някаква отговорност за тоталната разруха в доверието на хората към СГС,ами факт е!Тогава какво се изненадвате,ме посланиците,които дори само като гледат отстрани тези безобразия на Янева и това бездействие на ВСС са втрещени и изразяват възмущението си открито?!Нима си мислите,че като хвърляте кал и плюете срещу най-големия съдийски съюз и единият от малкото работещи без да събират негатив от работата си членове на ВСС,с това плюене и злобеене срещу колеги нито гафа и нарушенията на Янева ще се изпарят и забравят,нито бездействието на ВСС .Такива плювачи са срам за съдебната система в тази държава.

 5. 52
  Ти си мургавия Красьо с ланците? | нерегистриран
  6
  -4

  До коментар [#51] от "благодарност към посланиците на Австрия Белгия Обединено кралство Холандия Финландия Франция":

  Може да бъдеш сравняван само с бай ти Ганьо, но си по-прост и си тъп. Като има келепир, и бай ти Ганьо знае да обича. Ех, ти внук - Бай Ганьовски, повтори Бай ти Ганьо, който произнесе великата фраза: „Ако някой целуне Моите превъзходителства посланиците на европейските страни на друго място, аз ги целуна на още по-друго място…”. Вие, внучета бай Ганьовски, не се давате на никого: “Ти ще целунеш ръка, аз – двете ръце; ти ще целунеш скута, аз – краката; ти ще целунеш на друго място, аз – на още по – друго място. Че ти с мен ли ще се надпреваряш бе, кьорпе?”

 6. 51
  благодарност към посланиците на Австрия Белгия Обединено кралство Холандия Финландия Франция | нерегистриран
  10
  -6

  Благодарим Ви ваши превъзходителства! Прекалено меко, прекалено завоалирано, прекалено дипломатично за тази отвратително грозна и прогнила от корупция българска правосъдна система и за наглия дебелокож магистратски гьонсуратлък, но така мислите ,такава воля изразявате, дано все пак да има някаква реална полза от вашето становище! Дано все пак на някой гражданин от вашите страни не се наложи да се явява пред корумпирания български съд и дано не разчита на реалния ефект от тази ваша финна дипломатичност и благопожелания.

  С признателност и благодарност

 7. 50
  "какъв ще бъде професионалният състав на ВСС е последният проблем на българското правосъдие", заключи Ясен Тодоров. | нерегистриран
  2
  -3

  До коментар [#48] от "някой гневриран":

  Съдебната реформа ще предизвика хаос, заяви в интервю за БНР председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров. Според него Владимира Янева, председател на Софийсикя градски съд, е добър ръководител, който изслушва проблемите на съдиите и се опитва да помага за решаването им.

 8. 49
  някой гнервиран 2 | нерегистриран
  6
  -1

  Още нещо. Някой може ли да обясни защо имаме вице-премиер по КОАЛИЦИОННАТА ПОЛИТИКА ?! Това /коалиционната политика, де / функция на държавата ли е, трябва ли ние, като данъкоплатци, да плащаме заплата на вице-премиер за това?! Това да напомня на чл.1 от "Живковската" конституция?! Малко се отплеснах от темата, но това пославиците не го ли виждат?! НИЕ не го ли виждаме? НИЕ защо го търпим?!

 9. 48
  някой гневриран | нерегистриран
  13
  -1

  Защо Посланиците не са така взискателни към напр. Министър-председателят Б.Б. - този, който привиква у дома си градският прокурор на София, този, който се обажда с "Ало, Ваньо.."?! Нима в техните държави един политик с подобни изцепки нямаше да е вече политически труп?! Да, ама не! Б.Б. слушка и за него или добро или нищо. Дайте сега да се упражняваме върху съдебната власт / не че си няма трески за дялане /! И нашите соросоиди, во главе с т.нар. Министър на правосъдието ще се скъсат от наколенки! Никаква гордост ли нямаме? Вижте напр. унгарците

 10. 47
  Те не са посланици на добра воля за благотворителни дейности, насочени към решаването на значими обществени проблеми | нерегистриран
  7
  -1

  Всеки народ си заслужава управниците, всеки народ е достоен за своето правителство, e казал Георг Вилхелм Фридрих Хегел. Всеки народ си заслужава и магистратурата и нивото на ръководителите на дипломатически представителства в държавата. За съжаление се опасявам, че в България корупцията е достигнала кризисно ниво, което влияе негативно върху живота на всеки един гражданин. Това заяви декември 2014 година изпълняващият длъжността посланик на САЩ Брус Бъртън.

 11. 46
  Съдия | нерегистриран
  12
  -5

  Господа посланици, службите на вашите държави казаха ли ви какво е "работил" премиера през 90-те, нещо петицийка по този въпрос няма ли, ама така по- удобно се нарежда и изпълнява

 12. 45
  Veolia Environnement и Veolia Water | нерегистриран
  8
  -2

  До коментар [#42] от "":

  Xavier Lapeyre de Cabanes, ambassadeur de France en Bulgarie е символ на клептоманията на френската компания Веолия вода С.А. Френската компания "Веолия вода" C.А. е мажоритарен акционер в "Софийска вода" АД, като притежава 77.1%.

 13. 44
  Вноските ни и загубите ни са по-големи от това, което сме получавали от ЕС. | нерегистриран
  12
  -6

  До коментар [#42] от "тъпунгел":Не чакам нито от Европейския съюз, нито от тези държави пари "да усвоявам", включително и за съдебната система. Очаквам от тях само гадости и нерадости. В графиката по-долу са представени вноските на България от приемането на страната в ЕС през 2007 г. до последната изтекла финансова година, а именно 2013 г., както и размерът на различните видове собствени ресурси през периода. http://www.minfin.bg/bg/page/883

  От 5 до 6 млрд. лв. отрицателен баланс за годините на членството в ЕС.

 14. 43
  | нерегистриран
  12
  -6

  Ноти!! Ноти и привикване за набиване канчето!!!! Тове е пряка намеса в независимата съдебна власт! Обаче л-ненцето Даниел Митов с промитото мозъче няма грам дупе за тая работа!! НА БЕСИЛОТО СОРОСОИДИТЕ И ПОСЛАНИЦИТЕ ПЕРСОНА НОН ГРАТА, само тогава ще се оправиме!!!

 15. 42
  | нерегистриран
  7
  -7

  До коментар [#18] от " Моето царство не е от тоя свят: ":  ...са длъжни да уважават законите и правилниците на приемащата държава.  Да, но когато приемащата страна сама гази законите, какво ще препоръчаш на посланиците. Ако френският не беше прав, защо след като се обади, се оказа че Ченалова и синдикът й са нефелни и чак тогава ВСС се размърда? "Ние ще се снишим, докато.." Искаш да си в ЕС, не можеш да се снишаваш. Чакаш от тези държави пари "да усвояваш", включително и за съдебната система, а ще се държиш като гамен - "Те на мен ще ми кажат!" Бабаитлъкът не върви в културна Европа. Вече и в България не върви. Което показва, че надежда все още има.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.