Делото НДК: "Невинен" за Боршош по всички обвинения и 3 години условно за Валентин Кръстев

Делото НДК: "Невинен" за Боршош по всички обвинения и 3 години условно за Валентин Кръстев
Мирослав Боршош, снимка:БГНЕС

Делото срещу бившия директор на НДК Мирослав Боршош и бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев приключи на първа инстанция. Пледоариите в процеса приключиха миналата седмица, а в сряда съдия Стефан Милев от Софийския градски съд (СГС) произнесе опрадвателна присъда за Боршош и 3 години условно с 5-годишен изпитателен срок за Кръстев.

Боршош е обвинен в длъжностно присвояване в особено големи размери, умишлена безстопанственост и сключване на множество неизгодни сделки. На съд е даден и бившият председател на Съвета на директорите на НДК Валентин Кръстев. Обвиненията срещу него включват принуда чрез заплаха на трима служители на НДК, отговарящи за обществената поръчка по ремонта на двореца. Той бе признат за виновен да е сторил това по отношение на двама от тях, като за третия бе оправдан.

През април 2019 година като свидетели по делото срещу бившия изпълнителен директор на НДК се явиха вицепремиерът Томислав Дончев, бившият министър на европейското председателство Лиляна Павлова и бившият вицепремиер в служебното правителство на Огнян Герджиков – Деница Златева. Тримата бивши и настоящи членове на правителства бяха призовани за свидетели, защото в различни периоди от време управляваният от Боршош Национален дворец на културата е бил под техен надзор.  

В последната си дума пред съда Боршош заяви: „Три години и половина съм подсъдим, за част от дейността ми като изпълнителен директор на НДК. Тези години не бяха леки за мен, особено за човек, който е бил изцяло отдаден на работата си и който я и изпълнявал на най-високо професионално ниво. Не трудностите са големият ми проблем. Напротив. Спазвал съм стриктно закона и съм осъзнавал важността да ръководя най-голямата културна структура в България. Успяхме да създадем много нови програми и формати. Това доведе до годишни печалби от над 2.5 млн. лв. допълнителни приходи. Изключителен пример за нов и съвременен мениджмънт в областта на културата. Големият проблем дори не са и несъстоятелните, неаргументирани, напълно безпочвени обвинения на прокурорите, това ще оставя да лежи на тяхната професионална съвест. Големият проблем не е, че обвиненията се базират на анонимни доноси и сигнали от уволнени и санкционирани от мен служители. Те бяха част от система, която в държавните институции се допускаха хора без никаква професионална култура и работна етика да взимат важни решения. Една система, която ние успяхме за разбием“, заяви той.

И допълни: „Големият проблем е, че тези обвинения спряха работата на един изключителен екип. Екип от хора, които работиха отдадено за държавата си и развиваха културата като върховна ценност. В това бездуховно време ние в НДК показахме, че е възможно, когато си вършиш работата честно и всеотдайно, че можеш да променяш държавата си и ние я променихме. Десетките награди са дори най-малкият пример за правилният начин, по който ръководихме НДК. А най-добрият пример е огромната подкрепа на културната ни общност. Позволете ми да ви честитя празника. Днес се навършват 40 години от откриването на НДК. За мен е чест да съм част от хората, които превърнаха една сграда, създадена за партийни и тоталитарни конгреси в истински работещ европейски културен и духовен център. И затова съм горд от всичко постигнато. Ако днес можех да избирам отново, пак бих минал по този път, независимо от трудностите, защото когато си решил да промениш държавата и системата и да я видиш в състояние, в което смяташ, че трябва да бъде, ти винаги ще срещнеш много трудности. Аз искрено вярвам във вашия професионализъм и чест, във вашата безпристрастност и затова съм убеден, че ще бъда оправдан по всички обвинения“.

Кръстев от своя страна заяви, че не е извършил това, в което е обвинен и не е принуждавал никой да извърши нещо против волята му. СГС обаче счете, че има достатъчно доказателства бившият председател на Съвета на директорите на НДК да е заплашил с уволнение двмата от подчинените си във връзка поръчката.

Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Софийския апелативен съд (САС). След заседанието на съда, от държавното обвинение поясниха, че ще протестират, след като видят и мотивите на състава.

Още по темата

Камен Каменов е новият районен прокурор на Враца

Предишна новина

Обявиха конкурс за първоначално назначаване за 25 места в районните прокуратури

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  1
  -2

  Като чета мотивите на съда, гротескно ще да е било творението на СГП. Кой ли е авторът се питам само...Българската Моника,дебелата й сестра или глуповатата им братовчедка? Моля, дайте жокер

 2. 1
  докладът на САЩ ха-ха | нерегистриран
  3
  0

  Поредният изпран

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.