Конституционният съд няма да се бави с последната си дума за фигурата на разследващия главния прокурор

Конституционният съд няма да се бави с последната си дума за фигурата на разследващия главния прокурор
снимка:БГНЕС

Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане по същество искането на президента Румен Радев за установяване на противоконституционност на разпоредбите в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които бе създадена фигурата на т.нар. „разследващ главния прокурор“. Определението е прието единодушно. С това се оказва, че всъщност последната дума за това дали ще има или не в българското законодателство подобна длъжност, ще е изцяло на конституционните съдии, а с бързото придвижване на делото те дават ясна заявка, че нямат намерения да се бавят в произнасянето си.

Освен това, след допускането на делото за решаване по същество, до произнасянето на КС за конституционосъобразността на оспорените разпоредби, реално стартирането на процедура по избор на конкретен "разследващ главния прокурор" е замразено, по силата на Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Сроковете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да я открие вече започнаха да текат от 26 февруари, а самият избор трябваше да е факт едва три месеца по-късно – до 26 май. Това създаде риск непосредствено след или точно преди гласуването по същество за явилите се кандидати, КС да обяви разпоредбите в НПК за противоконституционни. Членовете на ВСС все още не са коментирали под никаква форма създалия се казус и как възнамеряват да процедират. Точка относно процедурата няма и в дневния ред на Пленума за предстоящото в четвъртък заседание.

На 24 февруари Радев атакува пред КС разпоредбите на чл. 46, ал. 8, чл. 194, ал. 6, чл. 213а, ал. 2, чл. 411а, ал. 4 относно думите „както и делата от компетентност на прокурора по разследването срещу главния прокурор или негов заместник“ от НПК (обн., ДВ, бр. 86 от 28.10.2005 г., посл. изм., ДВ, бр. 20 от 09.03.2021 г.) и на чл. 136, ал. 11 от Закона за съдебната власт (обн., ДВ, бр. 64 от 07.08.2007 г., посл. изм. и доп., ДВ, бр. 16 от 23.02.2021 г.).

В мотивите си президентът посочва, че въвеждането на фигурата на особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник и с предаването на подсъдността по тези дела изцяло към Специализирания наказателен съд „се засягат основни конституционни ценности като независимостта на прокурорите в рамките на съдебната власт, равенството на гражданите пред закона и забраната на извънредните съдилища“. И е категоричен – създаването на този специален обвинител напълно противоречи на принципите на основния закон.

„Оспорените разпоредби от ЗСВ и от НПК обаче излагат главния прокурор, а от- там - и цялата прокурорска институция, на риск от оказване на неправомерно влияние. Като предвижда особен прокурор за разследване на престъпления, извършени от главния прокурор или негов заместник (чл. 194, ал. 6 от НПК) и като предвижда, че неговите действия не подлежат на ръководство и контрол за законност, които се осъществяват в рамките на самата прокурорска служба (чл. 46, ал. 8 от НПК и чл. 136, ал. 11 от ЗСВ), законодателят премахва важни гаранции за обективност, всестранност и пълнота на разследването. Понеже задачата на особения прокурор е да разследва престъпления, извършени от конкретно длъжностно лице (главен прокурор или негов заместник), той би бил мотивиран да води разследването точно в определена посока, защото така оправдава смисъла и съществуването на длъжността си. Особеният прокурор обаче, ако е наистина прокурор, трябва да бъде безпристрастен в преценката си и да събира и тези доказателства, които оневиняват конкретното длъжностно лице. В тази хипотеза обаче той рискува да остане без работа, защото длъжността му е да разследва престъпления на конкретни длъжностни лица. Не е случайно, че подобно институционално решение не се открива никъде другаде в държавите членки на Европейския съюз“, писа Радев до КС.

Докладчик по делото е съдия Павлина Панова.

Още по темата

АССГ: Фирмата "Еврофутбол" на Божков е спестила на хазната близо 300 млн. лв. данъци

Предишна новина

Прокуратурата с протест срещу отказа за заличаване на партия "Възраждане"

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

  1. 3
    RRR | нерегистриран
    5
    0

    Тези от къде изплуваха да ръсят мозък.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.