Последният законопроект на БСП е за... космическа дейност


Всеки, който изстреля космически обект, без да има необходимите разрешения, ще се наказва с глоба от 10 000 до 100 000 лева, предвижда текстът

Последният законопроект на БСП, внесен в 42-то Народно събрание, е за космическата дейност.

От левицата още през 7 г. се опасяваха от космически влияния, но в пленарната зала. "Понякога се появяват обяснения с космически лъчения, които проникват под специален ъгъл в залата", коментира веднъж през 2007 г. председателят на тогавашното 40-то Народно събрание Георги Пирински.

35 години след полета на първия българин в космоса, депутатът от БСП Мартин Захариев внася проектозакон за космическата дейност. Идеята обаче е на ексминистъра на Соломон Паси. "Изстрелването на космически обект е нещо изключително опасно и рисковано, редом с големите ползи, които може да доведе. Един такъв космически обект например изстрелян от София може да падне върху "Александър Невски", върху АЕЦ "Козлодуй" или на пристанището на Свети Влас", коментира авторът на законопроекта.

Една от целите на закона е да се гарантира националната сигурност, включително срещу космически тероризъм. "Известно ви е, че се използва и за разузнаване, от една страна, което е събиране на информация, както за антитерористични, така и за терористични цели", обясни зам.-директорът на Института за космически изследвания при БАН проф. Румен Недков.

Законът е строг с нарушителите. Всеки, който изстреля космически обект, без да има необходимите разрешения, ще се наказва с глоба от 10 000 до 100 000 лева. А ако го направи повторно, глобата скача до 500 000 лева.

"Действително нашата държава има нужда от уреждане на някои въпроси, свързани със законодателството в тази област", смята проф.д-р инж. Румен Недков.

В близко време официално изстрелване на космически обект от територията на България не е насрочено, а за неофициалните глоба няма да има, поне докато не заработи следващият парламент.

Полицаите от случая "Лясковец" съдят МВР

Предишна новина

Милиони изтичат от правосъдното министерство без конкурс

Следваща новина

Коментари

4 Коментара

 1. 5
  не го бъркайте | нерегистриран
  1
  0

  Не го бъркайте с Румен п. недков от СУ. И двамата работят в една и съща научна област.

  Този човек използва хората да работят за него, злоупотребявайки със служеното си положение.

  Как така има дипломи и титли в три различни научн и области, пък няма почти никаква научна активност, ако не са подчинените му работещи в областта на екологията, не на КОСМОСА.

 2. 4
  тоя | нерегистриран
  2
  0

  Тоя как получава толкова пари за наука, толкова проекти- взе и как толкова хора работят за него- а като го гледам в web of science-няма един цитат! Това е то-хем никой да не се интересува от работата ти и не те цитира никъде, хем да си в господстващо положение и парите и средствата да са все за теб!

 3. 2
  чуден професор | нерегистриран
  2
  0

  проф. д-р Румен Недков, погледнах на този човечец научната биография- няма такава и трудове научни няма. Как е станал проф. чудна работа, пък и за ракети говори. Малей!

 4. 1
  професорът Недков | нерегистриран
  2
  0

  проф.д-р инж. Румен Недков  И какви велики научни трудове е издал този професор. Не се заблуждавайте от титлите му - каквито бг. бизнесмените, такива и учените в бг-то, като този.....

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.