Посолството ни в Лондон оказва съдействие на десетки българи, блокирани край Доувър


Българското посолство във Великобритания оказва съдействие на десетките български граждани, блокирани край английския пристанищен град Доувър при опитите си да стигнат до континентална Европа.

Заради ограничителните мерки, предприети във връзка с разпространението на новите щамове на Ковид-19, всички транспортни връзки с континентална Европа са блокирани в момента, но въпреки това наши сънародници с товарни и леки автомобили, наред с граждани на редица други държави, продължават да изчакват в района на пристанището възстановяването на фериботните връзки, съобщиха от българското Министерство на външните работи.

Завеждащият консулската ни служба в Лондон Николай Ванчев е в Доувър, където и в момента се среща с нашите сънародници, намиращи се на различни паркинги. По-рано през деня той им предостави храна и вода. На място няма тоалетни, по продължение на магистралата всички магазини и бензиностанции са затворени от властите.

Консул Ванчев отправи искане към представителите на британската полиция на място да осигурят вода и мобилни тоалетни, но му бе отговорено, че полицията може само да контролира пътното движение и спазването на обществения ред, а осигуряването на тези условия би следвало да бъде задача на местната община, с която обаче няма никаква връзка към момента.

По информация на посолството ни блокирани са както водачи на тежкотоварни моторни превозни средства, така и български граждани, пътуващи с микробуси и леки автомобили към България. Сред тях има и семейства с най-малко 8 бебета.

По-рано през деня с представители на блокираните транспортни работници разговаря и посланик Марин Райков.

Мисията ни в Лондон призовава всички български граждани, оказали се блокирани в резултат на настоящата извънредна ситуация във Великобритания, които имат здравословен проблем и нямат възможност за лечение на място, да се свържат незабавно с посолството. Също така препоръчваме към посолството да се обърнат и сънародниците ни, които имат нужда от животоспасяващи лекарства, които трябва да получат от България. Те могат да се свържат с мисията ни на имейл адреси social@bulgarianembassy.org.uk, consular@bulgarianembassy.org.uk

И Колумбия изгони руски дипломати за шпионаж

Предишна новина

Конституционният съд на Босна смята, че задължителното носене на маски е в разрез с Конституцията

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    Дипломат | нерегистриран
    2
    0

    Тоя консул е велик...Сигурно е нарамил и подвижна тоалетна за стотиците ни шофьори...Абе, правен свят, що ме карата пак да се смея на Маринчо Райков и сие в Лондонското посолство, изпокрили се като мишки от сума ти време. Спрете с лъжите за тези тунеядци, считащи, че думата легация означава само да си лежат в служебните квартири и по бюрата. Пълни нещастници са т.нар.дипломати на момата за една вечер Екатерина Пазарджишка...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.