Постоянен арест за 19 работници от нелегалните фабрики за цигари

Постоянен арест за 19 работници от нелегалните фабрики за цигари
снимки и видео: БГНЕС

Късно през нощта Районен съд - Пловдив разгледа мерките за неотклонение спрямо 19 задържани - тютюноработници от разкритите наскоро четири незаконни фабрики за цигари и шофьори, превозващи продукцията. Всички те получиха най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража". В мотивите си съдът приема, че задържаните може и да не се укрият, но е налице реална опасност да извършат ново престъпление. 

Спрямо всички тях е предявено обвинение по чл. 234 ал.2 от НК - държане на безакцизни стоки, което предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години. Четирите незаконни фабрики за цигари бяха разкрити в четвъртък срещу петък миналата седмица. Две години те са бълвали цигари без бандерол и са ги реализирали на вътрешния пазар и в чужбина. 

Оборудвани са били със съвременна техника, а нарязаният за производство на цигари тютюн е идвал от резачка в пазарджишкото село Калугерово. Самите фабрики са работили при пълна секретност - две са открити в Дупница, една в Тутракан и една в Горна Оряховица.

Работниците са били набирани сред хора, които имат опит в това производство и са останали без работа след закриване на цигарени фабрики. Те са били транспортирани в коли със затъмнени стъкла, така че не са знаели къде точно отиват. В продължение на 15 дни са оставали вътре във фабриките, които са били в изоставени цехове и военни поделения под строга охрана. Нямали са право да излизат навън, живели са в пригодени за целта спални помещения, имали са столова, дори фитнес. Сензори и видеокамери са наблюдавали околностите в периметър 250 м. При разкриването на мрежата в ареста попадат точно те, защото законът уличава в това престъпление само хората, непосредствено заети с него и заварени на мястото на производството или транспортирането.

Сред обвиняемите има хора от София, Варна, Хасково, село Крумово, Пловдивско, Пловдив, село Първенец, Елена и Смолян. Освен петима, всички други се водят безработни. Сред тях има четири жени, две от тях са майка и дъщеря. Има работник, болен от рак, на когото след три дни предстои планирано лечение в чужбина. За работата си в робските условия хората са получавали по 1500 лв. на смяна. При обиските са открити ордери за всеки един, от което личи, че на ден са заработвали по сто лева.

Решението на Районен съд - Пловдив може да се обжалва, това ще стане на 4 септември в Окръжен съд - Пловдив. Сред задържаните няма нито един собственик, следствените действия по делото за пране на пари продължават. Само в една от фабриките инвестициите са над 3 млн. лв.

 

Още по темата

Лошото време е виновно за смъртта на 13 души в квартал Аспарухово

Предишна новина

Областните управители да отговарят за ремонтите на пътищата

Следваща новина

Коментари

11 Коментара

 1. 11
  Анна | нерегистриран
  0
  0

  Не разбрах"горките"работници плащали ли са данъци и осигуровки, имали ли са трудови договори? И ако не то защо не са обвинени и за това? До кога само баламите ще плащаме, а тарикатите специалисти взимали по сто лева на ден за нелегално производство и пак ги жалите???

 2. 10
  Един от Враца, | нерегистриран
  0
  -1

  По Закон би трябвало НАП ,като част от държавната администрация, която съществува за да обслужва интересите на обществото в рамките на своята компетентност. да ни информира през 2002г. за образуваните срещу семейството ни изпълнителни дела №№№21936/02,26436/02,58/10г. ,й да вземе .в предвид становището ни преди да приложи държавна принуда за събиране на сумата от 19 хиляди лева, която не е имала право да събира , тъй като представлява ,4%ДТ по ГПК,а й не имало образувано изп. производство пред ДСИ. Парите са събрани без съдебна защита срещу произвол от НАП Враца..УМИСЪЛА : за да не можем своевременно да оспорим и да се защитим активно ,с възражение за недължимост, а оттам й незаканосъобразност на ИДела .

  За да постигне целта за грабеж на парите ни от 2002г. до 2006г. практически ни е отказан свободен достъп до всички документи .,тъй като първоначалното изпратено Съобщение за доброволно изпълнение на основание чл. 221 от ДОПК ни е връчено 2006г,основание изпълнителните дела от 2002г. да се считат прекратени по силата на закона .

  Гореописаното е достатъчно доказателство ,че сумата е събрана противоправно ,по махленски и чисто бандитски начин ,употребявайки държавна сила БЕЗ произнасяне на СЪД ,в нарушение на член 1 от Протокол №1, на ЕКПЧОС, -при липса на съдебна защита срещу произвола на държавен чиновник . До сега в отговорите си от МФ,ЦУ на НАП и ТД на НАП В.Търново , инициирали образуване на гореописаните фиктивни изпълнителни дела ,ни лъжат и мамят,като укриват ,ЧЕ НЯМА ПРОИЗНАСЯНЕ НА СЪД ,по законосъобразността на образуваните изпълнителни дела,. Ясно ни е ,че ,в отговорите си по никакъв начин не могат да бъдат обективни и независими,за да се самонакажат, но поне да ни изпратят съдебно решение за законосъобразност на ИД. Но отказват,а й невръщат парите ни?!

 3. 9
  | нерегистриран
  2
  -1

  Значи Иванчева дето светна като червена звезда на зелена коледна елха с един кашон пари за рушвет не трябвало да е в ареста, а обикновени работници в завод за цигари са окошарени без проблем. Ама разбира се, тя не харесвала ареста и се депресирала там, а на работниците нищо им няма. Нея да я бяха затворили в някой бутик - да го понесе някак си, пък работниците като се види при какви условия са работили няма да усетят много разликата в затвора. И най-хубавото е, че собственикът е ... неизвестен?  Чудеса на чудесата в страната на комунистическата олигархия и мутромафията! 4. 8
  от колектива в махалата | нерегистриран
  1
  -9

  Браво!

  Достоен край на кариерата на бившия директор на РДВР Силистра главен комисар Кристиян Петров, който вече е младши прокурор в Разград!

  Види се, добре е работил и плодовете падат сега!

  Все така и в прокуратурата!

 5. 7
  | нерегистриран
  7
  -2
  До коментар #6 от " | нерегистриран":


  Какви роби, бе човек?! Отишли са да работят доброволно. Плащали са им по 100 лв. на ден /ти взимаш ли толкова/, имали са осигурени спални помещения, кухни, бани, ядене и пиене в изобилие. Четете малко, не пишете глупости, за да се правите на интересни.  Без право да си тръгнат, без да знаят къде се намират, в помещение тип казарма, и накрая-следва да мълчат-примерно ти представяш ли си работник във фабрика на камората в Италия-например в напълно законен шивашки цех да дръзне да недоволства. 1500 лв са трохи-особено като се има предвид,че работят тежка и вредна работа, в Турция хора на такава заплата са третирани като бедняци с право на помощи, в Гърция също.

  А на оня умник номер две-как си представяш работник на заплата да свидетелства срещу организирана група.- После ти ли ще ги пазиш, до края на живота им? При положение,че безакцизната търговия с цигари се държи от мафията, под прикрието на властта.  Ако държавата е искала да достигне до хората "нагоре" в опг-то е трябвало да използват напълно позволения от закона агент под прикритие-дансаджия, който да свидетелства после.

 6. 6
  | нерегистриран
  4
  -6
  До коментар #4 от "N | нерегистриран":
  Това са съвременните роби, кой ще ги защити? БХК??? БСП??? Някой?  Какви роби, бе човек?! Отишли са да работят доброволно. Плащали са им по 100 лв. на ден /ти взимаш ли толкова/, имали са осигурени спални помещения, кухни, бани, ядене и пиене в изобилие. Четете малко, не пишете глупости, за да се правите на интересни.

 7. 5
  | нерегистриран
  13
  -2

  чета, и не вярвам на ушите си.  В Пловдив верно действа някакво друго -феодално право.

  Защо работниците(тоест робите), а не господарите и собствениците са задържани?

 8. 4
  N | нерегистриран
  7
  -1

  Това са съвременните роби, кой ще ги защити? БХК??? БСП??? Някой?

 9. 3
  dani | нерегистриран
  3
  -1

  zashto ne pishat za sadakov... shefa na ikonomicheska

 10. 2
  По-запознат | нерегистриран
  10
  -3
  До коментар #1 от "Запознат | нерегистриран":
  Е това вече е лудост!Работниците вътре организаторите и собствениците отвън!Защо бе господа магистрати,защо?  Защото работниците мълчат и не казват кой ги е наел на работа. Толкова ли не можеш да се светнеш

 11. 1
  Запознат | нерегистриран
  14
  -5

  Е това вече е лудост!Работниците вътре организаторите и собствениците отвън!Защо бе господа магистрати,защо?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.