Постоянен арест за адвокат и двама куриери на Цветан Василев

Постоянен арест за адвокат и двама куриери на Цветан Василев
Адв. Мартин Апостолов, един от приближените до Цветан Василев, които са с наложена от СНС мярка за неотклонение "задържане под стража"

Постоянен арест за един адвокат и двама куриери на Цветан Василев, наложи състав на Специализирания наказателен съд (СНС). Тримата задържани – Мартин Апостолов, Георги Запрянов и Здравко Босаков са обвинени за пране на пари през 2013 г. Според Специализираната прокуратура парите са източвани през "фирми-бушони" от КТБ. Обвиненията срещу тримата са по делото, което държавното обвинение води срещу съпругата на Цветан Василев – Антоанета. Решението не е окончателно и със сигурност ще бъде обжалвано пред въззивната съдебна инстанция. 
 
Един от арестуваните – Мартин Апостолов е адвокат, считан за изключително близък до Василев, което се потвърждава и от участието му в ръководството на една от ключовите фирми на фалиралия банкер – ТЦ ИМЕ, която е имала ключова роля около източването на КТБ. 
 
Другите двама арестувани – Георги Запрянов и Здравко Босаков са били също сред най-близкия кръг около Василев преди рухването на банката. Макар да са се грижили предимно за осигуряване на логистиката на бившия банкер, двамата имат участия в търговски дружества, които също са получавали необезпечени кредити от фалиралия трезор. След бягството на Василев от България, имената на двамата се появяват в различни публикации, според които, Запрянов и Босаков са имали грижата ежемесечно да транспортират големи суми пари до Белград. Тези финансови средства са нужни за осигуряването на луксозния начин на живот на Василев и семейството му в Сърбия, както и за плащането на скъпата му частна охрана в сръбската столица. В последните години двамата бивши шофьори на Василев, които са имали ролята и на негови персонални икономи, са били ключов фактор и в трансфера на парични потоци, идващи от близки до Цветан Василев лица, с които са покривани разходите по издръжката на мрежата от поръчкови медии, "журналисти", анализатори и интернет тролове, ангажирани с опазване на интересите на фараона у нас. 
 
На 10 януари с обвинения се сдобиха други свидетели по мегаделото "КТБ". Сред тях бе Никола Киров, доверен човек на Цветан Василев в оръжейния бизнес и финансов директор на "Дунарит". Материалите срещу тях са били отделени от голямото дело за фалита на банката. Следствени са 5-има души, за част от които има данни, че също са имали ролята на куриери на парични потоци от България към Белград, както и към свързани с Цветан Василев поръчкови издания, сайтове, ПР-агенция и др. Според обвинението те получили през 2013 г. 2,5 млн. коледни бонуси от т.нар. черна каса на Цветан Василев. Разследването срещу петимата започнало през 2015 г. и първоначално било за укриване на данъци. 

Още по темата

Четири трупа откриха в Нови Искър

Предишна новина

Ексдепутатът от ДПС Хасан Хаджихасан осъди прокуратурата за 10 800 лева

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Петилетка | нерегистриран
  5
  0

  Тая година ще е изключително наситена на правораздаване, предвид избирателните права на населението.

 2. 1
  | нерегистриран
  7
  -2

  Май всички прибраха, само Цецко остана?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.