Постоянен арест за Иван Тодоров

Постоянен арест за Иван Тодоров
Собственикът на "ТАД Груп" Иван Тодоров отказа да разговаря с журналисти, снимка: БНТ

Тричленен състав на Апелативния специализиран наказателен съд отмени гаранцията от 100 000 лв., наложена на собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров и го задържа за постоянно в ареста след напрегнато заседание.
 
Магистратите намериха достатъчно доказателства по делото, че той е подбудил подчинения му служител Кристиян Бойков да копира данни от НАП и да ги разпространи в интернет, за да създаде смут у населението. Сред първите получатели на информацията е бил Атанас Чобанов от сайта "Биволъ".
 
Едно от тези доказателства е това, че експертиза от охранителни камери в офиса на "ТАД Груп" установила как Тодоров коментира с неизвестен по телефона хакнатите данни на НАП. 
 
Съдът отчете, че като собственик на тази фирма, Тодоров е осъществявал пряк контрол върху служителите си и е знаел какво върши Кристиян Бойков. Магистратите коментираха, че на свобода Тодоров може да извърши престъпление, тъй като в продължителен период от време на практика той е рекетирал чужди фирми, на които били тествани информационните системи. "ТАД Груп" е отправяла заплахи, че ако въпросните компании не сключат договор с тях, данните им ще изтекат в медиите.
 
Според съда, няма риск той да се укрие, но най-правилната мярка за него на този етап от разследването е постоянен арест.
 
Самият Иван Тодоров не каза нищо в съдебната зала. Адвокатите му по-рано настояха той да бъде освободен с мярка за неотклонение, тъй като срещу него липсвали доказателства да е подбуждал някого към кибертероризъм. Те пожелаха и разпит на самия Кристиян Бойков, който също е обвинен по това дело, но съдът отказа, съобщава в-к "24 часа".
 
"Тая вечер НАП заминава, ударихме на бате Бойко машината и окрадохме всички документи." Това съобщил Бойков на шефа си в разговор помежду им в Telegram преди хакерската атака срещу НАП през юли. Кореспонденцията била установена от разследващите и прокурор Даниела Ангелова я цитира пред Апелативния спецсъд.
 
На съобщението на Бойков Тодоров отговорил: "Да ги копираме целите, пък после ще ги питам за киберсигурност. Даже въобще няма да ги питам."
 
Свидетел с фамилия Ахмед, който работил в "ТАД груп", казал пред разследващите, че когато Тодоров отсъствал, важна фигура във фирмата бил Бойков. "През март Бойков спомена, че ще хакне системата на НАП", обяснил още същият свидетел.
 
Пред съда от прокуратурата посочиха, че от работата на "ТАД Груп" имало пострадали фирми. За пример дадоха "Нет инфо". Според прокуратурата служители на фирмата разказвали, че от "ТАД Груп" били некоректни, но не уточниха как. Фирмата на Тодоров рекетирала и със снимки, каза още наблюдаващият прокурор.
 
Според адвокат Ина Лулчева, която защитава Тодоров, няма нито едно доказателство срещу клиента ѝ. "В предмета на делото не е включено това дали "ТАД Груп" е общувала със застрахователи, или с в. "Сега" и "Овергаз", каза още Лулчева. 
 

 

Още по темата

На 1 октомври започва обучението на младшите магистрати в НИП

Предишна новина

Бивш руски следовател поиска наказателно разследване срещу Сталин

Следваща новина

Коментари

12 Коментара

 1. 13
  | нерегистриран
  4
  -7
  До коментар #11 от "адвокат | нерегистриран":
  Лулчева,правиш изявления,че няма нито едно доказателство срещу клиента ти.Е,нима колегите съдии/тройния съд.състав на АпСпС/,ведно с колегите прокурори,ангажирани по делото,олигофрени ли са?Заради такива бръщолевения на разни адвокати,е необходима промяна в ЗА,и да ни ограничат както магистратите.Не се трае вече от ръсене на глупости.

  Отговорът на въпроса "олигофрени ли са?", който по идея изглежда да е реторичен, съвсем не е очевиден, предвид че за последните 30 години в родните съд, прокуратура, и полиция сме видели много повече олигофрени, отколкото се полага да има дори в някое затънтено планинско село в Мадагаскар.

 2. 12
  Евала некадърници | нерегистриран
  14
  -9

  За да аргументира решението на съда, съдебният докладчик Венелин Иванов се позова на доказателствата, които прокуратурата изпрати до медиите в края на миналата седмица. По негови думи в тях присъства записан разговор между Иван Тодоров и 20-годишния Бойков на терасата на фирмата. В него младежът изразил съмнения, че ще бъде постигнат желаният ефект след разпращането на базата данни на НАП до медиите. Освен това бил записан разговор на Тодоров с непознат, в който се обсъждали изтеклите данни. Това обаче не отговаря на истината, тъй като в доказателствения материал, представен от прокуратурата, ясно се вижда, че разговорите са водени от търговския директор на "Тад груп" Георги Янков, а не от собственика Иван Тодоров. "Съдът направи фактическа грешка. Той се позова на снимки, в които участват други лица. На практика той се позова на доказателства, които не касаят Иван Тодоров", заяви пред журналисти адвокатът му Георги Стефанов.

 3. 11
  адвокат | нерегистриран
  15
  -9

  Лулчева,правиш изявления,че няма нито едно доказателство срещу клиента ти.Е,нима колегите съдии/тройния съд.състав на АпСпС/,ведно с колегите прокурори,ангажирани по делото,олигофрени ли са?Заради такива бръщолевения на разни адвокати,е необходима промяна в ЗА,и да ни ограничат както магистратите.Не се трае вече от ръсене на глупости.

 4. 10
  до 5 | нерегистриран
  15
  0

  Къде е Менко Менков, който защитаваше Цветанов, а сега е адвокат нa Цветан Василев в несъстоятелността на КТБ да ти разкаже за конспирациите?

 5. 9
  Магистратите намериха достатъчно доказателства по делото... | нерегистриран
  17
  -13

  Що тогава не му прочетоха и присъдата, та да се свършва!

 6. 7
  | нерегистриран
  12
  -12

  Лулчева защитава Иван Тодоров и той отива в ареста, защото е виновен. Лулчева защитава и Алексей Петров. Той в ареста ли е?

 7. 6
  Кешев | нерегистриран
  33
  -20

  "Според съда, няма риск той да се укрие, но най-правилната мярка за него на този етап от разследването е постоянен арест."  Солидни аргументи за задържане под стража. Спор няма :)

 8. 5
  митьо пищова | нерегистриран
  30
  -24

  Къде е кака Ина Лулчевич от конспиративната кантора сега да поплюе малко и по съда, стига само срещу лошата прокуратура. Инче, свърши ви идилията в Градския съд ... Кофти, а?

 9. 4
  ... | нерегистриран
  37
  -20

  Браво!Ето това е съд!Не може този да разиграва цяла България и да се прави на невинен!

 10. 3
  А така | нерегистриран
  28
  -34

  Потенциалното обезщетение по зодов расте с часове

 11. 2
  анонимен | нерегистриран
  28
  -23

  Добре свършена работа, пред фактите и боговете мълчат.

 12. 1
  ? | нерегистриран
  26
  -4

  А нещо за поръчителя на поръчителя, дето беше от Да, България?

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.