Постоянен арест за шофьора без книжка, убил велосипедист във Варна

Постоянен арест за шофьора без книжка, убил велосипедист във Варна
25-годишният Петър Здравков в съдебната зала, снимка: Дарик

Състав на Варненския окръжен съд остави в ареста 25-годишния Петър Здравков, който шофирайки без книжка уби на пътя 39-годишния балетист Мартин Чикалов, съобщиха от Окръжния съд във Варна. Според магистратите, може да се направи обосновано предположение, че именно Петър е блъснал Чикалов докато пресичал с велосипеда си, както и че има опасност да се укрие от правосъдието и може да извърши престъпление.

Престъплението, за което е обвинен Здравков е тежко и за него се предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 15 години. 

Според обвинението, тежкият инцидент е станал на 10 септември около 19:50 часа на  бул. "Приморски", близо до кръстовището с ул. "Македония" във Варна. Водачът на автомобила удря велосипедиста и напуска местопроизшествието. Вследствие на инцидента 39-годишният Мартин Чикалов е починал, уточняват от съда.

Автомобилът е намерен изоставен на бул. "Цар Освободител". В резултат на оперативно-издирвателните мероприятия Здравков се е предал на 11 септември в присъствието на адвоката си. Обвиняемият никога не е притежавал свидетелство за управление на автомобил. Съставяни са му били два акта за управление на МПС като неправоспособен водач – през 2010 г., когато е бил още непълнолетен, и през 2017 г. Той има и криминални регистрации, през 2008 г. като непълнолетен, за повреждане или унищожаване на чуждо движимо или недвижимо имущество и през 2012 г. за кражба.

В съдебното заседание, прокурор Галина Минчева уточни, че Здравков е бил собственик на автомобила, който е управлявал и единствено препречването на пътя му от други две коли, чиито шофьори са станали свидетели на инцидента, го е възпрепятствало да не продължи движението си. След инцидента органите на реда са издирвали водача на всички известни адреси, но след като той не е бил открит е обявен за общодържавно издирване. Обвинението представи резултати от дактилоскопска експертиза, в която се посочва, че именно Петър Здравков е управлявал автомобила по време на произшествието. Назначени са още множество експертизи, включително са взети проби от водача за употреба на наркотици, резултатите от които се очакват. "Неправоспособният шофьор е имал проблеми със зрението. Въпреки това по време на инцидента той е управлявал своя автомобил "БМВ" без очила", посочи още пред съда прокурор Минчева.

Пред съда защитата на обвиняемия представи удостоверение за адресна регистрация от 11 септември и поиска по-лека мярка за неотклонение – "парична гаранция" или "домашен арест". От своя страна Здравков каза, че изключително много съжалява за случилото се и поддържа искането на защита си.

Съдебният състав не уважи искането на обвиняемия и защитата му. Според магистратите е утежняващото обстоятелството, че той е напуснал местопроизшествието и се е укрил. Съдебният състав прецени, че при определяне на мярка различна от "задържане под стража" съществува реална опасност лицето да се укрие и да извърши престъпление. Варненския окръжен съд отчете факта, че 25-годишният мъж е бил многократно санкциониран от КАТ, като неправоспособен водач, купил си е автомобил и не е бил възпрян от близките си да не продължи да нарушава закона. "Именно поради тези характеристични данни, съдът прецени, че лицето представлява високата обществена опасност, тъй като няма гаранция, че и в бъдеще няма да продължи да нарушава закона. Поради тези изводи, съдът определи спрямо 25 годишния мъж, най- тежката мярка за неотклонение "задържане под стража", мотивираха се от съда.

Още по темата

Адвокат станал шофьор на двама журналисти, които търсели горящи документи в Радомирската гора

Предишна новина

Районна прокуратура – Казанлък предаде на съд 61 лица през месец август

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  x | нерегистриран
  2
  0

  АГАЛЯ,АГАЛЯ...уДАРЕНЕИЕТО Е НА ВТОРОТО "А".

 2. 2
  x | нерегистриран
  2
  0

  И НАШИТЕ КОЛИБАРИ КАТО ОТИДАТ В ЛОНДОН И СТАНАТ СВИДЕТЕЛИ НА ПТП РЕАГИРАТ В ПОЧУДА-"БРЕХ,КОГА ДОЙДОХА ТЕЗИ"/ПОЛИЦАИТЕ/,А ТЕ ГИ НАБЛЯДАВАТ НЕПРЕКЪСНАТО И ДИСКРЕТНО И ЕСТЕСТВЕНО ЩЕ ДОЙДАТ БЪРЗО НА ОСМАТА СЕКУНДА,ПРИМЕРНО...ТАКИВА МИ ТИ РАБОТИ...ДОКАТО ПОСТАВЯТ КАМЕРИ,КАРАЙТЕ БАВНО!!!!БАВНО!!!ЗА ДА ИМАТЕ ВРЕМЕ ЗА РЕАКЦИЯ,АКО СЕ НАЛОЖИ...БАВНИЧКО...

 3. 1
  x | нерегистриран
  2
  0

  ВИДЕОКАМЕРИ"НА ВСЕКИ КИЛОМЕТЪР",СВЪРЗАНИ С МВР И НАБЛЮДАВАНИ В РЕАЛНО ВРЕМЕ,С ГОТОВНОСТ ЗА РЕАКЦИЯ ОТ ПОЛИЦИЯТА ПРИ СЪОТВЕТНА СИТУАЦИЯ,ВИДЯНА ОТ КАМЕРИТЕ.ЕТО ТОВА Е МЯРКАТА,КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМЕ, В БОРБА С ВИСОКАТА СКОРОСТ И ПРОЧИЕ!!!!!И ПРИЛАГАНЕ НА ПРИНЦИПА НА НЕИЗБЕЖНОСТТА НА НАКАЗАНИЕТО/ПРИ КОМУНИЗМА КАЗВАХА"НЕОТВРАТИМОСТ" НА НАКАЗАНИЕТО/,КОЕТО СИ БЕШЕ РУСИЗЪМ И ОТГОРЕ ДАЖЕ...ПРИЛАГАНЕТО НА ТОЗИ ПРИНЦИП ОЗНАЧАВА ВИСОКА РАЗКРИВАЕМОСТ,СЛЕДСТВИЕ,СЪД,НАКАЗАНИЕ И ВЕЧЕ НЕИЗБЕЖНОСТТА МУ...НО НА ПЪРВО МЯСТО ВИСОК ПРОЦЕНТ НА РАЗКРИВАЕМОСТ!! КАК ДА СТАНЕ ТОВА? КАТО СТАНА МИНИСТЪР НА МВР ШЕ ВИ КАЖА.ОЩЕ НЕ СЪМ!ТОВА ЦЗА КАКЪВ ЦВЯТ ДА БЪДЕЛИ ПЪТЕКИТЕ,ПО-ВИСОКИ МАНТИНЕЛИ И ПРОЧИЕ СА ВАЖНИ ВЪПРОСИ,НО НАЙ-ВАЖЕН Е ВЪПРОСЪТ С КАМЕРИТЕ.ПРЕДИ 15 ГОДИНИ В ЛОНДОН ИМАШЕ ПОЛОВИН МИЛИОН МВР КАМЕРИ-ГЛЕДАХ ФИЛМ ПО ДИСКАВЪРИ ПО ТОЗИ ВЪПРОС ТОГАВА,ПРЕДИ 15 ГОДИНИ...ТАКА ЧЕ...

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.