Постоянен арест за трима лекари за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове в София

Постоянен арест за трима лекари за издаване на фалшиви ТЕЛК-ове в София

Специализираният наказателен съд (СНС) определи най-тежката мярка за неотклонение "Задържане под стража" на четиримата обвинени за участие в организирана престъпра група за осигуряване на ТЕЛК-решения на здрави лица срещу подкупи в София, съобщиха от държавното обвинение.

Съдът прие изцяло тезата на обвинението, че са налице достатъчно доказателства, за да се предположи, че участниците са извършили престъпленията, за които са обвинени, както и че могат да извършат нови.

Трима от задържаните са лекари - двама председатели на ТЕЛК-комисии и психиатър, управител на медицински център. Четвъртият от групата, който играел ролята на посредник, осигурявал "клиенти", които срещу сумата от 1500 лв. до 3000 лв., получавали степен на инвалидност, без дори да се явят на преглед. Т.нар. посредник е задържан след както осигурил на служител в МВР над 50 процента нетрудоспособност срещу 400 евро капаро и 1200 лв. при получаване на документа. Именно служителят на МВР е бил и човекът, който е разкрил престъпната група. Специализираната операция, при която тримата лекари и посредникът бяха задържани, се проведе в петък.

Това е поредната акция срещу измамите с фалшиви ТЕЛК-ове на територията на страната. Още през февруари т.г. във Варна бяха задържани шестима души, а у тях бяха открити над 1,7 милиона лева, за които обвинението твърди, че са придобити чрез престъпната схема.

Отново през февруари съдът остави в ареста председателя на ТЕЛК – Ловеч д-р Донка Минкова, която беше задържана с обвинение за подкуп. Лекарката беше арестувана заедно с посредника в схемата за издаване на фалшиви ТЕЛК решения Валентин Йотов. По информация на вътрешния министър Младен Маринов, само за януари 2019 г. са били извършени проверки на общо 41 преписки в страната по сигнали за фалшиви документи. Тогава от прокуратурата съобщиха, че схемите с фалшиви ТЕЛК-ове са ощетили държавата с милиони, а голям процент от хората, получаващи инвалидна пенсия, са напълно здрави, като най-голяма концентрация на хора с такива решения има в Силистра.

Още по темата

Седем младши съдии встъпиха в длъжност в окръжните съдилища в Шумен, Варна, Велико Търново и Силистра

Предишна новина

Цацаров иска имунитета на червения депутат Георги Михайлов и за данъчни престъпления

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  | нерегистриран
  1
  0

  До вчера тези дела си ги гледахме като обикновено съучастие по чл.20 НК. Къде ви е ОПГ-то, бе колеги.

 2. 1
  Дс | нерегистриран
  3
  0

  И кво стана с варненското дело.....едно голямо нищо. .

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.