Постоянните промени засилват неефективността от наказателната уредба

Постоянните промени засилват неефективността от наказателната уредба
Председателят на Правната комисия в парламента Анна Александрова, правосъдният министър Данаил Кирилов и зам.-правосъдният министър Евгени Стоянов, снимки:МП

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов предлага създаване на Съвет по законодателство към неговото ведомство. Това стана ясно по време на обществено обсъждане в рамките на заключителна пресконференция по проекта "Нова концепция за наказателна политика", предаде "Фокус".

"Налице е необходимост от приемане на новата концепция за наказателна политика. След приключването на действието на концепцията за наказателна политика за периода 2010-2014 г. в Република България липсва стратегически документ, който да формулира системата от принципи и мерки за противодействие на престъпността. Анализите в тази област понастоящем открояват като основна препоръка необходимостта наказателното нормотворчество да отчита динамиката на престъпността и да се основава на необходимия обем статистически данни. Всичко това показва, че съществува необходимост от нова концепция за наказателна политика, която да отчете установените проблеми и да доведе до тяхното преодоляване, като същевременно и формулира нови насоки за ефективна борба с престъпността", допълни Данаил Кирилов.

"Формулирането на новата държавна политика в областта на наказателната политика задължително предполага обсъждания с представители на законодателната, изпълнителната и съдебната власт, доколкото в изпълнението на наказателната политика функции имат и трите власти, както и с представители на адвокатурата, академичната общност, НПО и гражданското общество. Основната цел на проекта е разработването на нова концепция за наказателна политика на основата на анализи на криминогенната среда, тенденциите в областта и оценка на прилагането на Наказателния кодекс", заяви Кирилов.

По думите му променените и обществено-политически и социално-икономически условия, включително в световен мащаб, извеждат нови предизвикателства за справяне с престъпността като борбата с тероризма, радикализацията, организираната престъпност, киберпрестъпността и незаконната миграция.

"Наказателната политика засяга широк кръг правонарушители и е свързана с осъществуване с държавната санкционна политика в най-висша степен. Затова е необходимо концепцията за "Наказателна политика" да се базира на обективни данни, даващи реална представа за актуланата криминогенна среда. Задълбоченият и качествен анализ на данните следва да доведе до ясно дефиниране на криминогенната среда, което ще покаже какви ще са новите елементи на новата концепция за наказателна политика", уточни министърът.

Според зам.-министърът на правосъдието Евгени Стоянов пък "постоянните промени засилват неефективността от наказателната уредба". "Въведение и определение за наказателна политика. Наказателната политика на държавата представлява система от основни положения и мерки за предотвратвяането, разследването и наказването на престъпните деяния. В тази връзка следва да се подчертае, че наказателната политика не се изчерпва с основни идеи относно съдържанието на наказателното законодателство. Поради тази причина наказателната политика и нейното разработване и прилагане не представляват само теми за политиците и експертите, а за всички граждани. Сигурната и ефективна наказателна политика е признак за стабилност в ценностната система на обществото. Необходимостта от приемане на нова концепция за наказателна политика. Вече беше споменато след приключване на действието на концепцията за периода 2010-2014 г. в Република България липсва стратегически документ, който да формулира система от принципи и мерки за противодействие на престъпността", каза още Стоянов.

"Високата нормотворческа динамика лишава уредбата от възможност за цялостна и качествена оценка за въздействието. Всичко това показва, че съществува необходимост от нова концепция за наказателна политика, която да отчете установените недостатъци и да доведе до тяхното преодоляване, като същевременно формулира и нови насоки за ефективна борба с престъпността", допълни още Стоянов.

"Едно от безспорните достойнства на концепцията за наказателна политика е, че за първи път се отбелязва необходимостта от декриминализация на деяние. Досега винаги се криминализира, а не се прави реципрочното да се реализира нужната декриминализация". Това каза председателят на Правна комисия и депутат от ГЕРБ Анна Александрова.

Тя уточни, че в резултат на тази концепция се очаква постигането на концептуално осъвременяване на наказателната политика чрез използване на цялостна актуална картина на криминогенната среда въз основа на анализ на предходната концепция. По думите й с тази концепция се очаква добро управление на органите на съдебната власт и висока ефективност на тяхното функциониране.

"Убедена съм, че всички ние с цялостната си дейност ще продължим и занапред да отстояваме върховенството на закона и ценностите на демократичното общество", каза председателят на Правна комисия.

Депутатът от БСП Крум Зарков пък призова преустановяване на всички промени в Наказателния кодекс до приемането на новата Концепция. "Първото хубаво нещо на тази концепция е, че я има. Чакахме я доста дълго време. Няма да се връщам за причините за забавянето. При всички случаи разполагаме с документ и това е важно по няколко причини. По същество искам да кажа, че концепцията прави впечатление с две важни, струва ми се и правилни неща. Ясно е отчетено разбирането, че непрекъснатото повишаване на наказанията само по себе си не води до по-голяма ефективност в борбата с престъпността. Често даже се оказва обратното", коментира още Зарков.

"Много често народни представители или политически дейци, изправени пред поредната криза на общественото мнение реагират първосигнално, внасяйки необмислени промени в наказателния закон", допълни още Крум Зарков.

"B нayĸaтa ca извecтни и пpoмeни, дoвeли дo pъcт нa пpecтъпнocт и пoлитицитe, ĸoитo ca ги внecли, ca извecтни. Ho нe e извecтнo няĸoй дa e пoнecъл oтгoвopнocт зa тoвa.  B мoмeнтa вcичĸи, ĸoитo cмe тyĸ,  cмe cъглacни c излoжeнитe идeи. Ho cигypни ли cмe, чe oнeзи, ĸoитo щe интepвeниpaт, cъщo ca cъглacни и дoĸoгa – дoĸaтo гpъмнe cлeдвaщoтo cъбитиe пo мeдиитe?", коментира от своя страна доц. Иван Пушкарова.

Членът на Висшия съдебен съвет Цветинка Пашкунова пък изрази надежда "тази добра Концепция" да не остане само на хартия.

"Кoнпцeпциятa пpaвилнo e дoлoвилa пpoблeмитe и пpaвилнo e oчepтaлa нacoĸитe зa peшaвaнeтo им, но ocтaвa cъмнeниeтo в cтaтиcтичecĸитe дaнни, нa бaзaтa нa ĸoитo ca нaпpaвeни няĸoи извoди", каза зам.-председателят на Висшия адвокатски съвет Людмил Рангелов.

"Koнцeпциятa e дoбpa, зaщoтo e cĸpoмнa, бeз лoзyнги, a изиcĸвa oгpoмнa paбoтa, дa глeдaш глaвa пo глaвa ĸъдe имa cъвпaдeниe мeждy aдминиcтpaтивнoтo нapyшeниe и пpecтъплeниeтo. Липcвa ми Koнcтитyциятa – бългapcĸoтo oбщecтвo нe вяpвa нa yпpaвницитe, мoжe би зaщoтo cчитa, чe paвeнcтвoтo пpeд зaĸoнa e нeпocтижимo, пpaвoвaтa дъpжaвa e caмo ĸoнcтитyциoнeн лoзyнг. Bтopoтo, ĸoeтo ми липcвa – ĸaĸвo пpaвим c ĸpиминoлoгичнaтa нayĸa, ĸъдe e тя, нayĸaтa, ĸoятo ни дaвa cъвeти, тя дaвa ли cъвeти нa cпoнтaннитe зaĸoнoдaтeлни инициaтиви? Heĸa нapoднитe пpeдcтaвитeли, ĸoитo гopят oт жeлaниe дa cпeчeлят пoвeчe нa cлeдвaщитe избopи ĸaтo внacят пpoeĸти зa HK дa ĸaжaт ĸoи ca тexнитe eĸcпepти, тeзи aнoнимни eĸcпepти тpявa дa cтaвaт извecтни! Kaĸвo пpaвим c нeпълнoлeтнитe и млaдeжĸaтa пpecтъпнocт? ", коментира и съдия Румен Ненков.

Още по темата

Tърговска тайна – мерки за защита и обезщетения

Предишна новина

Прокуратурата разследва блогър, обявил фалшива смърт на дете

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.