Потвърдиха мерките на шестимата обвинени за измами чрез търговия с финансови средства

Потвърдиха мерките на шестимата обвинени за измами чрез търговия с финансови средства
снимка:БГНЕС

Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) потвърди определените отСНС на 29 март 2021 г. мерки за неотклонение на шестимата обвинени за участие в организирана престъпна група за измами чрез търговия с финансови средства и изпиране на пари, съобщиха от държавното обвинение.

Привлечените като ръководители на групата Йордан Моллов и Кирил Джабаров, както и сочената за счетоводител на престъпното сдружение Мая Господинова, остават с най-тежката мярка за процесуална принуда „задържане под стража, а другите трима обвинени Светла Цонева, Йвайло Асенов и Фердинанд Николов - с „домашен арест“.

Съдът прие представените от прокуратурата 11 тома с нови доказателства по досъдебното производство. Потвърдена бе тезата на обвинението, че от събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемите са извършили престъпленията, за които са привлечени към наказателна отговорност. Съдът отчете високата обществена опасност на инкриминираните деяния, наличието на реална опасност от унищожаване на доказателства, ако обвинените са на свобода, както и факта, че свидетели по делото вече са били заплашвани.

Шестимата обвинени бяха задържани на 26.03.2021 г. при специализирана полицейска операция на служители от ГДБОП-МВР и ДАНС в София и Монтана, проведена под ръководството на Специализираната прокуратура.

В офиси и жилища, ползвани от тях, бяха намерени и иззети документи, мобилни телефони и сим карти, устройство за заглушаване на мобилни сигнали, както и други доказателства за престъпната дейност. Разследването установи, че групата е действала от януари 2017 г. Без да са лицензирани за подобна дейност, нейни членове се представяли за инвестиционни посредници на дружества, занимаващи се с инвестиции и търговия с ценни книжа на международни борси. Въвеждали в заблуждение български и чужди граждани, че могат да реализират големи печалби, ако инвестират в покупка на акции на световно известни компании. „Инвестираните“ средства попадали в контролирани от групата дружества, откъдето чрез поредица транзакции – в сметки на участниците.

Определението на Апелативния специализиран наказателен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Още по темата

Станаха ясни имената на допуснатите до конкурса за преместване в районните прокуратури

Предишна новина

Комарджия залага плячка от грабеж

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.