Повдигнаха обвинения на бившия управител на ВиК-Перник и и.д. кмет през 2019 година за водната криза

Повдигнаха обвинения на бившия управител на ВиК-Перник и и.д. кмет през 2019 година за водната криза
Бившият управител на ВиК-Перник Иван Витанов, снимка:архив

Специализирана прокуратура привлече към наказателна отговорност нови две длъжностни лица, съпричастни с настъпилата водна криза в Перник и региона, съобщиха прокуратурата.

Обвинение за длъжностно престъпление е повдигнато на временно изпълняващия длъжността кмет на община Перник през 2019 г. След писмено уведомяване по надлежния ред от управител я на "ВиК" ООД - Перник, че има силно намаляване на дебита на водоизточниците и водния ресурс в яз. "Студена", и след като са били предложени действия за въвеждане на режим на водоползване в Перник и други 10 населени места в общината, и.д. кметът не изпълнил служебните си задължения по Закона за местното самоуправление и местната администрация и Наредба №4 от 14 септември 2004 г. (за условията и реда за присъединяване на потребителите и за ползване на водоснабдителните и канализационните системи), не е предприел съответните действия за въвеждане на режим на водоползване в населените места от община Перник, което е довело до значителен недостиг и неправилно разходване на водния ресурс за питейно битови нужди в общината.

Към наказателна отговорност е привлечен и бившият управител на "ВиК" ООД в Перник инж. Иван Витанов за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки (престъпления по чл. 219, ал.3, вр.ал.2, вр.ал.1 от НК и чл. 220, ал.1 от НК). В качеството си на длъжностно лице и при условията на продължавано престъпление, той умишлено не положил достатъчно грижи за управлението, стопанисването и запазването на повереното му имущество – на водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник и на водата за питейно битови нужди от яз."Студена". Въпреки задълженията си, регламентирани в Закона за водите, Наредба №4 от 14.09.2004 г. и тези по Договор от 01.04.2016 г. между "Асоциацията по ВиК" и "Водоснабдяване и канализация" ООД гр.Перник за стопанисване, поддържане и експлоатация на ВиК системите и съоръженията, управителят на "ВиК" Перник умишлено не упражнил достатъчен контрол върху работата на служителите в дружеството, на които възложил да поддържат и ремонтират водопреносната и водоснабдителна мрежа на община Перник. От това му бездействие е последвало разпиляване на имущество – вода за питейно битови нужди, постъпила  от яз."Студена" във ВиК мрежата на Перник. Щетите от това деяние на обвиняемия  са в приблизителен размер на 11 690 000 лв. (стойността на 7 млн. куб.м. вода за питейно битови нужди, които представляват разпилените 75 процента от всичката вода за питейно битови нужди в Перник за инкриминирания период). На управителя на "ВиК" Перник е повдигнато и обвинение и за сключване на неизгодни сделки на управляваното от него дружество, свързани с купуването и наемането на измервателни уреди на водния ресурс на яз."Студена". Витанов беше отстранен от поста през ноември миналата година, когато започна водната криза. Основната причина за отстраняването му беше късното уведомяване за проблема с водата в Перник, както и липсата на достатъчно информация.

Събраните до момента доказателства сочат, че от действията на двамата обвинени не са могли да настъпят преки вреди, довели до водната криза в Перник и региона. Тяхната дейност се явява последваща по отношение на загубата на вода за питейно-битови нужди от яз. "Студена" и сама по себе си (без противоправните действия на обвиняемия Нено Димов) не би причинила значителен недостиг на вода за питейно-битови нужди на над 97 000 души.

По отношение на двамата обвиняеми Специализираната прокуратура е постановила задържане за срок до 72 часа, в които ще преценено какви мерки за неотклонение да им бъдат поискани или определени.

Припомняме, че на 16 януари 2020 година Апелативният специализиран наказателен съд остави за постоянно в ареста бившият министър на околната среда и водите Нено Димов. Той е обвинен в умишлена безстопанственост, довела до водната криза в Перник, която започна през декември на 2019 година, когато беше въведен режим, заради намаления воден обем в язовир "Студена". Ексминистърът беше задържан на 9 януари 2020 година при акция на Специализираната прокуратура, МВР, Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), които се проведоха в Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Перник. 

Двама полицаи са пострадали при протеста пред МРРБ заради водната криза

 

Двама полицейски служители са пострадали при проведения протест на перничани пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по повод водната криза, съобщи на брифинг директорът на Главна дирекция “Национална полиция” Христо Терзийски.

 

Той уточни, че протестиращите са предприели действия, които нарушават обществения ред.

 

„Заявено е провеждането на протест от политическа сила, като мероприятието е разрешено и съгласувано със Столична община. Осигурена е полицейска охрана, но от самите протестиращи, които искат оставката на министъра на регионалното развитие са предприети действия, които нарушават обществения ред. Стигнало се е до чупене на стъкла на министерството и нападение над полицаи. Двама полицаи са пострадали. От служителите на реда са предприети действия за неутрализиране на тези прояви с помощни средства – спрей. Възстановен е общественият ред, но протестът продължава  нерегламентирано пред Министерски съвет“, каза още Терзийски.

 

По думите му единият служител на МВР е прегледан и освободен с охлузвания, а другият е оставен за преглед в МВР – болница.

 

Уведомена е Софийска районна прокуратура за установяване на извършители на противообществените прояви.

Още по темата

Затвор за арестанта, избягал от районното управление на Разград

Предишна новина

Иван Гешев заяви готовност и занапред да реагира на необосновани атаки срещу прокуратурата

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

  1. 1
    RRR | нерегистриран
    0
    0

    Съвсем по Гешевски, с всички екстри.Никой не мисли, Ачката най-вече, че тези конструкции в зала ще влизат.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.