Повдигнати са нови обвинения срещу Ливиу Драгня

Повдигнати са нови обвинения срещу Ливиу Драгня
снимка: Facebook

Бившият лидер на Социалдемократическата партия в Румъния Ливиу Драгня бе изведен тази сутрин от затвора в Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК), за да бъде информиран, че са му повдигнати обвинения по т. нар. дело "Тел Друм", съобщава информационният сайт Зиаре, цитиран от "24 часа".

Драгня бе доведен със затворническа кола от затвора Рахова, където излежава присъда от три години и шест месеца лишаване от свобода, издадена през 2019 г. по дело за фиктивни назначения. В интервю, излъчено вчера от телевизия Реалитатя плюс, Ливиу Драгня призна, че е призован по делото "Тел Друм". Той каза, че не знае в какво е обвинен, но отбеляза, че призоваването му в НДБК се случва малко преди началото на предизборната кампания.

Освен Драгня, днес в НДБК ще отидат и няколко от неговите приближени, съобщава Зиаре.

Румънски медии отдавна пишат, че бившият лидер на социалдемократите и негови приближени лица са разследвани по обвинение в сформиране на организирана престъпна група във връзка с приватизацията и дейността след това на строителната компания "Тел Друм". Делото "Тел Друм" се базира на доклад на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ), констатиращ огромна злоупотреба с европейски средства при строежа на пътища и препоръчващ възстановяване на цялата сума от 21 милиона евро. По това дело Ливиу Драгня е наказателно преследван за сформиране на организирана престъпна група, злоупотреба със служебно положение и отклоняване на европейски средства чрез фаворизиране на компанията при възлагане на обществени поръчки. Престъпленията са били извършени по времето когато Драгня бе председател на Окръжния съвет на Телеорман (2002-2012 г.)

Задвижването на наказателното преследване представлява превръщането на едно лице от заподозрян в подсъдим, пояснява информационният сайт Зиаре. В тази ситуация прокурорите могат да поискат или да наложат нови мерки за неотклонение на лицето, посочва сайтът.

"Ставаше дума за две шосета, направени с европейски пари. Пътищата съществуват. По време на моя мандат бяха построени важни пътища в този окръг. Това са две шосета, по които има движение, и европейските пари са там", каза Ливиу Драгня в интервюто снощи.

Още по темата

Съдийската колегия назначи председатели на районните съдилища в Исперих, Раднево и Ямбол

Предишна новина

Лозан Панов и Атанаска Дишева бранят адвокат Илиан Василев, единствени отказват да защитят колегите си от специализираните съдилища

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.