Повечето искания на ВАдвС до Конституционния съд, относно промените в НПК, са неоснователни

Повечето искания на ВАдвС до Конституционния съд, относно промените в НПК, са неоснователни

Повечето искания на Висшия адвокатски съвет (ВАдвС) за обявяване на противоконституционност на редица разпоредби от Наказателно – процесуалния кодекс (НПК), допуснати за разглеждане от Конституционния съд (КС), са неоснователни. Това твърдят от Асоциацията на прокурорите в България в становище, изпратено до КС.

Управителният съвет на Асоциацията на прокурорите в България не споделя изложената от ВАдвС теза за противоречие на разпоредбата на чл. 63, ал. 2, т. 4 от НПК, чл. 73а, ал. 2 от НПК, чл. 416, ал. 5 от НПК, чл. 248а от НПК и чл. 252, ал. 2 от НПК, както и разпоредбите на чл. 248, ал. 3 от НПК, чл. 320, ал. 2 от НПК, чл. 348, ал. 3, т. 1 от НПК, чл. 351, ал. 2 от НПК и чл. 360, ал. 2 от НПК.

Те се отнасят до презумпцията за наличието на реална опасност обвиняемият да се укрие, до разширяването на правомощията на съда, по искане на страните по делото, да наложи обезпечение за направени или присъдени разноски и по отношение на предоставени като гаранция пари и ценни книжа, до процедурата по отстраняване на "очевидна фактическа грешка" в обвинителния акт, както и до забраната на страните в процеса да правят жалби и възражения на определен етап от производството.

Асоциацията на прокурорите все пак намира за частично основателни четири от осемте искания за обявяване на противоконституционност на адвокатурата, които се отнасят до института на "частния тъжител", до предявяването на материали по делото в отсъствието на защитник и исканията за назначаване на служебни защитници от прокуратурата, до връщането на бързите производства на обвинението, до предоставената на съда компетентност , когато оправдае подсъдимия (независимо на коя фаза на съдебното производство се намира наказателното дело)  и установи че извършеното деяние се наказва по административен ред в предвидените в особената част на НК случаи или съставлява административно нарушение, предвидено в закон или указ, съдът да наложи на оправдания подсъдим съответното административно наказание.

"В заключение бихме желали да изразим нашата категорична убеденост във високия професионализъм на българските магистрати. Считаме, че при изпълнение на служебните си задължения те не биха допуснали да се реализира хипотетичния "съдебен произвол", посочен няколкократно в искането на Висшия адвокатски съвет като сигурна последица от приложението на оспорените пред Конституционния съд разпоредби", пишат до конституционните съдии от магистратската организация.

Още по темата

ВКС образува тълкувателно дело относно застраховката Гражданска отговорност

Предишна новина

УНСС и КПКОНПИ подписаха договор за сътрудничество

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  От мафията | нерегистриран
  1
  0

  Важното е, че законът "Наглите" жъне успех след успех: 7 в Нови Искър, данъчен в София, двама при Пампорово, сега един в Пловдив, взривен банкомат в София. Сърдечни благодарности на тези, които направиха, внесоха и гласуваха закона, та пуснаха от затвора най-ценните ни кадри да могат пак да се захванат за работа.

 2. 2
  а | нерегистриран
  7
  -5

  Имах си аз да не подкрепят промените. Та те са изцяло в тяхна полза, помагайки им да продължава безхаберието, милиционерщината,спестява им работа и неудобства.

 3. 1
  добронамерен | нерегистриран
  4
  -7

  ВАдвС да сезира КС с питане дали получаване на пари за дрехи в съдебната власт е в унисон със Конституционната забрана на привилегиите.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.