Пращат в психиатрия швейцареца, тръгнал да се бие за ИДИЛ

Пращат в психиатрия швейцареца, тръгнал да се бие за ИДИЛ
снимка: в-к Монитор

Специализираният наказателен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" за швейцарския гражданин Кевин Стивън Бахли, който бе задържан на границата ни с Турция с цял оръжеен арсенал и боеприпаси на път за Сирия, за да се сражава на страната на ИДИЛ. Съдът реши още спецпрокуратурата незабавно да вземе мерки за стационарно наблюдение на Бахли в психиатрично заведение.

От държавното обвинение обясниха, че веднага след съдебното решение в петък следобед швейцарецът ще бъде конвоиран до психиатрията към затвора в Ловеч. Там той ще бъде поставен под наблюдение, за да се прецени актуалното му състояние, тъй като прокуратурата ще назначи извършването на комплексна съдебна психологично-психиатрична експертиза. Два часа преди заседанието за гледането на мярката му за неотклонение, на Бахли е била извършена експертиза в центъра за психично здраве "Проф. Никола Шипковенски" в София от д-р Елка Терзиева. Нейното заключение е, че 30-годишният мъж има психотично разстройство, но поради липса на медицинска документация не може да се даде категорично становище дали е психически здрав. В експертизата изрично е посочено, че има вероятност Бахли да симулира заболяване и затова той трябва да е под по-продължително наблюдение в психиатрията в Ловеч.

"В момента не се чувствам добре психически", заяви швейцарецът пред съда. Той е висок и едър мъж, с брада и очила. Яви се в съда облечен с яркозелена тениска и тъмносини бермуди. С помощта на преводач от немски обясни, че е роден в гр. Аарау, кантон Ааргал на 7 юни 1988 г., но живее в гр. Зул. Не е осъждан, завършил техникум по дърводелство, но в момента не работи.

Разследването е установило, че Бахли поел към военния район в Сирия на 9 септември т.г. и без проблеми стигнал до България. В страната ни влязъл през ГКПП Дунав мост - 2 на 10 септември вечерта, като не е декларирал пред митническите власти, че носи в колата си оръжие и боеприпаси. Пренощувал в София и на 11 септември направил опит да мине в Турция през ГКПП "Капитан Андреево", но бил задържан въз основа на сигнал на швейцарската полиция от същия ден. Издирването на Бахли е след сигнал на баща му, че е изчезнал със семейното оръжие и кола. В джипа е открит годен оръжеен арсенал - 2 автоматични карабини и една гладкоцевна ловна пушка, пистолет "Зиг Зауер", 400 патрона, 24 ножа, сред които секири и мачете, както и бронежилетка. Бахли носел още карта с маршрута от Швейцария до гр. Идлиб в Сирия с подробни GPS-координати, подробна карта на самия град, писмени материали и снимки на военния конфликт. При разговор с митничари и двама служители на Фронтекс, сред които и швейцарец, Бахли заявил, че има намерение да отиде в Сирия и да участва във въоръжения конфликт. Той е обвинен в 2 престъпления – контрабанда на оръжия и тероризъм. Прокуратурата поиска и съдът прие, че има обосновано предположение за извършването на тези престъпления, както и че на свобода Бахли може да се укрие, тъй като няма адрес в страната, съобщава Монитор.

Според адвоката на швейцареца той страда от множество психиатрични заболявания и трябва да бъде лекуван. "Никога не съм извършвал никакви престъпления. Никога не съм планирал такива, аз съм доброволец в пожарната в Швейцария. Аз не разбирам какво се случи последните дни. С удоволствие съм готов да сътруднича с прокуратурата. Нямах никакви лоши намерения. Очевидно митничарите са разбрали погрешно моите намерения, там нямаше преводач. Аз говорих английски, те – също, но той и за двете страни е чужд език. Искам отново да живея", каза пред съда Бахли и се разплака.

Още по темата

Пенсионират 1/3 от съдиите в Полша

Предишна новина

Бившият ръководител на предизборната кампания на Доналд Тръмп се призна за виновен, ще сътрудничи в разследването за руска намеса

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.