Нова серия чатове на обвиняеми с висши държавни лица, нов заместник-главен прокурор, нови акции срещу битовата престъпност и нов председател на Окръжен съд-Пловдив – това са само част от акцентите през изминалата седмица в новата ни рубрика „„Правен свят-Видео обзор“

Ден преди старта на седмицата, в неделя, Специализираният наказателен съд оправда бизнесмена Иво Прокопиев, бившия министър на финансите Симеон Дянков и ексминистъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков на първа инстанция по делото за приватизацията на 33% от електроразпределителното дружество EVN. Основният мотив на съда бе, че деянието, в което и тримата са обвинени, не е престъпление.

Главният прокурор Иван Гешев коментира присъдата, с думите: ''Загубихме малка битка, но сме твърдо решение да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси.'' Присъдата не е окончателна.

Междувременно, поредица от чатове от телефона на обвиняемия бизнесмен Пламен Бобоков с висши държавни лица разпространи тази седмица държавното обвинение по разследването за търговия с влияние. От първата порция чатове, стана ясно, че бизнесменът Пламен Бобоков е имал човек, с когото е уреждал бизнес интересите си в Либия, освен в президентската институция и в Министерството на външните работи, в лицето на Румен Петров, който към момента е дипломат в Алжир, а към онзи момент е бил съветник на външния министър Екатерина Захариева.

Втората поредица материали разпространени от държавното обвинение показа, че бизнесменът Пламен Бобоков е ходатайствал през Пламен Узунов за помилване на осъден в Румъния за данъчни престъпление. От кабинета на държавния глава отрекоха да е стартирала подобна процедура. Междувременно, президентският съветник Пламен Узунов изненадващо излезе в отпуск, а малко по-късно бе призован повторно в следствието за разпит заради разкритията на прокуратурата, че крие паролите на мобилните си телефони и е опитал да повреди един от тях. След разпита на Узунов в петък, той се скри от медиите и излезе през служебния вход на Националната следствена служба. ''Докато не се прекъсне връзката между политици, олигарси и медии, ние няма да живеем добре'', коментира главният прокурор по случая.

Последните чатове разпространени от държавното обвинение разкриха, че Пламен Бобоков е кореспондирал не само с президентския секретар, но и със самия държавен глава, както и със съпругата му. В резултат на това президентът призова прокуратурата да оповести всички чатове между него и Бобоков, с които разполага.

Акциите

И още - на 1 юли 2020 г., на територията на градовете Бургас и Враца под ръководството на Специализираната прокуратура бе проведена съвместна контратерористична операция на ДАНС и ГДБОП. Като свидетели бяха разпитани 20 лица, 9 от които пред съдия. Извършени бяха и 10 разпознавания, съобщиха от Специализираната прокуратура. Към наказателна отговорност е привлечен пълнолетен български гражданин за участие в терористично престъпление зад граница.

Събраните доказателства сочат, че от 2015 г. до момента той неколкократно е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки групировки. Установено е, че бащата на лицето и към момента е лидер на една от тези групировки и именно той го е радикализирал и привлякъл към терористична дейност в Сирия.

А наред с това продължиха и акциите срещу битовата престъпност. Във връзка с поредната провеждащата се на територията на страната акция против конвенционалната престъпност, главният прокурор уточни, че към момента има задържани 16 лица, занимаващи се наркоразпространение, лихварство и търговия с акцизни стоки. На място беше и самият Гешев, който за пореден път изтъкна, че амбицията на държавното обвинение е до края на годината спадът на този вид престъпност да бъде чувствителен. Иван Гешев коментира и други теми, като заяви, че крупният финансов ресурс на обвиняеми и подсъдими лица им осигурява постоянна трибуна в някои български медии.

Същевременно нови действия на прокуратурата последваха по разследването срещу обвиняемите братя Атанас и Пламен Бобокови по аферата „Боклукгейт“ в района на Червен бряг и село Рупци, където до петък разследващите откриха над 120 тона загробени отпадъци. В тази връзка главният прокурор Иван Гешев коментира, че няма да допусне страната ни да бъде сметище.

Новините от ВСС

Тази седмица Прокурорската колеги назначи Даниела Машева за заместник на главния прокурор и откри нова процедура за избор на член на кадровия орган на нейно място. Изборът ще се състои на 26 септември, като магистратите имат срок да подават документи до 17 юли.

Междувременно трета вълна на окрупняване на държавното обвинение предложи главният прокурор. Става дума за нови 38 районни прокуратури, които да станат териториални отделения към окръжните, считано от 1 януари 2021 година.

В петък Съдийската колегия избра и председател на Окръжен съд – Пловдив в лицето на Розалия Шейтанова.

Други правни новини

Важно за правния мир решение на Конституционния съд излезе през настоящата седмица. То касае необходимостта от мотивиране на съдебните актове, като делото бе образувано по искане на ВАС. В него конституционните съдии казват, че разпоредбата на чл.121 ал. 4 изисква всички съдебни актове да бъдат мотивирани, като съдебният акт е мотивиран, когато са известни съображенията за постановяването му.

Второто решение по същото дело, което взе КС е, че немотивираният съдебен акт създава конституционно нетърпимо положение. Определянето на вида и тежестта на този порок е неговите правни последици се уреждат в процесуалните закони.

Междувременно, депутатите от Обединени патриоти поискаха осветляване на финансирането на неправителствените организации от страни, извън ЕС. В законопроекта се предвижда още да се създаде и задължения за деклариране на средства на председателите и членовете на органите за управление на юридическите лица с нестопанска цел по аналогия с лицата, заемащи висши публични длъжности по смисъла на антикорупционния закон.

Още съдебни новини и правни анализи може да откриете на www.legalworld.bg.

Още по темата

В разгара на лятото: Лозан Панов остави Съдебната палата без климатици

Предишна новина

България пита Великобритания защо остава карантината за българите

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  Стоян | нерегистриран
  0
  0
  До коментар #1 от "Правен свят | нерегистриран":
  Правен свят - говорител на Инструмента

  А пък троленето изсмуква силите от организма, води до коклюш и кокоши тръни.

 2. 1
  Правен свят | нерегистриран
  1
  0

  Правен свят - говорител на Инструмента

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.