"Правен свят" - Видео обзор (10.08.2020)

"Правен свят" - Видео обзор (10.08.2020)

Президентът Румен Радев с предложение за Стратегически документ, но без конкректика до момента. "Институционален блокаж и идеен застой. Моментът за страната е исторически, когато българите излязоха от хипнозата“. Това заяви Румен Радев при представяне на проекта на документа, на което стана ясно, че е събрано огромно количество суха статистика, от което се извеждат очевидни констатации за демографска криза, нарастваща бедност и все по отчетливо социално неравенство, без никакъв качествен анализ и визия за реформа. Нещо повече, самият държавен глава посочи, че, макар че това е едва първи етап на проекта, който представя анализ за състоянието на страната, Стратегическият съвет няма да даде готова рецепта за проблемите, отчетени в него. На финал Радев посочи, че предстоят още два етапа на представянето на документа, след които трябвало да е ясно защо страната се намира в застой, а стандартът на живот на гражданите все така не се повишава.

Поредна седмица на протести в София и страната. На фона на недоволството ГЕРБ свика Национална конференция с цел да се намери решение на създалата се ситуация. По време на срещата премиерът Борисов изнесе реч, в която отчете свършеното до момента и обърна внимание на коментарите по повод избора на главен прокурор, като заяви:  "Най-лесно е да ни атакуват, че имаме отношение по избора на главен прокурор. Единственото, което не направихме е, че не издигнахме кандидат на правителството за главен прокурор. Не моят подпис стои под указа на президента Радев", уточни Борисов. На финала Борисов заяви, че ще води още преговори с Обединените патриоти за намиране на решение, като намекна, че мандатът може да бъде довършен и без него. Ден по-късно след коалиционен съвет стана ясно, че правителството няма да подава оставка до редовните избори през следващата пролет. Дотогава премиер остава Бойко Борисов. Информацията съобщи лидерът на НФСБ Валери Симеонов пред Нова телевизия с уточнението, че приоритетите на кабинета ще бъдат в посока борбата с битовата престъпност, повишаване на пенсиите, подобряване на социалните услуги и стандарта на живот.

В същото време престъпността беше и основна тема на поредица работни съвещания на главния прокурор Иван Гешев и заместниците му Даниела Машева, Красимира Филипова и Борислав Сарафов, които те провеждат в петте апелативни района. Акцент на срещите е изпълнението на заложените цели до края на годината и ангажиментите по противодействие на конвенционалната престъпност.

Междувременно, общо 50-тина души блокираха през изминалата седмицата ключови столични кръстовища с палатков лагер в знак на протест срещу правителството. Поради липсата на позволение за осъществяване на протеста и след стотици жалби от граждани, че конституционните им права са нарушени, в ранните часове в петък служители на МВР разчистиха палатките от булевардите. Акции срещу окупаторите на кръстовища имаше и във Варна, Пловдив и Стара Загора. По-късно обаче палатките се завърнаха по улиците.

Прокуратурата разследва всички разпространени клипове, снимки и аудиозаписи, свързани с премиера Борисов. Става дума за кадрите и записите изтекли в няколко сайта, популярни с агресивния си тон към правителството и в частност към Борисов, на част от които се вижда спалнята на премиера, заедно с нощните шкафчета. В тях се виждат огромни суми в евро, кюлчета злато и огнестрелно оръжие. На последните аудиозаписи пък се чува разговор, в който се предполага, че участват премиерът и вицепремиерът Томислав Дончев, а от казаното се долавят поредица от нецензурни реплики и груб език с глас, приличащ на този на Борисов.Във връзка с поредица от медийни спекулации, че прокуратурата си „затваря очите“ за пуснатите компромати, сега от държавното обвинение уточняват, че всъщност по случая тече досъдебно производство по чл. 339а от НК.

3000 магистрати и служители се обучават за работа с Единната информационна система на съдилищата. В 28-те окръжни съдебни райони ще бъдат обучавани групи от магистрати, системни администратори и други съдебни служители посредством уеб-базирана платформа, предоставена от изпълнителя по проекта „Информационно обслужване“ АД. ЕИСС ще бъде внедрена във всички съдилища в страната без административните до средата на септември.

И на финал нещо любопитно. „Защита на основните права“ е името на най-новата магистърска програма на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. Тя е насочена към задълбочено изучаване на основните права и допринася за формиране на практически умения за тяхната ефективна защита при работа в публичния или частния сектор. Програмата цели да осигури полезни познания за вътрешноправната, сравнително-правната европейската и международната уредба на основните права, както и за конкретните механизми за тяхната защита, като е предназначена за магистранти, завършили с успех не по-малко от 3.50 бакалавърска или магистърска степен. Продължителността й е една учебна година.

Блокадите са незаконни, а законите са за всички

Предишна новина

Ще има електронно правителство, но срещу още над 1 млрд. лв.

Следваща новина

Коментари

1 Коментара

 1. 1
  И БАН подкрепи протеста! | нерегистриран
  1
  0

  В отворено писмо до медиите, което "Правен свят" не публикува, учени и специалисти от Българската академия на науките /БАН/ изразяват публично подкрепата си за продължаващите вече повече от месец протести срещу управлението на страната. Писмото е подписано от 168 учени от различни институти на БАН.
  "Задълбочаващият се управленски произвол на правителството застрашава самите устои на държавата ни. Некомпетентните и корупционни практики на конюнктурната коалиция доведоха България до самото дъно на всички обществени и статистически оценки. Намаляващият ни народ, с най-ниска продължителност на живота в Европа и най-висока смъртност в света, е поставен в условия на повсеместна корупция и феодално-олигархични зависимости.", пишат в писмото си учените.
  И още:
  "Автократично-мутренският стил на разпореждане с човешките и материалните ресурси на страната придоби статуса на социална, икономическа, финансова политика.
  За броени минути конституционно най-високопоставената фигура на държавата - председателят на Народното събрание може да бъде изхвърлена без коментар и заменена с фигурант, за когото личното достойнство е непознато чувство. Върховете на властта се изпълниха с некомпетентни, безчестни, парично зависими партизани.
  Основният политически инструмент, Държавният бюджет, години наред се прави „копи-пейст", с умишлени излишъци - за да се крадат „законно". Стотици милиони лева народна пара се раздават според конюнктурни интереси и без парламентарен контрол. Бюджетът за здравеопазване се увеличава ежегодно с цел да бъдат присвоявани милиарди, а здравният статус на населението се влошава. Здравеопазването е в кадрови колапс, недостигът на квалифицирани медицински специалисти вече заплашва общественото здраве с катастрофа.
  Европейските фондове се разпределят по партийни и корупционни схеми, разходват се безотговорно и пълнят партийните каси. Строят се най-скъпите, опасни и некачествени пътища, разпадаща се инфраструктура и спортни съоръжения, на които никой не спортува. Въпреки ниския корпоративен данък инвеститорите не рискуват парите си в условия на корупция и рекет.
  Образованието е в безизходица - функционално неграмотните деца вече доминират. Главоломно оредяват специалистите във всички сфери. Научният труд се цени по-ниско от хигиенния. Отношението към водещия научен, духовен и експертен център на България - Българската академия на науките е унизително. Неглижира се развитието на науката и иновациите като условие за икономически напредък на страната. Обществените науки са замърсени от толерираното присъствие на придворни продажници с научни титли.
  Съдебната власт е ратай на изпълнителната. Държавното обвинение, Прокуратурата, безсрамно и нагло изпълнява политически поръчки и охранява престъпни практики. Полицаи бият деца и се гаврят с момичета.
  Средствата за масова информация са превърнати в трибуни за манипулации, потънали в насилието на цензурата и аморалността на автоцензурата.
  Никой не вярва, че това правителство е способно да организира избори без огромно количество "купен вот", „невалидни бюлетини", „мъртви души" и „екскурзианти".
  Некомпетентното управление на COVID-инфекцията заплашва да се превърне в поредна катастрофа. Не се изпълнява „Националния план за подготовка за пандемия", а държавата е вкарана в хаос с неадекватни, взаимно противоречиви и нарушаващи законите заповеди. Когато няма болни, се въвеждат разрушаващи икономиката карантини, всява се паника, игнорират се специалистите. Когато опасността се засилва, активизира се прилагането на незаконно лечение, финансови трикове и фалшива статистика.
  ПОВЕЧЕ ТАКА НЕ МОЖЕ!
  Когато властта е потъпкала морала и всички обществени ценности и чрез институциите арогантно упражнява произвол, Гражданското неподчинение е единствената законна форма на обществено поведение.", завършва писмото на учените от БАН.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.