"Правен свят" - Видео обзор (04.09.2020)

"Правен свят" - Видео обзор (04.09.2020)

НОВАТА КОНСТИТУЦИЯ

Управляващите от ГЕРБ събраха необходимите подписи за внасянето на новата Конституция. 122 народни представители дадоха подкрепа към текстовете, с което се премина към следващата стъпка – търсенето на по-широка подкрепа за свикването на ВНС. Наред с това се наложиха и компромиси. След срещи с партньорите от малката коалиция ГЕРБ направиха отстъпки в проекта и внесоха промени. Сред основните акценти – гражданите участват в променянето на основния закон с референдум. От проекта отпада първоначалната идея за съветите на съдиите и прокурорите, на които ще бъде разделен настоящият ВСС, да имат право на законодателна инициатива. Урежда се и институтът на индивидуалната конституционна жалба. Гражданите ще могат подават жалби до Конституционния съд след изчерпване на всички средства за защита. Конституцията вече има и преамбюл, а останалите промени се запазват в първоначалния вид.

ПРОТЕСТИТЕ И ЕСКАЛАЦИЯТА

Сблъсъци и бомби отекнаха в "триъгълника на властта". Ескалацията на протестите дойде на 2-ри септември, когато беше дадено и началото на новия политически сезон. Резултатът от напрежението – 80 ранени полицаи и над 100 арестувани протестиращи. Пред "Правен свят" експертът по сигурност Боян Чуков коментира, че полицията действа с цитирам: "хирургическа точност и успя да надиграе предварително подготвилите се атака провокатори". Ден след безредиците Прокуратурата обвини 34 души, голяма част от които с криминални прояви и осъждания.

Междувременно испанският вестник ABC излезе с материал – кореспонденция на пратеника си у нас, в който се посочва, че протестите в София са организирани от обвиняемия бизнесмен Васил Божков, а държавният глава Румен Радев е посочен като „ожесточен рософоб, номиниран от Социалистическата партия“ у нас, спомагащ за инициирането на безредиците.

НОВИЯТ МИНИСТЪР

На фона напрежението пред новия дом на Народното събрание, в пленарната зала новият правосъден министър Десислава Ахладова положи клетва. Тя заема поста от подалия оставка Данаил Кирилов, като до момента основната версия остават лични мотиви. Ахладова е бивш съдия и председател на Административния съд в Перник, а до момента заемаше поста на заместник-министър на правосъдието, като на тази позиция е от началото на мандата на кабинета. Назначаването на Ахладова стана в първите от новата плернарна сесия на депутатите.

ИЗБОРНИЯТ КОДЕКС

Сред основните акценти след лятната ваканция на парламента бяха и промените в Изборния кодекс, предложени от ГЕРБ и одобрените от Комисията по правни въпроси. Точката беше вписана в дневния ред на парламента за четвъртък и приета на първо четене. Според корекциите гражданите ще имат право да избират как да гласуват на следващите избори – чрез хартиена бюлетина или машинно, като ЦИК се задължава да осигури устройство във всяка секция с над 300 избиратели. Заложена и промяна на системата за избор на Велико народно събрание – 200 депутати да се избират пропорционално, а останалите 200 мажоритарно. Идеите не бяха подкрепени от опозицията, имаше и критики от представителите и на ГЕРБ. Така стана ясно, че до второ четене ще бъде предложено да отпадне идеята за 48-часов изборен ден.

ПРОМЕНИТЕ В ЗСВ

Паралелно с това депутатите приеха на второ четене промените в Закона за съдебната власт. С тях беше променена една от спорните разпоредби, внесена при предходни промени в закона, според която членовете на ВСС, след като го напуснат, ще имат право директно да бъдат назначавани в съдебната система на едно ниво по-високо в йерархията от това, което се заемали преди началото на мандата им. До момента в закона тази възможност беше записана императивно, а сега, след предложение на ДПС, ВСС ще е този, който ще взима изрично решение дали неговите бивши членове ще могат да се възползват от този т.нар. „кариерен бонус“. Друга приета промяна касае създаването на Единен регистър на вещите лица и Единна информационна система на съдебното изпълнение.

НОВИНИТЕ ОТ ВСС

Кадровиците не успяха да се разберат за бъдещето на ЕИСС. Както стана ясно преди 2 седмици, част от магистратите и служители в съдилищата, в които системата вече е внедрена, са срещнали определени трудности и са сигнализирали ВСС за това. След продължил над 5 часа дебат в рамките на Съдийската колегия, конкретни решение за надграждане или промени не бяха взети, а се възприе идеята пленумът на ВСС допълнително да обсъди част от забележките, а на по-късен етап кардиналните решение относно програмата ще бъдат взети от нарочно работна група, в която ще влязат кадровици, съдии и служители.

Излезе класирането в конкурса за младши следователи в следствените отдели към окръжните прокуратури. Свободните места са общо 31 в 15 окръжни прокуратури, както следва: Софийската градска прокуратура – 6, Специализираната прокуратура – 5, в Русе са 3, по две са в Благоевград, Пловдив, Велико Търново, Разград и Бургас. По едно място има и в окръжните прокуратури в Монтана, Перник, Кърджали, Габрово, Варна, Силистра и Сливен.

Още по темата

Независим депутат: Протестиращите искат нова Конституция, в изпълнение на това аз подписах

Предишна новина

С прокурорско постановление: 72 часа арест за един от „дилърите“ на бомби на размириците в сряда

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

 1. 2
  ***************************************************** | нерегистриран

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 1
  А къде са новините от Европа? | нерегистриран
  2
  -4

  Този сайт е съвсем зависим.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.