"Правен свят" - Видео обзор (19.09.2020)

"Правен свят" - Видео обзор (19.09.2020)
Петър Антонов, журналист, снимка:"Правен свят"


Проблеми и спиране на новата Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС), опит за саботаж на Общото събрание на прокурорите и промени в Изборния кодекс. Това са само акцентите от изминалата седмица.

Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) ще бъде внедрена навсякъде, а след това ще бъде спряна, за да се доработва. Това реши окончателно Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС). До 17 септември тя трябваше да бъде внедрена навсякъде, включително и във Върховния касационен съд (ВКС). От 18 септември обаче в нея ще престанат да се въвеждат нови дела до 10 декември. Работата с ЕИСС ще продължи само в пилотните 17 съдилища. До 23 септември пък трябва да бъде създадена работна група от кадровици, съдии от районно, окръжно, апелативно ниво и ВКС, както и съдебни служители, които трябва да прегледат, анализират и обобщят всички идеи и забележки за усъвършенстването на програмата и да ги предадат и сезират разработчика до 15 октомври. Причината за спирането на програмата се крие във вълната от атаки и недоволство от страна на някои съдии от част от функционалностите в системата. Голяма част от магистратите и служителите обаче продължават да работят със системата и в периода на доработката й.

Опит за саботаж от страна на съдията в Софийския градски съд (СГС) Емил Дечев на предстоящото в идните две съботи Общо събрание на прокурорите за избор на нов член на ВСС. В свое отворено писмо Дечев си позволява да обижда свои колеги от прокуратурата, да прави внушения относно техните професионални и морални качества и ги призовава да бойкотират вота за прокурор Евгени Иванов, кандидат за член на Прокурорската колегия.

От Асоциацията на прокурорите излязоха с позиция в подкрепа на своята независимост, в която категорично осъждат опитите на Дечев за намеса във вътрешното им убеждение. „Противопоставяме се на недопустимите и манипулативни изявления, поставящи под съмнение независимостта на прокурорите и тяхната свобода по свое усмотрение да  формират волята си. Тези изявления окачествяваме като груб опит  за вмешателство в дейността на професионалната прокурорска общност“, казват от Асоциацията

Европейски закон „Магнитски“, засилване на правата на ЛГБТ+, пакт за миграция и защита на парите на общността – това са приоритетите на Европейския съюз за бъдещето. Това стана ясно от думите на председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен изнесе първата си годишна реч "За състоянието на съюза". "Комисията отдава възможно най-голямо значение на върховенството на закона. Ще направим така, че парите от нашия бюджет и проектът „Следващо поколение Европейски съюз” да бъдат защитени от всички видове измами, корупция и конфликт на интереси. Това не подлежи на договорки. Комисията залага много на новия механизъм за мониторинг на върховенството на закона. Но способността на всяка една страна да налага вето на окончателните решения прави налагането на всяка крайна мярка трудно приложимо”, заяви Фон дер Лайен.

Окончателно – гласуваме по избор - с бюлетина или машина – на следващите избори. Идеята на управляващите за смесен вот беше одобрена от Народното събрание като част от промените в изборните правила, които парламентът гласува на второ четене. Решението дойде с подкрепата на 109 депутати от ГЕРБ и "Обединени патриоти", а против бяха представителите на ДПС и БСП. От гласуването стана ясно още, че идеята на ГЕРБ депутатите за Велико народно събрание да се избират на нов принцип - 200 мажоритарно и 200 пропорционално е останала без  подкрепа. Срещу идеята на управляващите се обяви опозицията в лицето на БСП и ДПС, като дори част от партньорите в управлението – „Обединени патриоти“. Одобрено обаче беше на следващите избори да гласуваме и с машини, и с бюлетини в секциите с над 300 избиратели, но това няма да се отнася за българите зад граница, чийто секции ще останат без устройства. Същото се отнася и за най-малките избирателни пунктове - тези с под 300 гласоподаватели, а цялата дейност по организацията на машинния вот ще бъде организирана от Централната избирателна комисия (ЦИК). Президентът Румен Радев вече обяви, че ще наложи вето на приетите промени.

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров излезе с остра позиция срещу клеветническа статия в немското издание „Шпигел“, в която той и премиерът Бойко Борисов са обвинение в нарушение на закона във връзка с екстрадицията на турския гражданин Мустафа Буюк. В цитираната публикация се съдържат твърдения, че Цацаров в качеството му на главен прокуров и министър-председателя Бойко Борисов лично са обслужили политическите инереси на турския президент Ердоган. „През август 2016 г. Абдула Буюк бе предаден на турските власти в изпълнение на заповед, издадена като принудителна административна мярка от МВР на основание Закона за чужденците в Република България. По този повод министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова заяви пред медии, че причината за предаването на Буюк е „липсата на валидни документи“ и че той „е влязъл в България в началото на февруари с невалидни документи“. Преди това, вицепрезидентът на Република България отхвърли молбата на турския гражданин за предоставяне на убежище у нас. Нито аз, като главен прокурор тогава, нито въобще прокуратурата имаха участие в тази процедура“, заяви Цацаров.

Варненският апелативен съд определи на за зам.-председателя на Народното събрание и лидер на партия „ВОЛЯ“ Веселин Марешки наказание „лишаване от свобода“ за срок от 4 години при общ режим и глоба в размер на 8 хиляди лева по обвинения за рекет. Той и съпроцесничката му Красимира Колева са признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност. Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество.

Нов Закон за адвокатурата е на път: Адвокатите ще губят права при системно неплащане на вноска. Сред основните акценти освен това са нови правила, по които даден юрист ще може да стане адвокат, както и да отпадане на забраната за адвокат да бъде търговец или управител на търговско дружество и изпълнителен директор на акционерно дружество.

Новините от ВСС

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие внесения от министъра на правосъдието проектобюджет на съдебната власт за 2021 г. и актуализирани бюджетни прогнози за 2022 г. и 2023 г. Кадровиците иска от Министерството на финансите сумата от близо 910 млн. лв. за идната 2021 г., като за следващите две години те са предвидили съответно 972,0 млн. лв. и малко над 1 млрд. лв. за 2023 г.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) реши новият-стар административен ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас Любомир Петров да поеме втори мандат. Като основни акценти сред целите му са работата за утвърждаването на електронния обмен на документи между прокуратурите в апелативния район, участие в работни групи, при изготвяне на законопроекти или актове за реформи в съдебната система на ВСС или Министерството на правосъдието, действия по подобряване на международното правно сътрудничество, стриктно спазване на законовите изисквания и указанията на ръководството на прокуратурата при провеждане на обществени поръчки. „Убедена съм, че всичко, което колегата е изложил в настоящата си концепция ще бъде изпълнено. Не могат да се пренебрегнат резултати, които показва Апелативната прокуратура в Бургас“, сподели мнение за кандидата кадровикът Калина Чапкънова.

Тръмп помилва Асанж, ако каже кой е разбил сървъра на Демократическата партия през 2016 г.

Предишна новина

Съюзът на юристите иска депутатите да оттеглят проекта си за нова Конституция

Следваща новина

Коментари

2 Коментара

  1. 2
    ***************************** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  2. 1
    ** | нерегистриран

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.