"Правен свят" - Видео обзор (20.07.2020)

"Правен свят" - Видео обзор (20.07.2020)
Правен свят

 

Бурна седмица в триъгълника на властта. Презедента Румен Радев прескочи границата на конституционните си правомощия като призова протестиращите към бунт и оставки на правителството и главният прокурор.

Експерти видяха в изказването на президента основание за неговото отстраняване.

В интервю за Правен свят професор Никола Филчев заяви: '' Президентът нарече българската прокуратура „мафия“, която трябва да се „измете“ и призова тълпата „да изгони мутрите от прокуратурата“ като уточни, че става дума за главния прокурор Гешев. С това по същество президентът зове да се разруши държавността. А това е повече от глупост, повече от скандал. То е основание за импийчмънт. Външно Радев се държи като революционера Че Гевара. Но истинските му мотиви са далеч от прогресивните идеи'' , заяви още Филчев.

Подобно мнение сподели и бившия конституционен съдия Пламен Киров. Пред медията ни Киров коментира: '' Румен Радев не може да заяви пред едно организирано множество, български граждани, че прокуратурата е мафия. Тук се стигна много далече., заяви проф. Киров.

А същевременно недоволството в триъгълника на властта доведе до рокади в кабинета, но с отложен ефект. Премиерът Бойко Борисов, поиска 3 министерски оставки - на вътрешният министър Младен Маринов, на финансовият министър Владислав Горанов и на икономиката Емил Караниколов.

Те се очаква да бъдат приети тази седмица след вота на недоверие.

И Прокурорската колегия излезе с декларация, че президента нарушава разделението на властите. Кадровиците призоваха за възстановяване институционалния диалог проява на държавническо отговорност зачитане върховенството на закона спазване на установените демократични принципи и правовия ред на България по-късно и пленумът на всс се присъедини към призива на прокурорската колегия за диалог между институциите.

~~

Разкритията обаче не спират дотук. От държавното обвинение съобщиха че при претърсването в офисите на Президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов в кабинета му са открити купища документи с неясен източник и са неотносими към работата му. В това число и материали със спорно отношение към Националната сигурност на България.

Специализираната прокуратура е взела копие на цялата преписка по искане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров до Народното събрание за даване на разрешение за възбуждане наказателно преследване срещу Народния представител Манол Генов гледите на иззетите веществени доказателства продължават.

~~

Междувременно административни ръководители и прокурори от цялата страна предложиха Евгени Иванов за член на висшия съдебен съвет на мястото на Даниела машева.Номинираният кандидат е прокурор от военно-апелативна прокуратура, има над 20-годишен професионален стаж изцяло в органите на съдебната власт заемал е последователно длъжностите военен следовател, прокурор и заместник административен ръководител на военно-окръжна прокуратура София, а вече трети мандат е председател на асоциацията на прокурорите в България.

Освен това председателят на Апелативен съд Бургас Деница Вълкова се кандидатира за втори мандат. Вълкова  е кандидат за повишаване като съдия и във Върховния Административен съд и във Върховния касационен съд. Конкурсите обаче не са приключили и именно В тази връзка самата тя предложи за опонент в процедурата заместникът и Пламен синков той изразил съгласие да се включи в надпреварата и е бил одобрен от общото събрание на съдиите в съда

~~

 Новините от Висшия съдебен съвет: 

Пленумът защити независимостта на прокуратурата и съдебната власт след публичните атаки на президента Румен Радев срещу прокуратурата и квалификациите от негова страна, че в държавното обвинение работят „мутри“.

Пленумът прие декларацията на Прокурорската колегия, в която се призовава за спазването на върховенството на закона и нормален институционален диалог във връзка с ескалиращото напрежение.

Пленумът на ВСС е органът, който отстоява независимостта на съдебната власт. Тук сме, за да пазим цялата съдебна власт, коментира представляващият кадровия орган Боян Магдалинчев.

И още от решенията на кадровия орган тази седмица: 

~ ВСС единодушно избра Маринела Стефанова за втори мандат като председател на Районен съд – Попово. Тя има над 13 години юридически стаж в органите на съдебната власт като съдия.Кандидатът заявява готовност да работи за утвърждаването на добри  управленски практики с цел повишение на качеството на правораздаването в Районен съд – Попово.

 

~384 кандидати бяха допуснати до устен изпит в конкурса за 29 длъжности „младши съдия“ в окръжните съдилища. Вторият етап от конкурса ще проведе в периода 28 юли до– 04 август.  Резултатите от писмения изпит и графикът за провеждане на устните изпити са публикувани на интернет сайта на ВСС.

Устният изпит ще се проведе по обявения график в сградата на Националния институт на правосъдието в София при спазване на противоепидемичните мерки.

~ Cъщевременно кадровият орган обяви конкурс за 12 свободни места във Върховна касационна прокуратура

14 дни след публикуването на решението в „Държавен вестник“, желаещите магистрати ще могат да подават документи в администрацията на ВСС.

 

Прокуратурата иска заличаване на партия “Възраждане” – ползвала мъртви души при учредяването си

Предишна новина

Народното събрание гласува вота на недоверие на 21 юли

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.