"Правен свят" - Видео обзор (21.08.2020)

"Правен свят" - Видео обзор (21.08.2020)

Осмото Велико Народно събрание ще е последното в историята на България. Без ВСС, нови магистратски съвети с право на законодателна инициатива, по-кратки мандати на “тримата големи”, по-малко депутати и по-честа отчетност на главния прокурор. Такива промени искат да запишат от ГЕРБ в новата Конституция на България. Текстът на новия основен закон предизвика вълна от коментари сред юристи и в публичното пространство, като всеобщото мнение е, че проектът не е издържан, написан е прибързано, без задълбочен анализ и с множество грешки. Управляващите пък обещаха от своя страна, че проектът за нова Конституция ще бъде широко обсъден сред депутати и експерти, а нужните корекции ще бъдат извършени своевременно.

700 прокурори и следователи се събират в понеделник на Национално съвещание заради политически натиск над държавното обвинение. Тема на съвещанието е “Отстояване на независимостта на българската прокуратура с оглед предотвратяване на риска от тежко нарушение на върховенството на закона съгласно чл.7 от Договора за Европейския съюз”. Форумът ще е открит и за медии.

Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов демонстрира завидна последователност в отказа си да постави на светло имуществото си. И тази година Панов не е подал пред КПКОНПИ годишна декларация за имущество и интереси, показа проверка на „Правен свят“. За поредна година обаче Панов се оказва единственият “незадължен” да декларира имущество и интереси от целия Висш съдебен съвет (ВСС), както и от т.нар. “трима големи” в съдебната власт. Факт е, че принципно по закон председателите на ВКС, ВАС и главният прокурор следва да подават декларациите си само пред Инспектората към ВСС, но прави впечатление, че последните двама са направили това и пред КПКОНПИ, в която всъщност въпросните декларации са далеч по-подробни от тези, които се подават в ИВСС. Георги Чолаков е подал декларация като задължено лице по реда на Закона за обществените поръчки (ЗОП), а Иван Гешев не е задължен да прави това, но го е сторил.

До нови ескалации на протестите се стигна и тази седмица. Протестиращи потрошиха автомобил на майка с две деца до Румънското посолство. Гневните протестиращи изпочупиха колата на 44-годишната жена, която бе в колата си с децата си на бул. „Ситняково”. До тази ситуация се стигна, след като жената опита да премине с колата си си през блокадата и показа неприличен жест, с което си навлече още повече гнева на демонстрантите.

По-късно през седмицата организацията БОЕЦ изненадващо блокира ключови институции, като Министерството на правосъдието, ЦИК и КПКОНПИ. Блокади имаше и пред БНТ. Незаконните действия на протестиращите предизвикаха реакцията на председателя на Антикорупционния орган Сотир Цацаров и позицията, че: „Ръководството на КПКОНПИ уважава правото на мирен протест на всеки български гражданин, включително и когато той е насочен срещу дейността на самата Комисия, но не може да приеме ултимативни искания за допускане на протестиращи в сградата като условие те да допуснат служителите до работните им места. Протестните действия повлияха на нормалната работа и на друга институция с достъп през блокирания вход – Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, което също се помещава на пл. „Св. Неделя“ № 6“.

Новините в развитие

Общо 210 тона опасен боклук са загробили обвиняемите бизнесмени Атанас и Пламен Бобокови само край село Рупци до Червен бряг. Това стана ясно от съобщение на държавното обвинение, с което се оповестява края на разследването на открития загробен опасен отпадък в местността. Установено е, че в землището на селото в силажни ями са били загробени  210 тона опасен отпадък, който не подлежи на последващо рециклиране. Отпадъците са били предадени за съхранение от дружество от групата „Монбат“ на друго търговско дружество, което не притежава нужните инсталации за оползотворяване на опасните отпадъци и те са били заровени в землището на село Рупци. През юли 2020 г. в рамките на същото досъдебно производство стотици тонове опасен отпадък бе открит и изровен и в местността „Лъката“ край Червен бряг.

Нови ограничения на достъпа до плажове откриха от ВАП, този път край Каварна. През 2019 г. Върховната административна прокуратура (ВАП) се самосезира по информация в средства за масово осведомяване за ограничаване на достъпа до морски плажове „Русалка - бейби плаж“, „Русалка - централен“ и „Русалка - каяк“.

На нарушителя - търговско дружество, е наложена имуществена санкция в размер на 5000 лв. с наказателно постановление от 15.04.2020 г. В началото на м. август 2020 г., въз основа на нови данни от средство за масово осведомяване с източник кметът на община Каварна, ВАП отново ангажира министъра на туризма с оглед реализиране на мерки за недопускане в нарушение на закона на ограничаване правото на гражданите на свободен и безплатен достъп до морските плажове или определяне такси за това. Понастоящем ВАП е информирана от министъра, че е установено, че за моторни превозни средства достъпът е ограничен чрез бариера, като за същите се събира такса за ползване на паркинг.

Министерството на туризма в най-кратки срокове ще предприеме действия по ангажиране на административно-наказателна отговорност спрямо същото търговско дружество.

Арестуваха капитана на Манчестър Юнайтед на гръцки остров, оказал съпротива при задържането

Предишна новина

СДВР опроверга поредна фалшива новина: Не сме иззели чушкопек и устройство за компоти от приближен на Мая Манолова протестър

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.