"Правен свят" - Видео обзор (24.07.2020)

"Правен свят" - Видео обзор (24.07.2020)
Снимка: Правен свят

Ремонт на кабинета след неуспешен вот на недоверие

Рокадите в 5 министерства се превърнаха в основна тема на седмицата.  Сменените министри са тези на: вътрешните работи, икономиката, финансите, здравеопазването и туризма. Гласуването в пленарна зала беше съпроводено със скандал между управляващи и опозиция и викове ‘’Оставка’" отляво и отдясно.  Президентът определи рокадите като губене на време, а седмицата започна с неуспешен пети вот на недоверие към ''Борисов'' 3.

Тази седмица беше белязана и от саботаж в метрото на София. Трима са обвинените, като сред тях е бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов. Замесен се оказа и Еленко Божков, който е енергиен експерт към Стратегическия съвет на президента. Третият извършител на деянието е 29-годишен мъж. Във връзка с президентската следа в саботажа на метрото ‘’Правен свят“ потърси Божков за коментар по случая, но без резултат. В същото време от президентството пък отговориха на запитването ни, че на този етап не смятат да предприемат действия по отстраняването му от екипа на съвета. 

Нови разкрития във връзка с две от най-знаковите дела: ю

35 души, близки до Божков, бяха задържани при мащабна акция. Разследващите са открили, че част от тях са лица, вербували млади хора да участват в протестите срещу 1500 лв., за да предизвикат ексцесии и да посягат на полицаи. Условие да се получи сумата е медиите да заснемат ситуацията.

Междувременно ДАНС опроверга откровена лъжа на обвиняемия президентски секретар Пламен Узунов, че не е искал достъп до класифицирана информация. От агенция оповестиха, че месец преди да бъде задържан, всъщност президентският секретар е искал достъп до секретна информация и това е документирано.  

На първа инстанция завърши колоритното дело ‘’Суджукгейт’’ срещу бившия депутат от ГЕРБ Живко Мартинов. Той се сдоби с присъда от 2 години условно заради това, че е поискал 1 тон суджук от бизнесмена Антон Проданов. Мартинов обаче е оправдан за изнудването за 30 кг филе ''Eлена'' и същото количество телешка пъстърма.

Две важни решения на Конституционния съд също излязоха през седмицата:

Първото решение се отнася по делото за правомощията на главния прокурор да осъществява общ надзор за законност и методическо ръководство върху прокурорите в страната. Според конституционните съдии това правомощие на главния прокурор не включва случаите, когато обвинител извършва проверки, разследване и други процесуални действия срещу самия него. 

Второто се отнася до това, че съдиите отхвърлиха искането на президента за обявяване на противоконституционност на разпоредбите в Закона за здравето, които дават възможност на здравния министър да обявява извънредна епидемична обстановка. 

Новините от Висшия съдебен съвет:

Интересно решение на кадровия орган. Два месеца след като беше решено, че за първи път няма да има съдебна ваканция заради кризата от COVID-19, ВСС си взе заслужена почивка.  В същото време стана ясно, че органите на съдебната власт, ще продължат  да работят, докато кадровиците ще се върнат по местата си чак на есен.   

Евгени Иванов стана единствена номинация от професионалната квота за нов член на ВСС. До 27 юли включително, кандидатът трябва да представи в писмена форма автобиография, мотиви и концепция, заедно с останалите изискуеми документи. 

Полковник Елин Алексов оглави Военно-апелативната прокуратура, реши единодушно Прокурорската колегия на ВСС. Той бе и единствен кандидат в процедурата, след като опонентът му полк. Нивелин Начев се отказа от надпреварата.

Междувременно, вълна от оставки на магистрати заля Прокурорската колегия. Сред подалите оставки бе прокурор Христо Динев, който беше временен ръководител на Специализираната прокуратура, както и Даниела Начева. Заедно с тях системата напускат районният прокурор на Враца Цветомила Събинска и Росица Рускова-Петров, следовател към СГП.

На същото заседенание на ВСС, Прокурорската колегия отстрани прокурор Георги Асенов от ВКП, който преди месец хулиганства в болница в Плевен. 

Неуспешен избор за председатал на Видинския Окръжен съд.  Кандидатите бяха съдиите Анета Петкова и Даниел Димитров, но нито един от тях не получи подкрепата на Съдийската колегия. Подкрепа не дойде и от Общото събрание на съдиите.

За сметка на това кадровиците избраха  председател на Окръжен съд Сливен, в лицето на съдия Мартин Данчев. 

Иван Гешев стана докторант на декана на правния факултет в ЮЗУ

Предишна новина

САЩ може да спира новоприетите студенти с онлайн обучение

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.