"Правен свят" - Видео обзор (25.09.2020)

"Правен свят" - Видео обзор (25.09.2020)
Румяна Кадийска, журналист, снимка: "Правен свят"

Премина първият етап в процедурата за избор на нов член на Прокурорската колегия към ВСС. Миналата събота прокурорите от страната се събраха, за да излъчат председатели и членове на изборните комисии и да изслушват кандидата за поста Евгени Иванов. В обръщението си към колегите му, прокурор Иванов посочи, че ще продължи да се бори за независимостта на държавното обвинение и да отстоява неговия авторитет без да жали сили. Предстои идния уикенд да се проведе и гласуването по същество.

Нови разкрития по развиващия се вече около година шпионски скандал у нас. Тази седмица още двама руски дипломати бяха уличени в шпионаж в полза на Москва, като те бяха обявени за „персона нон грата“ от страна на Външното ни министерство. Малко след като прокуратурата обяви, че е сигнализирала външния министър относно получените в ДАНС данни за двамата руснаци, стана ясно, че те всъщност са били агенти на руското военно разузнаване. Двамата са олзвали за свое прикритие позициите на заместник търговски представители в Представителството на Руската федерация у нас и са проучвали състоянието и модернизацията на армията ни, както и информация относно закупуването на американските самолети F16.

Мащабните промени в Закона за административните нарушения и наказания (ЗАНН), с които гражданите ще могат да сключват споразумение с определени институции при извършени от тях нарушения за постигането на по-ниски глоби, бяха приети без нито един глас „против“ от Народното събрание. Така, в случай че нарушителят не желае да обжалва наказателното постановление в частта относно наложената глоба, може да заплати в 14-дневен срок от връчване на наказателното постановление 80 на сто от нейния размер, освен ако специален закон предвижда намален размер на глобата. Прецизира се уредбата на кръга лица, които могат да искат отвод на наказващия орган и се дава  възможност предупреждението на наказващ орган към нарушител да подлежи на обжалване и протест

Със 17% са скочили жалбите на потребителите през 2019-а до омбудсмана спрямо предходната. Това се посочва в годишния доклад за дейността на обществения защитник, представен в Народното събрание. Над 22 000 души са се обърнали към институцията с подписки по конкретни въпроси, отчете Диана Ковачева и призова хората да бъдат спасени от свръхзадлъжнялостта. "Правата на потребителите за поредна година излизат напред, следвани от трудовите и социалните права, здравеопазване и образование и права, нарушени от частно-правни субекти", отчете още Ковачева.

Колекторите няма да могат да комуникират с потребителите на работното им място по начин, по който проблемите на длъжника да станат известни на трети лица. Така достъпът им до нашия офис ще бъде прекъснат. Това предвиждат промени в Закона за защита на потребителите. Контактите с длъжниците вече ще стават в определено време, а срещите – на конкретно място. В работните дни колекторската фирма ще може да звъни само в периода от 8 сутринта до 8 вечерта. При почивен ден комуникацията ще става на интервали - от 10 до 2 часа на обяд и от 4 до 6 часа привечер. Колекторите могат да звънят през минимум 2 дни като ще може да ни изпращат имейли, пощенски пратки и др. Ако това или друго от правилата за комуникация бъдат нарушени, то колекторът може да бъде наказан с глоба между 1000 и 10 000 лв. Срещите с длъжниците ще могат да се извършват само в офисите на кредитора. От бранша се обявиха против промените, понеже посещенията на място имат по-голям успех.

Правната комисия към Народното събрание отхвърли президентското вето върху т. нар. „кариерни бонуси“ за бившите членове на ВСС. Оспорените от президента текстове позволяват след мандата във ВСС членовете му да се върнат на по-висока длъжност в системата от тази, която са заемали, преди да ги изберат. Държавният глава изтъква, че това е в противоречие с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение. В момента законът гласи, че членовете се назначават на същата или на по-висока длъжност.

Специализираната прокуратура предаде на съд бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев за търговия с българско гражданство. Заедно с него подсъдими са и бившия главен секретар на агенцията Красимир Томов и други две лица. Те са предадени на съд за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари. Ръководителят на държавната агенция е привлечен към наказателна отговорност за това, че от началото на юли 2017 г. до 29 октомври 2018 г., в качеството му на длъжностно лице, е ръководил организирана престъпна група. В това си качество той лично е искал и получавал подкупи за издаване без законово основание на удостоверения за български произход на чужди граждани – в някои случаи експресно (дори в рамките на един работен ден). Петър Харалампиев упражнявал и търговия с влияние – притискал със заплахи за наказания и уволнение заместник-председател на агенцията той да подписва заповедите за издаване удостоверенията и самите удостоверения, както и останалите актове по процедурата за издаването им.

И към новините от ВСС

40 съдилища ще продължат да работят с ЕИСС. Въвеждането на нови дела в ЕИСС ще продължи във Военно-апелативен съд, Военен съд – София, районните съдилища в Пирдоп, Етрополе, Белоградчик, Кула, Пазарджик, Крумовград, Мадан, Златоград, Девин, Нова Загора, Провадия, Разград, Силистра, Дулово, Тутракан, Горна Оряховица, Дряново, Трявна, Луковит, Червен бряг, Девня, както и 17–те пилотни съдилища

Борислав Ковачки остава районен прокурор на Благоевград. Сред основните му стремежи през новия мандат ще бъде преместването на обвинението в нова сграда, оптимизацията на служители магистрати, както и подобряване срочността и качеството на разследването, като се оптимизира максимално дейността на разследващите органи, чрез по-голяма активност от наблюдаващите прокурори, при упражняването на контрол над разследването. „Оптимизацията до този момент естествено създаде до някакво ниво на стрес. Това е нормално в началото, но смятам, че това е начинът за изравняване на натовареността“, каза кандидатът пред кадровиците.

Адвокат оглави администрацията на ВСС. Адвокат Тихомир Димитров има доста солиден административен опит в различни институции в изпълнителната власт, но не и в съдебната система. Именно последното даде повод на част от кадровиците да изразят резерви относно кандидатирането му за поста, но мнозинството в Пленума оцени високо качествата и представянето на Димитров.

ВАП сезира БАБХ да извърши проверки за спазването на изискванията за качество и безопасност на храните в училища и детски градини

Предишна новина

Няма да градят нови КПП-та заради COVID-19, брифингите обаче се завръщат

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.