"Правен свят" - Видео обзор (28.11.2020)

"Правен свят" - Видео обзор (28.11.2020)
Румяна Кадийска, журналист, снимка: "Правен свят"

Членът на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Евгени Диков почина от COVID-19, след кратък престой в болница. Евгени Диков бе един от най-уважаваните следователи и прокурори в страната, който се ползваше с огромно уважение и авторитет от всички свои колеги, както като професионалист, така и като човек. Диков бе единствена номинация за член на ВСС на своите колеги следователи и първият избран изобщо съдебен кадровик в настоящия му състав. Диков получи доверието на 296 от общо 444 свои колеги, които имаха право на глас. Съболезнования по повод кончината на големия юрист изказаха стотици негови колеги, приятели и познати, в това число и ръководството на прокуратурата, в чиито редици той е прекарал голяма част от професионалния си път. Опелото ще се състои на 30 ноември.

Няма да има Осмо Велико Народно събрание, което за момента означава, че няма да има и нова Конституция. Това реши Народното събрание, в което не се събраха необходимите 160 гласа „за“ свикването му. Вотът показа 111 гласа „за“, основно на ГЕРБ и Обединени патриоти, 93 гласа „против“ – в това число на ДПС, БСП и независими депутати, и 8 „въздържал се“ - от Воля. Самият дебат по темата бе доста вял и напълно подхождаше на бързината, с която изобщо бе внесен проектът на решение за свикването на Велико Народно събрание. Напълно очаквано, два дни по-късно Народното събрание разпусна и Временната комисия, създадена да обсъжда проекта на нов основен закон. По информация на "Правен свят" очакващото се на 1 декември решение на Конституционния съд по въпроса за решението за сформиране на Временната комисия е трябвало да гласи, че тя е противоконституционна. С решението си от петък за разпускането на Комисията депутатите на практика обезсмислиха решението на конституционните съдии, поради липсата на предмет.

След правителствено заседание се реши да бъдат въведени нови мерки, считано от петък - 27 ноември, които ще продължат до 21 декември. Първоначалната идея бе епидемичната обстановка да продължи още 4 месеца – до март догодина. Кабинетът обаче гласува извънредната епидемична обстановка да се удължи от 1 декември до 31 януари 2020 г. До 21 декември се преустановяват присъствените занятия от 1 до 12 клас, всички извънкласни дейности, занимални и др., занятия във висши училища, езикови центрове, образователни центрове и школи, детски градини и ясли. Преустановяват се посещенията във фитнес центровете. Затварят всички заведения за хранене и кафенета, могат само да доставят. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина, търговските центрове и молове, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеки, банки, дрогерии, оптики, зоомагазини, застрахователи, офиси на телекомуникационни оператори. Става дума за големите търговски обекти, магазините, които са малки по кварталите, продължават да работят. Парковете и градинките остават отворени, няма да бъде налаган и вечерен час. Остават отворени църквите, джамиите и другите религиозни храмове у нас.

Агенцията за обществени поръчки публикува подробности за доставката на 9600 специализирани устройства за машинно гласуване. Те трябва да са с инсталирани системен и приложен софтуер, включително и изходния код, така че да могат да се използват при всички избори, без намеса на доставчика. Пределната цена от 36 милиона лева включва и логистичното осигуряване на машините, както и обучението на ЦИК, Районните и секционните избирателни комисии при провеждането на предстоящите парламентарни избори догодина. Обществената поръчка за машините няма да бъде възложена от ЦИК, без да се провеждат преговори с кандидатите поради особените обстоятелства. В процеса на договаряне с кандидатите ще се коментират необходимото време за изпълнение на процедурата по електронно машинно гласуване от един избирател за всеки един вид от избори, процедурата по гарантиране на анонимността на вота при събирането на разписките от гласуването методите за предотвратяване на манипулирането на машинния вот, както и подхода за извършване на поддръжка по време на изборния ден. Кандидат в процедурата за възлагане на обществена поръчка може да бъде всяко българско или чуждестранно физическо или юридическо лице или техни обединения, както и всяко друго образование, което има право да изпълни услуги с доставка, съгласно законодателството на държавата, в която е установено като всеки кандидат трябва да отговаря на предварително обявените изисквания.

Националното бюро за правна помощ сформира екипи за съдействие на хора, живеещи под прага на бедност и пострадали от домашно насилие. Над 250 представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони на областите Стара Загора, Велико Търново и Варна ще получат първична правна помощ. За целта ще бъдат създадени мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори в трите области, които ще предоставят първична правна помощ и ще повишат информираността на населението по отношение на защита на правата им. „Ще работим за създаване на добър координационен механизъм за защита на жертви от домашно насилие и насилие по полов признак с общините, социалните служби, съда, прокуратурата и местните структури на МВР за сега в пилотните центрове, като целта е този механизъм да заработи в цялата страна“, заяви Наталия Илиева, председател на НБПП.

От 1 януари 2021 година българите ще могат да влизат и пребивават краткосрочно във Великобритания без виза до шест месеца, съобщиха от МВнР. В този период те ще могат да влизат многократно за туризъм, участие в срещи и конференции, кратки курсове, но не и да живеят постоянно, да работят или да имат достъп до обществени фондове. По информация на българското посолство в Лондон сънародниците ни, които възнамеряват да пребивават за период, по-дълъг от 6 месеца, с цел работа, обучение или да се установят да живеят във Великобритания, ще трябва да кандидатстват за виза.

Съсловните организации на прокурори и следователи инициират поставянето на бюст на бившия американски президент Удроу Уилсън в София. „Малко известен факт е, че териториалните претенции на трите ни съседки са били далеч по-големи и под въпрос е било поставено самото съществуване на България като суверенна държава. Решителната намеса на тогавашния американски президент Удроу Уилсън предотвратява това. Категоричното му заявление, че той по-скоро ще напусне Парижката мирна конференция, отколкото да се съгласи с подялбата на един народ със самостоятелна държава и вековно минало, възпира тези агресивни претенции и в крайна сметка, макар и териториално орязана, страната ни оцелява и запазва своето самостоятелно съществуване“, пишат от двете организации, изразявайки надежда, че желанието им ще бъде реализирано.

Молба по реда на Закона за защита от домашно насилие (ЗЗДН) за съдебна защита срещу нов акт на домашно насилие, следващ по време издадена в полза на същото пострадало лице заповед за защита по чл. 15, ал. 2 ЗЗДН, с която спрямо същия ответник/извършител е наложена мярка по чл. 5 ЗЗДН, чийто срок не е изтекъл, е допустима. Това реши Общото събрание на Гражданската колегия на Върховния касационен съд. Тълкувателното дело е образувано поради противоречива съдебна практика. Според върховните съдии всеки акт на домашно насилие, при подадена молба за защита от съда, следва да бъде санкциониран, като се наложи поне една от мерките по чл. 5, ал. 1 от ЗЗДН. Действието на постановената мярка не може да се разпростира върху бъдещи актове на насилие. В противен случай пострадалият остава без адекватна защита за периода, през който наложената мярка за защита действа, а при наложена мярка по чл. 5, ал. 1, т. 1 от ЗЗДН – при повторен/последващ акт на насилие тя изобщо не може да бъде прилагана, което не би въздействало превантивно върху извършителя, след като не е под угрозата да му бъде наложена нова санкция.

ВАС преформулира въпроса на тълкувателно питане за принадлежността към ДС

Предишна новина

Внукът, убил баба си и дядо си в Шумен, остава в ареста

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.