"Правен свят" - Видео обзор (31.10.2020)

"Правен свят" - Видео обзор (31.10.2020)
Петър Антонов, журналист, "Правен свят"

Поредица от карантини на най-високите нива в държавата. В понеделник главният прокурор Иван Гешев се самоизолира заради болен член на семейството му. А във вторник официално беше поставен под карантина от РЗИ. „Лекарите, медицинските работници и РЗИ са на ръба на силите си. Спазвайте правилата и ги пазете, за да има кой да се грижи за нас!", призова Гешев. По-рано и премиерът Бойко Борисов обяви, че е болен от COVID-19 в профила си във Фейсбук. Като контактни лица той е посочил министъра на енергетиката Теменужка Петкова, министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков, заместник-министъра на външните работи Георг Георгиев, министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, Деница Желева - началник на Политическия кабинет на министър-председателя, и Севделина Арнаудова от централата на ПП ГЕРБ. В четвъртък и президентът Румен Радев излезе в карантина, тъй като се оказа главният секретар на държавния глава Димитър Стоянов е дал положителен тест за заразата.

Междувременно, лавинообразно растат случаите на заразени магистрати и съдебни служители в цялата страна. Едно по едно редица съдилища започнаха да отлагат дела на болни магистрати и да се затварят помещения за дезинфекция. Последното бе потвърдено и от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, който отчете, че само в ръководения от него съд вече има заболели четирима магистрати. В цялото административно правораздаване има проблеми с нарастващите случаи на COVID-19, посочи още Чолаков. Той допълни, че поради разрастващите се случаи на заразени, все по-често се отлагат дела, като изрази мнение, че може би вече е време ВСС да помисли за затягане на мерките. Справка на кадровия орган показа, че 1192 дела са били отложени в съдилищата от цялата страна от обявяването на извънредно положение в България във връзка с пандемията. За момента Съдийската колегия не предприема никакви по-строги действия, тъй като на национално ниво няма промени в мерките. От своя страна Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) препоръчва на административните ръководители стриктно да спазват наложените от министъра на здравеопазването противоепидепични мерки за ограничаване разпространението на Covid – 19. "Може би е добре да се отложат всички дела, освен спешните и само дежурни прокурори и съдии да работят по тях. Разбира се това обаче зависи от решението на Съдийската колегия", коментира кадровикът Георги Кузманов.

Нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов затвори дискотеките и баровете и върна гимназисти и студенти в онлайн форма на обучение. Провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма се допуска при участие на не повече от 30 души. Допуска се провеждането на културни и развлекателни мероприятия (театри, кина, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство) при заетост на местата до 30 %. Заведенията за хранене и развлечения (ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници и барове, с изключение на нощните заведения) трябва да осигурят дистанция от 1,5 м. между облегалките на най-близко разположените столове от две съседни маси. Не се допускат повече от 6 души на маса. Собствениците и управители на обекти с обществено предназначение, търговски, административни и други обекти, предоставящи услуги на гражданите, трябва да създадат организация, така че да не се допускат повече от 1 човек на 3 кв. м. в съответния обект. Преустановява се организирането на екскурзии и групови посещения на туристически обекти.

България настоява пред Лаура Кьовеши за повече от двама делегирани прокурори в Европейската прокуратура. Зам.-главният прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП) Красимира Филипова взе участие във видеоконферентна връзка с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, съобщиха от прокуратурата. Филипова отново е заявила принципната позиция на главния прокурор за подкрепа на прокуратурата в усилията на Кьовеши за осигуряване на кадрова обезпеченост и съответен бюджет за успешно функциониране на новия орган на Европейския съюз с децентрализирана структура, както и за активно и ползотворно партньорство в борбата с престъпленията, засягащи финансовите интереси на Съюза. Зам.-главният прокурор е поздравила Лаура Кьовеши за официалния старт на работата на Европейската прокуратура, даден на тържествена церемония на 28 септември пред Съда на ЕС, на която европейският главен прокурор и европейските прокурори от държавите - членки встъпиха в длъжност. Сред тях бе и българският представител Теодора Георгиева.

В тази връзка, депутатите приеха на първо четене промени, свързани с делегираните прокурори, които ще бъдат част от Европейската прокуратура. Според поправките в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт е предвидено, че европейските делегирани прокурори са членове на прокуратурата на Република България. Органът, компетентен да извършва подбор на кандидатите за европейски делегирани прокурори, е прокурорската колегия към Висшия съдебен съвет, която чрез министъра на правосъдието уведомява европейския главен прокурор за излъчените кандидатури. Службата на европейския прокурор (EPPO) ще упражнява надзор, ръководи и наблюдава всяко разследване и наказателно преследване, което ще се предприема от европейските делегирани прокурори, като националната прокуратура няма да има правомощия за контрол.

Прокурор Валентина Маджарова се кандидатира за административен ръководител на Специализираната прокуратура. Към момента тя е зам.-ръководител и временен титуляр на поста, след като през май Димитър Петров подаде оставка по лични причини. Сред основните приоритети, които кандидатът си поставя, ако бъде назначена, са: oптимизиpaнe нa paзcлeдвaниятa пo дeлa зa opгaнизиpaнa пpecтъпнocт и ĸopyпция; ocигypявaнe пpиĸлючвaнeтo нa дoъдeбнaтa фaзa в oптимaлни – cпopeд cлoжнocттa нa paзcлeдвaнeтo – cpoĸoвe; yĸpeпвaнe нa ĸaчecтвeния ĸaпaцитeт нa пepcoнaлния cъcтaв; oбeĸтивнo пpeдcтaвянe пpeд oбщecтвoтo нa видимитe peзyлтaти и ocигypявaнe нa oтнocитeлнa пpeдвидимocт нa пocтaнoвeнитe aĸтoвe, ĸaĸтo и нaвpeмeннa cпpaвeдливocт.

Сенатът на САЩ в понеделник вечерта утвърди кандидатурата на съдията от апелационния съд на седми окръг Ейми Кони Барет за член на Върховния съд, предава ТАСС. Кандидатурата на Барет беше подкрепена от 52 републиканци, 48 сенатори бяха против, сред които беше само един представител на Републиканската партия - Сюзън Колинс (от Мейн). Консерваторите укрепват позициите си във Върховния съд на страната. Те са излъчили шестима магистрати, а трима представляват либералния блок. Обсъждането на кандидатурата започна в неделя и продължи около 30 часа.

Промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност (ЗННД) премахват изискването за предоставяне на удостоверение за придобита юридическа правоспособност при провеждането на конкурси. Те са внесени от Министерството на правосъдието в Народното събрание, като се предвижда облекчението да важи и за процедурата за вписване на помощник-нотариуси и провеждането на изпит за помощник-частни съдебни изпълнители. Към настоящия момент разпоредбата на чл. 11, ал. 2 от ЗННД предвижда, че към заявлението за участие в конкурса за нотариуси се прилагат документи за придобита юридическа правоспособност по Закона за съдебната власт. От месец март 2011 г. обаче функционира електронен регистър на издадените удостоверения за юридическа правоспособност, който се поддържа от Министерството на правосъдието. “С оглед на изложеното изискването за представяне на удостоверение за придобита юридическа правоспособност от кандидатите за нотариус, помощник-нотариус, заместване на нотариус от помощник-нотариус, частен съдебен изпълнител и помощник-частен съдебен изпълнител се явява излишно, тъй като при провеждането на конкурсите Министерството на правосъдието може да ползва нужната информация директно от електронния регистър на издадените удостоверения за придобита юридическа правоспособност. За издържалите изпита преди тази дата следва да се изисква удостоверение за правоспособност, тъй като регистърът е на хартиен носител и съдържа единствено номер на удостоверението, три имена, място на раждане и място на провеждане на стажа”, мотивират се вносителите.

Любопитен прочит на историята на един от големите и славни български родове – Гешевият род – чийто най-известен представител е настоящият главен прокурор Иван Гешев, излезе под формата на филм в две части. Той е на журналиста Светослава Рудолф и бе излъчен в ефира на телевизия “България 24”.

Още по темата

Откриха мъртъв известен бизнесмен с огнестрелна рана

Предишна новина

Окончателно: Съдът върна делото за катастрофата с Местан

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.