"Правен свят" - Видео обзор (31.07.2020)

"Правен свят" - Видео обзор (31.07.2020)

Конституционният съд се произнесе с тълкувателно решение по делото образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев за задължително тълкуване на чл. 103 от Конституцията. Срещу президента и вицепрезидента може да се образува наказателно производство, ако има данни за престъпление, казват конституционните съдии. Те обаче посочват, че срещу държавния глава и вицепрезидента не може да има никакви процесуални действия, които са насочени срещу тях и пряко засягат техни лични права и свободи. Други действия по разследването могат да бъдат извършвани без ограничение смятат конституционните съдии.

Другият важен акцент в решението на Конституционния съд е свързан с понятията ''държавна измяна'' и ''нарушение на Конституцията'', като конституционните съдии единодушно смятат, че понятието „държавна измяна" винаги изисква осъществяването на съставомерна престъпна дейност против Републиката. Понятието „нарушение на Конституцията" обхваща нарушения при изпълнение на функциите на президента или вицепрезидента, които нямат престъпен характер, както и такива, които са съставомерни деяния.

Алексей Трифонов окончателно остава председател на Софийския градски съд (СГС), това реши Върховният административен съд (ВАС), като отхвърли жалбата срещу решението на Съдийската колегия към ВСС от 27 ноември 2018 г. Делото беше образувано по жалба на опонента на Трифонов - Евгени Георгиев.

Същевременно трета поредна седмица продължиха протестите в столицата, които вече са на границата на законното. В петък сутрин напрежението ескалира при блокадата на Орлов мост. Там бившият PR на осъдената Десислава Иванчева - Петър Кърджилов - нападна възрастна жена, докато дава интервю в ефира на Нова ТВ. Веднага след случката, Кърджилов беше задържан в Първо РПУ. В отговор от СДВР заявиха, че всеки има право на мнение, но: ''Вдигаме с една степен тона''.

Освен Кърджилов основните лица на протеста се оказаха криминално проявените от БОЕЦ Тихомир Василев и Георги Георгиев. За двамата се знае, че са приближени на укриващия се банкер Цветан Василев. Проверка на DarikNews установи, че двамата имат криминални регистрации за хулиганство, нанясяне на леки телесни повреди и контрабандни стоки.

Административният съдия Теодора Георгиева е одобрена от Съвета на Европейския съюз и е назначена за прокурор в новосъздадената Европейска прокуратура. Кариерата й в съдебната система започва като младши прокурор и прокурор в Софийската районна и в Софийската градска прокуратура, където е работила в специализирания отдел "Антикорупция“. След това постъпва в Административен съд София – град. Тя е доктор по административно право и процес, като докторантурата й е защитена в Института за държавата и правото към БАН. Автор е на редица публикации в различни специализирани издания.Очаква се Европейската прокуратура да започне работа в края на 2020 г.

Нови 14 приватизационни сделки вече са на бюрата на прокурорите от ВКП. Така общият брой на проверените приватизационни сделки достигна 28. В края на месец януари 2020 г., след възлагане от главния прокурор на Република България, ДАНС започна извършването на мащабна проверка на приватизационния процес в България. Предмет на проверката са сключените приватизационни сделки и предприетите действия по осъществяването на следприватизационния контрол

Новините от Висшия съдебен съвет

Окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов оглави Апелативната прокуратура в Пловдив, решиха от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. С друго свое решение кадровиците назначиха Христо Тинев начело на Военно-окръжната прокуратура Сливен.

Междувременно, Прокурорската колегия пенсионира бившият кадровик и настоящ зам.-административен ръководител на Апелативна прокуратура-Пловдив Румен Боев. Всички кадровици бяха единодушни, че Боев е „легенда“ и е донесъл най-големите заслуги за отличното ниво на работа на обвинителите в района.

Калина Чапкънова става говорител на Прокурорската колегия към ВСС, решиха кадровиците на последното си заседание преди летните отпуски. Чапкънова заема мястото на напусналата ВСС Даниела Машева, която стана зам.-главен прокурор.

332 кандидати са допуснати до устен изпит в конкурса за младши прокурори в районните прокуратури, съобщиха още от ВСС.

Промени в НПК предлага правосъдното ведомство: Разширяват се правата на непълнолетните участници в наказателния процес

Предишна новина

"Наркобос №1 на Югозапада" е претърпял необратима промяна в мисленето и нагласите и излиза от затвора

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.