"Правен свят" - Видео обзор - 28.02.2021

"Правен свят" - Видео обзор - 28.02.2021
Петър Антонов, журналист Снимка: Правен свят

Само ден след като в „Държавен вестник“ беше обнародван Закон за допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с който беше създаден особен прокурор по разследването срещу главния прокурор или негов заместник, президентът Румен Радев сезира Конституционния съд (КС) с искане основни текстове от закона да бъдат обявени за противоконституционни. В своето искане президентът развива аргументите за противоконституционност на спорните разпоредби, които бяха изтъкнати от него и на 10 февруари т.г., в мотивите за ветото на Закона за допълнение на НПК, става ясно от съобщение на пресслужбата на държавния глава. Този ход на Радев, едва ден след обнародването на промените, е показателен за това, че той на практика прави опит да саботира цялата процедура по избора на такъв нов прокурор и да го предотврати. Последното се извежда от факта, че реално сроковете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да открие процедурата започват да текат от 26 февруари, а самият избор трябва да е факт едва три месеца по-късно – до 26 май. Така може да се окаже, че непосредствено след или точно преди гласуването по същество за явилите се кандидати, КС ще обяви разпоредбите в НПК за противоконституционни.

Годеницата на подсъдимия за смъртта на журналиста Милен Цветков – Симона Цанкова – не знаела, че приятелят й Кристиан Николов се дрогира. Точно обратното – той живеел много здравословно, спортувал, пазел се, тъй като двамата искали да си направят бебе, и имал особени „нощни ритуали“, включващи приемането на успокоителен чай и паста за отпускане на мускулите и нервите, но не и друг вид субстанции. Наркотици Николов пък бил докосвал само един единствен път, на което Цанкова е била свидетел, и това е била цигара марихуана, преди няколко години. Описаната история излезе при разпита на годеницата на Николов пред Софийския градски съд (СГС), който проведе първо заседание по същество в процеса за смъртта на Цветков. В съдебната зала бяха сестрата и жената на загиналия трагично журналист, заедно с поверениците си. В рамките на първото заседание пред СГС за разпит бяха призовани общо 11 свидетели, като едва 7 от тях се явиха. Освен Симона Цанкова, пред съдя показания дадоха и Лиана Белева, Мануел Шекеров, Иван Младенов, Стефан Тасев, Йончо Тонински и Георги Кольоковски, който също бе в джипа на Николов, заедно с годеницата му по време на жестоката катастрофа. Разпити на свидетели имаше във вторник и петък.

Кметицата на Красно село от коалицията „Демократична България“ призна, че е раздала на себе си и още четирима души 41 526 лева от сумите, отпуснати от ЕС за възрастни и хора с увреждания с COVID-19. Реалната сума, която тя е получила, след като е вписала сама себе си като ръководител на европроекта, е в размер на 7010 лв. За случая стана ясно в сряда, а ден по-късно това предизвика проверка на разходването на европейски средства за патронажна грижа в борбата с COVID-19 в цяла София. На ВАП трябва да бъде предоставен доклад за извършените действия. В случай, че бъдат установени данни за престъпления и нарушения, ще бъде уведомена и компетентната прокуратура. От държавното обвинение напомнят, че още през май 2020 г., ВАП започна събирането на информация от съответните държавни институции, свързана с трансформиране на средства от Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ)  и прехвърлянето им към други програми, с цел подпомагане на борбата с COVID-19

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд искания за отстраняване от длъжност на кмета на община Годеч Радослав Асенов и на заместник-кмета Надя Сотирова. Искането на държавното обвинение е резултат от образувано от Специализираната прокуратура досъдебно производство, при което двамата са привлечени като обвиняеми за това, че Асенов ръководил, а Сотирова участвала, в организирана престъпна група за длъжностни и документни престъпления, незаконно придобиване на парични средства от европейски фондове, както и на средства, принадлежащи на българската държава или предоставени от ЕС за съфинансиране на проекти, администрирани от Държавен фонд „Земеделие". Според обвинението, организираната престъпна група е действала на територията на Софийска област и София-град. За участие в нея са привлечени в качеството на обвиняеми още двама души.

Министерският съвет (МС) одобри допълнение в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“. С допълнението през учебната 2021/2022 година ще се даде възможност на висшите училища сами да изберат как да организират приема в специалност „право“ като писмените конкурсни изпити няма да са задължителни.  Университетите ще могат да изберат друг формат за провеждане на изпит или след решение на Академичния съвет да приемат студенти с успешно издържани държавни зрелостни изпити. През януари Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ вече взе решение, че в „Право“ и тази година ще се влиза само с оценки от матурите. За дипломи, издадени преди въвеждането на държавните зрелостни изпити, за балообразуваща се взема оценката от зрелостния изпит по български език и литература или от зрелостния изпит по общообразователна подготовка, ориентиран към проверка на компетентностите по български език и литература.

Общото събрание на следователите за избор на член на Висшия съдебен съвет ще се състои в две последователни съботи на 13 март 2021 г. и на 20 март 2021 г., припомниха от Висшия съдебен съвет (ВСС). Общото събрание, във втората събота, ще проведе гласуване за кандидата Стефан Петров – следовател в Национална следствена служба. Имащи право на глас са 428 следователи, като 393 от тях са заявили електронно гласуване. За да упражнят своя вот чрез този тип гласуване, ВСС предоставя индивидуален талон. Магистратите имат възможност и за гласуване чрез хартиена бюлетина на място в заседателната зала на Национална следствена служба в гр. София, бул. „Г. М. Димитров“ № 42, бл. 3, ет. 2. Общото събрание на следователите и на двете дати е публично и ще се излъчва в реално време чрез интернет сайта на ВСС.

Още по темата

Проверка на МВР откри, че част от лицата с достъп до склада с машини за гласуване са с криминалнo прояви

Предишна новина

Очевидци опровергават защитата: Кристиан не помогна на Милен Цветков

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.