"Правен свят" - Видео обзор - 01.02.2021

"Правен свят" - Видео обзор - 01.02.2021
Петър Антонов, журналист, снимка: "Правен свят"

Молове и фитнеси отварят от началото на февруари. Това решиха властите по препоръка на Националния оперативен щаб. Междувременно, на извънредно правителствено заседание, беше взето решение за удължаване срока на извънредната епидемична обстановка до 30 април. Малко по-късно стана ясно и, че ресторнтьорите ще отворят затворените заради мерките срещу коронавируса заведения на 1 март. На срещата при премиера е бил засегнат и въпросът за отваряне на нощните заведения от 14 март. Според собствениците на заведения не е справедливо да бъдат облекчавани мерки в определени сектори, а в други - не. В понеделник от Сдружението на заведенията поискаха министърът на здравеопазването да подаде оставка и да се извини заради нанесените щети. Според тях той води лична война със заведенията, а не с COVID-19. Те питат защо се разхлабват мерки, при положение че новият щам вече е в България и къде е ръстът на заболели, който се е очаквал след коледните и новогодишните празници. Също така с какво един ресторант извън хотел е по-опасен от ресторант вътре в хотела. От 4 февруари се възобновява присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред.

Нова фигура на „прокурор, разследващ главния прокурор“ ще бъде създадена, като от този момент нататък „обвинител №1“ вече официално ще си има собствен надзорник. Това реши окончателно парламентът с поправки в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) и Закона за съдебната власт (ЗСВ), които бяха внесени от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. Новият прокурор ще има правомощия да разследва и заместниците на главния, гласят още промените. Отказите за образуване на досъдебно производство по сигнали срещу главния прокурор ще подлежат на двуинстанционен съдебен контрол, като заседанията ще бъдат закрити. Номинации за разследващ главния прокурор ще могат да правят шестима членове от Висшия съдебен съвет, а не само от Прокурорската колегия, както бе заложено в първоначалния проект. Кандидатите ще могат и да се самономинират. Подходящият за поста трябва да има най-малко 12 години стаж, високи професионални и нравствени качества и много добра оценка от последната си атестация. За избран ще се счита този кандидат, който получи от Пленума на ВСС поне 15 гласа в своя подкрепа от общо 25-те членове на ВСС. Мандатът на разследващия прокурор ще бъде пет години, а не седем, както в началото бяха предвидили вносителите. Приетите разпоредби предвиждат прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник да може да възлага отделни действия по разследването на следовател от следствения отдел в специализираната прокуратура. Прокурорът по разследването срещу главния прокурор или негов заместник може да откаже да образува досъдебно производство, за което следва да уведоми пострадалия или неговите наследници, ощетеното юридическо лице и лицето, направило съобщението. Отказът може да се обжалва пред Специализирания наказателен съд и пред Апелативния специализиран наказателен съд, предвиждат приетите текстове.

ГДБОП, Националната следствена служба и Върховна касационна прокуратура са участвали в международна операция срещу кибер престъпници, които са получили милиони долари от откупи за откраднати данни, става ясно от съобщение на прокуратурата. Разследващите от България са помагали на ФБР и са открили ресурса на измамниците в тъмната мрежа. Според съобщение на министерството на правосъдието в САЩ във Флорида е арестуван канадският гражданин Себастиан Вашон-Дежардинс. Сочи се, че той е успял да присвои от жертвите си над 27 млн. долара. По време на операцията са иззети половин милион долара в криптовалута. Изнудваните от цял свят са плащали по този начин по указания на кибер престъпниците. Престъпната организация NetWalker действа от няколко години и особено в условията на пандемия. Пострадали са големи компании, държавни институции и дори университети. NetWalker е добре разработена платформа за кибер рекет. Хакерите проникват в компютърните системи на жертвите си, точат данните и ги криптират. След това се свързват с тях и искат откуп за данните. "Става въпрос за една от най-бързо развиващите се мрежи. По едно и също време трябваше да бъде задържан субекта в САЩ и бъдат иззети сайтовете тук. Самата мрежа, тяхната съществена престъпна дейност, започва март 2020 г. Те имат 305 жертви в 27 жертви. Около 46 млн. са получили до спирането вчера в различни криптовалути. Иззети са терабайти информация. Това не е единственият случай, по който се работи с ФБР. Има доста поръчки, които са пристигнали. В скоро време ще разбере и за други", допълни Светослав Василев, който е бил част от разследващия екип.

Междувременно, Специализираната прокуратура и ГДБОП неутрализираха мощна организирана престъпна група за производство и разпространение на неистински парични знаци в различни валути, както и на български лични документи. Малко по-късно стана ясно, че сред фалшивите документи, открити от разследващите, е намерен и български паспорт на името на холивурската звезда Силвестър Сталоун. Обвинените са задържани на 28 януари 2021 г. при специализирана полицейска операция на ГДБОП под надзора на Специализираната прокуратура, проведена на територията на областите Бургас, Пловдив, Пазарджик, София и Шумен, с участието на агенти на „Сикрет сървис“ – САЩ, и съдействието на Европол. В хода на действията по разследването са претърсени 30 адреса. В подземен гараж на сграда в курортния комплекс „Слънчев бряг“ е открита нелегална печатница в момент на производство на неистински банкноти. В помещението са намерени голямо количество готови фалшиви купюри долари и евро, заготовки, холограмни стикери, принтери и др. При претърсвания в жилището на един от задържаните в Пловдив, са намерени и иззети 2 958 неистински банкноти с номиинал 100 евро и 6815 банкноти от по 50 долара с високо качество, фалшиви български лични карти и талони за правоуправление. Иззет е български задграничен паспорт със снимка и имена на известен американски актьор, който е била представян на клиенти като мостра за високото качество на изработката. Неистинските лични документи са били подготвяни в две открити работилници в селища в Шуменско и Пловдивско.

Съюзът на юристите в България (СЮБ) излезе с унищожителна критика към работата на настоящото 44-то Народно събрание. Това от организацията направиха в свое обръщение до партиите и медиите, с което първите биват призовани да включат повече юристи в листите си и да не променят закони през преходни и заключителни разпоредби, ако дойдат на власт. „През мандата си НС не само не прекрати, но продължи и разшири отричаната практика да се променят закони с преходни и заключителни разпоредби - от 35% на 37%. Тази опасна и противоконституционна тенденция в законотворчеството наложи „принципа“ законът да се чете отзад напред! Абсурдно е, ако не е комично, да се отчита за положителна работата на НС по броя на приетите актове, повечето от които са „поправка на поправката“. Като причина за направените законодателни предложения в 27.7% е посочена „неефективност на действащото законодателство“ прието в повечето случаи от същото НС“, пишат от СЮБ. Според организацията неуспехите на настоящото НС се дължат на това, че в състава му има само около 27 юристи по диплома, като повечето от тях без реален юридически стаж. В Правната комисия в състав от 22 депутати, пък 5 са с икономическо образование. „Всички знаем, че НС, осъществява законодателната власт (чл. 62, ал. 1 от Конституцията) и основната, и водеща негова дейност е да приема нормативни актове. Съществена предпоставка тази дейност да бъде конституцоносъобразна и качествена е в неговия състав да има повече юристи с многогодишен стаж и високи професионални качества! С настоящето не обхващаме всички слаби страни в законодателната дейност на 44-то НС, но изложеното е достатъчно основание да призовем всички политически партии и коалиции да се съобразят с него, когато формират кандидатските си листи за народни представители за следващия Парламент!“, пише още в обръщението на юристите.

Специалният съветник по въпросите на правосъдието и борбата с корупцията в посолството на САЩ у нас Джесика Ким призова за повече правомощия на прокурорите в България за справяне с корупцията и организираната престъпност. Това Ким е заявила по време на дикусия, организирана от Атлантическия клуб. Джесика Ким е подчертала още, че реално въпросът за отговорността на главния прокурор на България не е най-същественият проблем на страната ни, както се опитват да внушат някои политически лидери. Тя все пак е заявила, че все още смята, че българската правосъдна система не е достатъчно независима. Според съветника сред най-сериозните проблеми на правосъдието в България е това, че политическите лидери, независимо от коя партия са, не зачитат достатъчно върховенството на закона и постигането на справедлива и ефективна съдебна система. „Това трябва да е тяхна обща цел“, заяви още Ким, като според нея в момента липсвала вяра в България, че законът се прилага еднакво за всички. По думите й още не е нужно България задължително да възприема нечий чужд модел за реформа на съдебната си система, какъвто е този на САЩ, при който прокурорите всъщност са част от изпълнителната власт, но е необходимо да се върви към модернизация и повишаване на доверието в тази власт. "Моделът на САЩ за наказателно правосъдие работи при нас, но той не е универсален", посочи още тя. Джесика Ким, която е федерален прокурор от Охайо от 2014 г., бе изпратена у нас през декември 2019 г., за да отговаря за наблюдението на съдебните системи на България и на Румъния. За това, че САЩ готвят изпращането на "постоянен съветник по юридическите въпроси" се разбра при визитата на премиера Борисов във Вашингтон и след разговора му с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом в края на ноември месец 2019 г.

Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и тази година ще приема студенти в специалност „Право“ само с матура по български език и литература, става ясно от съобщение на учебното заведение. На заседание на Академичния съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, проведено на 27 януари 2021 г., са били приети документите за кандидатстудентската кампания през 2021 г. - Правилник, график за провеждане на двете кандидатстудентски сесии и балообразуването за специалностите в Алма матер. За учебната 2021/2022 година Софийският университет ще признава оценките от държавен зрелостен изпит като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми. И тази година кандидатстването в специалност „Право“ ще се осъществява с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование. За дипломи, издадени преди въвеждането на държавните зрелостни изпити, за балообразуваща се взема оценката от зрелостния изпит по български език и литература или от зрелостния изпит по общообразователна подготовка, ориентиран към проверка на компетентностите по български език и литература.

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу 10 души, сред които и близки приближени на бизнесмена, укриващ се в Дубай, Васил Божков. Те са привлечени като обвиняеми за участие в организирана престъпна група, създадена с цел незаконна банкова дейност и изнудване чрез заплахи и побой, съобщиха от държавното обвинение. Събраните в хода на досъдебното производство доказателства сочат, че престъпното сдружение е било сформирано през януари 2018 г. и е действало на територията на София. Всеки от участниците изпълнявал определени функции, определени от ръководителя Ивайло Георгиев, по прякор Пифа. Оборотните средства за престъпната дейност осигурявал обвиняемият Веселин Денков-Брадата. Заеми срещу определена лихва били предоставяни на затруднени финансово физически лица, както и на заложни къщи – най-често след устна договорка. В отделни случаи получателите били задължавани да подписват договор без юридическа стойност. Изплащането на месечните вноски ставало на ръка. При забава на плащането от длъжник следвало капитализиране на лихвите, заплахи, физическо насилие. Така, от страх за живота си, получател на кредит от 4 000 лева, бил принуден да „възстанови“ на заемодателите си над 15 100 лв. на вноски. Друг длъжник бил заплашван, дори след задържането под стража на 8 от обвинените за участие в групата в края на август 2020 г. Той получил 10 000 лв. заем от заложна къща, кредитирана от групата.

Още по темата

Десислава Ахладова участва в заседание на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“

Предишна новина

Португалия гласува легализиране на евтаназията

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.