Правителството даде 200 щата на ГДИН и ГДО

Правителството даде 200 щата на ГДИН и ГДО
снимка:БГНЕС

Персоналът на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) да се увеличи със сто тридесет и четири щатни бройки, а на Главна дирекция „Охрана“ (ГДО) с шестдесет и шест щатни бройки, реши кабинетът с приемане на изменение на Постановление за определяне на второстепенните разпоредители по бюджета на Министерството на правосъдието.

Проектът на Министерския съвет е изготвен във връзка с осигуряване изпълнението на Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., с който при приемането на бюджета на Министерството на правосъдието за 2021 г. са включени средства за увеличаване на персонала на двете специализирани дирекции с оглед обезпечаване на възложените им със закони функции.

„Спецификата в правомощията на служителите в тези структури, които са включени и в системата за защита на националната сигурност, са свързани предимно с изпълнение на наказанията и осъществяване на охрана на съдебните сгради. През последните години се наблюдава тенденция към намаляване на числеността на служителите при ГДО и ГДИН за сметка на увеличаването на ангажиментите по отделните направления на дейности. В ГДИН, въпреки необходимостта от засилени мерки за охрана в местата за лишаване от свобода, ежегодното редуциране на броя на държавните служители в бюджетната сфера засяга непосредствено и личния състав на пенитенциарната система, в следствие на което настъпват проблеми в организацията на охраната и лостовата служба в затворите. В ГДО се цели доизграждане на структурата на дирекцията, което ще доведе до изпълнение на функционалните задължения на служителите в пълен обем“, мотивират се от правителството.

Още по темата

Министерството на правосъдието предлага създаването на Национален регистър на запорите за движими вещи

Предишна новина

Аделина Борисова – Алексиева получи втори мандат начело на РП-Перник

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.