Правителството даде 8 млн. лв. на МВР за дълговете към съдебните лекари

Правителството даде 8 млн. лв. на МВР за дълговете към съдебните лекари

След като съдебните лекари в страната заплашиха с протест и бойкот на извършването на заключения за убийства, самоубийства, изнасилвания, побои, произшествия за полицията поради факта, че МВР не им заплаща регулярно труда като вещи лица, Министерски съвет отпусна допълнителни 8 000 000 лв. на вътрешното ведомство за да се покрият "извършени експертизи от вещи лица и преводачески услуги, свързани с работата по наказателни производства", в това число и дълговете към медиците.

В средата на октомври първо лекарите в Пловдив заплашиха, че спират да ходят на огледи, тъй като МВР им дължи около 100 000 лв. или над 10-15 хиляди на човек за предишни експертизи. Малко по-късно се оказа, че проблем с неизплащането на хонорари срещу експертиза имат и колегите им в цялата страна. Съдебните медици обясниха, че все още откликват на МВР по отношение на тежките произшествия, защото се чувстват длъжни към обществото по призвание, но че често пъти се случва да отказват по-леки случаи, особено ако са извън работното им време. Отказът на съдебните лекари да ходят на огледи, поръчани от полицията, както и да правят съответните заключения, можеше да доведе до пълен блокаж на работата по разследванията и досъдебните производства в страната, в които е нужно тяхното участие.

От своя страна от МВР признаха, че забавяния в плащанията на хонорарите има. От там обаче обясниха, че се опитват регулярно да подават определени суми, така че да се изчистват натрупаните задълженият, но не е по възможностите им да ги изплатят в цялост.

Средствата, които правителството сега отпуска на вътрешното министерство, за да се покрият разходите за експертите, се осигуряват за сметка на преструктуриране на разходите и/или трансферите по централния бюджет за настоящата година, съобщават от правителствената пресслужба.

Само трима липсват до попълването на съдийската КАК

Предишна новина

СГС оправда близкия до бившия премиер Иван Костов собственик на рухналата сграда

Следваща новина

Коментари

3 Коментара

 1. 3
  Дс | нерегистриран
  0
  -1

  Проблемът е че Мвр плаща по делата и когато делото приключи направени разходи не се връщат в бюджета на МВР, а остават в съдебната власт, където се разпределят за бонус.....куче влачи, диря няма

 2. 2
  RRR | нерегистриран
  3
  0

  А ние дори си нямаме и храним комшийския доктор, ама не ни смогва, с години сме назад.

 3. 1
  112 | нерегистриран
  1
  -6

  Пък нашият съдебен лекар е монополист в съдебния район, има няколко недвижими имота, още повече леки автомобили, всички придобити чрез покупки, а не чрез наследяване, много е доволен и не протестира.

  Даже се чудя за коя работа му плащат заплата от МБАЛ, като все заключения по дела пише и представя справки-декларации.

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.