Правителството даде възможност да се влиза „Право“ само с матура

Правителството даде възможност да се влиза „Право“ само с матура

Министерският съвет (МС) одобри допълнение в Наредбата за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“. С допълнението през учебната 2021/2022 година ще се даде възможност на висшите училища сами да изберат как да организират приема в специалност „право“ като писмените конкурсни изпити няма да са задължителни, посочват от правителствената пресслужба.

Университетите ще могат да изберат друг формат за провеждане на изпит или след решение на Академичния съвет да приемат студенти с успешно издържани държавни зрелостни изпити.

„Предвид продължаващата извънредна обстановка, препоръките и прилаганите мерки от здравните власти, най-удачният вариант е приемът на студенти за предстоящата учебна година по специалност от регулираните професии „право“ да бъде осъществен по същия ред като предходната учебна година. По този начин ще се сведе до минимум необходимостта от събиране на големи групи от хора във висшите училища с цел опазване на тяхното здраве“, мотивират се от МС.

Допълнението е направено след проведени срещи на министъра на образованието и науката и министъра на правосъдието с деканите на всичките девет юридически факултета на висшите училища в страната и ръководствата на висшите училища.

През януари Академичният съвет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ вече взе решение, че в „Право“ и тази година ще се влиза само с оценки от матурите. За дипломи, издадени преди въвеждането на държавните зрелостни изпити, за балообразуваща се взема оценката от зрелостния изпит по български език и литература или от зрелостния изпит по общообразователна подготовка, ориентиран към проверка на компетентностите по български език и литература.

Още по темата

8300 евро ще коства на държавата споразумение в ЕСПЧ по жалба за бавно правосъдие

Предишна новина

Кандидат за окръжен прокурор на Пазарджик се определи като „мързелив“ и „недисциплиниран“ – не го избраха

Следваща новина

Коментари

0 Коментара

Твоят коментар

Сайтът е защитен с reCaptcha. Политика за лични данни.